Takım sporlarının önemli unsurlarından biri şüphesiz taraftardır. Hele ki söz konusu spor dalı futbol ise taraftar en önemli unsurdur.

Futbolun bilinen tarihinin ilk dönemlerine bakacak olursak taraftarların bireysel olarak maçlara gelip sadece seyirci konumunda kaldıklarını görürüz. Fakat daha sonraları örgütlenerek taraftar gruplarını oluşturmuşlar ve birlikte hareket ederek taraftar organizasyonları düzenlemeye başlamışlardır. 1930’larda Güney Amerika’da başlayan görsel, işitsel şovlar ve kutlamalar yapmaya başlayan Brezilyalı Torcidalar ve Arjantinli Hinchadaslar günümüz taraftar mantalitesinin temelini oluşturdu.

Brezilya’da düzenlenen 1950 Dünya Kupası’nda torcidalardan etkilenen Hajduk Split taraftarları Torcida Split grubunu kurarak bu mantaliteyi Avrupa’ya taşımışlardır. Daha sonra da bu anlayış İtalya’ya ve diğer Avrupa ülkelerine yayılır.

Futbol içinde gittikçe güçlenen bu oluşumlar zamanla fanatikleşmişler ve şiddet olaylarına karışmışlardır. Aynı zamanda tribünlere ve futbola marka değeri katmışlar ve futbolun büyük kitlelere ulaşmasında rol oynamışlardır. Günümüzde futbol, astronomik yayın hakları, bonservis rakamları, futbolcu maaşlarıyla büyük bir endüstriye dönüşmüştür. Bu gelişmelerle birlikte şike davaları, yükselen bilet fiyatları, cadı kazanına dönen transfer dönemleri bu taraftar gruplarını isyan noktasına getirir. Futbolun artık amatör ruhunu kaybettiğini ve tam bir rant kavgası haline geldiğini iddia eden Avrupalı fanatikler, tarih de ilk defa bir araya gelerek bir hareket başlatırlar. Bu hareketin adı ULTRAS’dır. ULTRAS hareketi, güçlü bir şekilde, ilk kez İtalya’da kendini gösterir. ULTRAS’ın son zamanlarda ismi sıkça anılan bir hareket olmasının sebebi, AS Roma takımının taraftar grubu “Boys Roma Ultras’larının“ yayınladığı manifestodur. Bu manifestoda endüstriyel futbola karşı taraftar grupları tarafından uygulanması gereken yaptırımlardan bahsedilmiştir.

Yazıyı, manifestonun İngilizce ve Türkçe dillerindeki versiyonlarına yönlendirme yaparak. Bu benim Gazete Bilkent’te ilk yazım. Bundan sonra da taraftar grupları üzerine incelemelerle sizlerle birlikte olacağım. Görüşmek üzere…

Ultras Hareketinin Manifestosunun orijinali burada, Türkçesi ise burada mevcuttur.

Leave a Reply