Amatör Yol Bisiklet Yarışı: Gran Fondo Marmara

Geçtiğimiz Pazar günü Bursa ve Yalova, Gran Fondo Marmara amatör yol bisiklet yarışına ev sahipliği yaptı. Bursa kent meydanından başlayıp Osmangazi köprü çıkışında biten yarışa 1250 bisikletçi katıldı. Bu yarış, son anda yapılan büyük değişikliklerle biraz hayal kırıklığı oluştursa da ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlayan Gran Fondo* konsepti için iyi bir örnek teşkil etti. Ben de kısa parkurda yarışmış taze bir amatör olarak izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.

dsc_00131

Altınova Kent Meydanı

Kısaca

Birinciler kaçış gruplarından çıktı. 88 km’den oluşan uzun parkuru (Master Erkek +45) Mutlu Erçevik birinici bitirirken, 45 km’lik kısa parkuru (Genç Erkek) İsmail Çavuşoğlu birincilikle tamamladı. 25 ülkeden toplam 2000 kayıt olmasına karşın yarışa toplam 1250 bisikletçi katıldı. Bunlardan uzun parkuru 384 kişi  tamamlarken kısa parkurda 562 kişi finish çizgisini gördü. Gran Fondo Marmara ekibi genel olarak sunduğu ücretsiz ulaşım ve indirimli konaklama imkanlarıyla diğer şehirlerden gelen bisikletçilerin işini kolaylaştırdı. Organizsayon 14:00’da yapılan ödül töreni ile sonlandı.

 

dsc_00121

Başlangıç

Kısa parkurda yarışan kişi sayısından ötürü başlangıç çizgisinin gerisinde ciddi bir bisikletçi kalabalığı vardı. Amatör bir yarış olmasının getirdiği tehlikelerin başında gelen kalkış anındaki çarpışmalar beni en çok tedirgin eden olaydı. Fakat herhangi bir sıkıntı yaşanmadı ve otobana girdikten sonra yolun genişlemesi sayesinde herhangi bir start kazası yaşanmadan yarış rayına oturdu.  İleride yapılacak olan Gran Fondo yarışlarında başlangıç noktasının genişliğinin fazla olması, kalkış anında herhangi bir kaza yaşanmaması adına büyük bir önem taşıyor. Profesyonel yarışlarda dahi bu risk mevcutken amatör yarışlarda buna azami dikkat edilmesi lazım.

 

Yarış Anı

Öncelikle her bisikletsevere bu tarz bir yol yarışına katılmasını tavsiye ediyorum. Bisiklet sporundaki takım çalışmasının önemini daha net bir biçimde anlamanızı sağlıyor. Fakat gözlemlediğim kadarıyla başta ben olmak üzere orada bulunan bisikletçiler –özellikle kısa parkur yarışmacıları- grup çalışmasının önemini tam olarak bilmiyordu. O yüzden yarışa hızlı bir tempoyla başlayıp sonradan rüzgara toslayan bir çok bisikletçi oldu. Orada kendi kulüp arkadaşlarıyla katılan bisikletçiler olduğu gibi bireysel katılımcılar da vardı. Bu yüzden yarıştan önce “yarış sırasında grup çalışması nasıl yapılır” konulu kısa bir bilgilendirilme yapılabilirdi. Bu tarz yapılacak bir uygulama gelecek Gran Fondolar için iyi bir motivasyon kaynağı olacaktır.

 Uzun Parkur Yol Profili

Uzun Parkur Yol Profili

Hem uzun parkurda hem de kısa parkurda bisikletçileri yoracak sert tırmanışlar yoktu. Orta eğimli uzun tırmanışların olduğu yarış açıkçası yokuşsever bisikletçiler için uygun değildi. Fakat yeni yapılan Osmangazi Köprüsünün üzerinden çift teker geçmek, orada yarışan bisikletçiler için güzel bir tecrübe oldu.

 

Yarış Öncesi Yapılan Parkur Değişikliği

Yarıştan önceki gün duyurulan parkur değişikliği kötü bir başlangıç yapılmasına sebep oldu. Normalde hem kısa parkur hem uzun parkur için İstanbul Maltepe’de bitecek olan yarıştan, “güvenlik nedeniyle” İstanbul bölümü çıkarıldı ve bitiş çizgisi olarak Osmangazi köprü çıkışı belirlendi. Bunun sonucunda 131 km olan uzun parkur 88 km’ye düşerken 58 km’lik kısa parkur 45 km düştü. Bu değişikliği yarıştan bir gün önce öğrenmek açıkçası beni organizasyon açısından üzse de organizasyondan bağımsız gelişen bir konu olduğu için eleştirmenin yanlış olacağı kanaatindeyim.

 

img_5985-1024x768

Cinsiyet Profili

Beni üzen meselelerden biri de bu yarışa çok az kadın yarışmacının katılmış olmasıydı. Açıkçası ülkemizde bu rakam hiç bir zaman yüksek olmadı fakat bu yarışa toplam 87 kadının kayıt olması –oransal olarak %4,3- ülkemizde bulunan insanların “kadın bisikletçi” konseptine ne kadar yabancı olduğunun kanıtı. Yapılacak bir kaç uygulama ile bunu kırmak çok da zor değil. Sadece kadın bisikletçilere özel düzenlenecek kısa turlar ve yarışlar bunun için iyi bir başlangıç olabilir. Yurt dışında bunun uygulamalarını görmek mümkün. Günümüzde, yapılacak çok küçük yatırımlar ile spora karşı artan ilgiyi kadın bisikletine kanalize edebiliriz.

cesme_logoGran Fondo Çeşme

Marmara yarışından bahsederken, 4-6 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan sezonun son Gran Fondo’sunu unutmamak lazım. Ege sahilerinde gerçekleşecek olan ilk amatör yarış olan Gran Fondo Çeşme, 47 km’lik kısa parkurdan ve 100 km uzun parkurdan oluşuyor. “2000 çocuğa 2000 bisiklet” sloganıyla aynı zamanda çocuklara destek olmayı amaçlayan organizsayonun kayıtları 31 Ekimde sonlanacak.

Merak edenler için: Gran Fondo Çeşme

 

 

Gran Fondo: İtalyanca bir kelime olan Gran Fondo, lisanslı ya da lisanssız, amatör bisikletçilere açık uzun yol bisiklet yarışlarına verilen isimdir.

http://granfondomarmara.ist/tr/home

Leave a Reply