Orası Devler Ligi. Her futbolcunun hatta her gencin hayali… Marşı her çaldığında tüyleri diken diken olan gençlerin yegane arzusu… Futbolcu olmak kadar, o Şampiyonlar Ligi simgesini dalgalandırmak birçok gencin hayali oldu. Ne özelliğini ne de marşın sözlerini bilmemesine rağmen her gencin heyecanlanmasına ve saygı duymasını sağlayan bu marşın son ses verildiği statlarda yalnızca sahaya çıkanlar değil; aynı zamanda taraftarlar için de büyük bir heyecan kaynağı özelliği taşıyor. Bu görkemli maceraya Avrupa’nın en iyi takımlarının birbirleri ile karşılaşmasına sahne oluyor, her bir müsabaka ayrı bir heyecan ve ayrı bir zevk sağlıyor. Yalnızca müsabakalar değil, heyecanın tavan yaptığı kura günleri de bu maceraya dahil. Peki böyle güzel bir maceranın senelik kaderini belirleyen kuraların yeni sistemi nasıl? Son senelerde de eklenen yeni özelliklerle Şampiyonlar Ligi’ne neler katmayı amaçlıyor? 24 Mayıs 2013 tarihinde alınan kararla artık UEFA Avrupa Ligi şampiyonu doğrudan Şampiyonlar Ligi Play-Off’una katılma hakkı kazandı. Eğer Şampiyonlar Ligi şampiyonu kendi ülkesinde Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkı elde ederse Avrupa Ligi şampiyonu doğrudan gruplara kalacak. Maalesef 15 senedir herhangi bir şampiyonluk başarısı sağlayamadığımız ve Avrupa Ligi’nde başarımız olmadığı için bu madde henüz bizi pek ilgilendirmiyor. Umuyoruz ki Avrupa’daki temsilcilerimiz bu sene bu başarıyı yaşar ve seneye bu yeni sistemden faydalanırız.
Bu sene için Şampiyonlar Ligi şampiyonu Barcelona, aynı zamanda İspanya Ligi (La Liga) şampiyonu olduğu için aynı ligin ekibi olan ve Avrupa Ligi şampiyonu Sevilla doğrudan gruplara kalma hakkı kazandı.
Şampiyonlar Ligi’ne her sene kimin kazanacağına bir önceki senenin ülke sıralaması karar veriyor. Katılacak takım sayısı şöyle belirlenmiş: Ülke sıralamalarında 1. ile 3. arasından 4 takım, 4. ile 6. arasından 3 takım, 7. ile 15. arasından 2 takım ve 16.’dan sonra Lihtenştayn hariç her ülkeden birer takım katılma hakkı kazanıyor. 2015-2016 sezonunun kuralarında etkili olan 2014 UEFA Ülke Sıralaması’nda Belçika 36.300 puanla 10. sırada, Türkiye 34.200 puanla 11. sırada ve Yunanistan 33.600 puanla 12. sırada yer aldı. Bu sıralama doğrultusunda bu üç ülkeden de ikişer takım Şampiyonlar Ligi bileti aldı. Lig şampiyonluğu, Türkiye Kupası ve Süper Kupa sahibi olan Galatasaray, Şampiyonlar Ligi gruplarına doğrudan giriş hakkı sağlarken Fenerbahçe eleme turunda Shaktar Donetsk’e elenerek macerasına Avrupa Ligi’nde devam etti.
Peki bu eleme turları nasıl şekilleniyor, hangi takım ne zaman elemelere dahil oluyor? Şampiyonlar Ligi 1. Eleme Turu’na sıralamadaki son 8 ülkenin şampiyonları katılıyor ve aralarından 4 takım 2. Eleme Turu’na yükseliyor. 2. Eleme Turu’nda 16-46. ülke şampiyonları ve önceki turdan gelen 4 takım yer alıyor. Bu 34 takımlık mücadeleden de 17 takım sıradaki tura kalıyor. 3. Eleme Turu’nda son zamanlarda eklenen Şampiyonlar Rotası ve Lig Rotası sistemi başlıyor. Şampiyonlar Rotası’nda 13. ile 15. arasındaki ülkelerin şampiyonları ile bir önceki turdan gelen 17 takım eşleşiyor. Öte yandan Lig Rotası’nda 7. ile 15. arasındaki ülkelerin ikincileri ve 6. ülkenin üçüncüsü eşleşiyor. Şampiyonlar Rotası’ndaki 20 takımın arasından 10 takım, Lig Rotası’ndaki 10 takımın arasından 5 takım yoluna Play-off Turu’nda devam ediyor. Play-off Turu’nda da devam eden iki rotalı sistemde Şampiyonlar Rotası’nda bir önceki turdan gelen 10 takım, Lig Rotası’nda ise bir önceki turdan gelen 5 takımın yanında 4. ve 5. ülkelerin üçüncüleri ve 1.,2. ve 3. sıradaki ülkelerin dördüncüleri de ekleniyor. Buradan her iki rotadan da gelen beşer takım Şampiyonlar Ligi Gruplar Turu’na dahil oluyor. Böylelikle Gruplar Turu’nda 1. ile 12. arasındaki ülkelerin şampiyonları, 1. ile 6. arasındaki ülkelerin ikinciler, 1. ile 3. arasındaki ülkelerin üçüncüleri, Barcelona’nın başarısı nedeniyle Avrupa Ligi şampiyonu Sevilla ve iki rotalı playofftan gelen beşerden on takım mücadele edecek.
Bu noktaya kadar geçen seneyle durumlar aynı ancak asıl değişiklik burada başlıyor ve heyecanın katlanmasına ve grup kuralarının artık daha heyecanlı olmasına neden olan değişiklik buraya yansıyor. Alınan yeni karara göre artık Kulüpler Sıralaması değil Ülkeler Sıralaması ile ilk torba oluşturulacak ve bu doğrultuda 1. ile 7. arasındaki ülke şampiyonları ile geçen senenin Şampiyonlar Ligi şampiyonu birinci torbada yer aldı. Barcelona’nın lig başarısından dolayı bu sene 8. sırada olan Hollanda’nın şampiyonu da birinci torba ekipleri arasına ismini yazdırdı. Böylelikle 1. torba 2015-16 sezonu için şöyle şekillendi: Barcelona, Chelsea, Bayern Munich, Juventus, PSG, Benfica, Zenit, PSV. Bunun ardından ikinci torbanın ne kadar zor olduğunu tasvir etmeye gerek yok herhalde, çünkü liglerinde şampiyon olamayan Avrupa büyükleri birinci torba ile mukayese edilebilecek güçte bir ikinci torba oluşturdu. Bu torbada: Real Madrid, Atletico Madrid, Porto, Arsenal, Manchester City, Manchester United, Bayer Leverkusen ve Valencia yer aldı.
Bu yeni değişiklik ile artık Avrupa’nın devleri gruplarda da eşleşebilecek. Bu sezon için (2015-16 sezonu) Juventus ile Manchester City ve PSG ile Real Madrid’i henüz grup maçlarında izleyeceğiz. Seyir zevkinin ve rekabetin artacağı yeni sistemde daha zayıf takımlar için korku dolu günlerin başladığı söylenebilir zira ilk kez Şampiyonlar Ligi tecrübesi yaşayan takımlar son senelerin şampiyonlarından oluşan bir grup kurası çekebilirler. UEFA’nın rekabet duygusunu körükleyecek ve Şampiyonlar Ligi kalitesini artıracak veya koruyacak yeni bir düzene girmesi kalıcı ve başarılı bir proje adına önemli bir adım olarak göze çarpıyor. Şampiyonlar Ligi’nin izlenilirliğinin ve mücadele kalitesinin artması, son senelerde pek rağbet görmeyen ve yapılan birçok değişikliğe rağmen istenen düzeye gelemeyen Avrupa Ligi’nin de daha kıymetli hale gelmesini ve Avrupa’nın ikinci büyük kupasının da istenen düzeyde takip edilmesini sağlayacak. Biz sporseverler de büyük takımların birbirleriyle daha Eylül’ün başından eşleşmelerini sağlayan ve katılan takımlarımızın grup kuralarını daha heyecanlı hale getiren bu yeni düzenle daha heyecanlı ve daha keyifli bir Şampiyonlar Ligi macerası içerisine dahil olacağız. Bunun yanında maalesef gruplardan ileriye pek gidemediğimiz Şampiyonlar Ligi düzeyinde daha zorlu rakiplerle karşılaşmak daha güçlü kadrolara sahip olmamızı ve grup düzeyinde birden fazla dünya devi ile kendi takımlarımızın mücadelesine seyretme şansına erişebilmemizi sağlayacak. Gruplarda başarı elde etmek daha güç olsa da daha keyifli ve seyir düzeyi yüksek maçlar adına böyle bir adım ülke futbolumuz ve futbolseverimiz için büyüleyici Şampiyonlar Ligi atmosferine daha da gösteriş katacaktır.
KAYNAKÇA
– http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method4/crank2014.html
– http://www.uefa.com/uefachampionsleague/index.html
– https://tr.wikipedia.org/wiki/2015-16_UEFA_%C5%9Eampiyonlar_Ligi
– http://www.fotomac.com.tr/sampiyonlarligi/2015/05/18/devler-liginde-yeni-kura-sistemi