2 sene üst üste şampiyon olundu, peki şimdi ne olacak… Hedef dünya kulübü olmak!
Fikret Orman, bu sezonun adı Vefa Sezonu diyerek bu yılın temasını belirledi. Beşiktaş Kulübü, 10 Aralık 2016 tarihinde Vodafone Park’ta gerçekleşen hain saldırıda şehit düşen 44 kişiden biri olan Özel Güvenlik Şube Müdürü Vefa Karakurdu’ya bu sezonu armağan ederek yeni sezonu açtı. Ayrıca bu slogan geride kalan 5 yıllık Orman döneminde geçirilen sıkıntıların tekrar baş göstermemesi için de bir yol gösterici niteliğinde. Yazı dizisinin ilk parçasını oluşturan “Cefadan Fedaya” başlıklı yazıda bahsi geçen sıkıntıları tekrar yaşamamak için geçmişten ders çıkarılmalı ve bugünlere nasıl gelindiği unutulmamalı.
İşin En Zor Kısmı Zirvede Kalabilmek
Ortaya konan güzel futbolun yanı sıra Şenol Güneş’le birlikte elde edilen iki şampiyonluk camiayı mutlu etse de bu durum Beşiktaş’taki başarı çıtasının yükselmesine sebep oldu. Artık kulübün omzundaki yük önceki yıllara göre çok daha fazla. İşin en zor kısmı ise devamlılığı sağlayıp zirvede kalabilmek. Bunu yapabilmek için ise başta altyapı hizmetlerinden gerekli faydanın sağlanması, transferde büyük rol üstlenen scout ekibinin ve mali işlerden sorumlu olan grubun koordineli çalışması ve son olarak da kulübün iletişim departmanının “Dünya Kulübü” olabilmek adına özverili çalışması gerekiyor. En önemlisi de kulübün bugünlere kadar gelmesinde aslan payı olan kulüp içi aile ortamının bozulmaması.
Beşiktaş’ın önümüzdeki süreçte yaşayabileceği sıkıntıları önceden kestirmek mümkün. Hal böyle olunca hayat kurtaran erken teşhisin konulması ve gerekli tedavinin yapılması nispeten daha kolay gözüküyor.
Takımdaki Yaş Sorunu ve Hazırcılık
Son yıllarda Beşiktaş alt yapısından yetişip kadroda düzenli olarak yer alan tek isim Necip Uysal. O da herkesin bildiği genç Necip değil, 26 yaşına geldi artık. Alt yapıya gerekli yatırımı yapmayan ve tesisleşme yoluna gitmeyen siyah-beyazlı kulüp kadro oluştururken transfere bağımlı olarak ilerliyor. Bu durum da bir takım sorunları beraberinde getiriyor. Yetişmiş Türk oyuncu bulunmasında sıkıntı yaşanırken sürekli dışa bağımlı olma hali kulüp giderlerinde önemli bir kaleme sahip durumda. Üstelik son iki yılda kendini daha çok gösteren “tecrübeli kadro” oluşturma isteği takımın yaş ortalamasını 29 yaş üzerine çıkarttı. Bu yapılanma kısa süreli başarılar için ideal bir çözüm olsa da bir asrı geçkin süredir Türk Futbolu’na hizmetleri bulunan kulübün kısa vadeli değil uzun soluklu planlar yapmasının daha isabetli olacağı kanaatindeyim. Nitekim kulüp başkanı Fikret Orman da son yaptığı açıklamalarda futbolcu yetiştirebilmek için bir kulüp satın alacaklarını ifade etti. Türkiye bu sisteme yabancı olsa da[1] Avrupa’da başta büyük kulüpler olmak üzere birçok kulüp iki ve hatta üç takıma sahip. As takımda kadroya giremeyecek olan gençlerin tecrübe kazanması için geliştirilen bu sistem (eğer gerçekleşirse) Beşiktaş’a katkısı çok büyük olacaktır.
Bu sezonun sonunda sona ermesi planlanan Finansal Fair Play denetiminin tekrar yaşanmaması için transferde de gençlere yönelmek ve alt yapıdan istenilen verimliliği sağlayabilmek Beşiktaş kültürünün oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca kulüpte halihazırda tecrübeli oyuncuların bulunması kulübe yeni katılacak genç futbolcular açısından kulüpteki aile ortamına uyum sağlayabilmek için önemli bir fırsat. Beşiktaş bu geçişi sağlayabilirse zirvedeki yerini sağlama alabilir ve gözünü “Dünya Kulübü” olmaya dikebilir.
İletişim Departmanı
Beşiktaş’ın Dünya kulübü olma yolunda başarı elde etmesinin yanı sıra bu başarıların kamuoyuna nasıl tanıtılacağı da o kadar önemli. Şimdiye kadar gerçekleştirdiği çalışmalarla Beşiktaş Kulübü iletişim birimi, başta Candaş Tolga Işık olmak üzere kulüp tanıtımında büyük rol üstlendi. Taraftar tarafından oluşturulan “Come to Beşiktaş” akımını çok doğru kullanan birim, dünya basınında Beşiktaş’ın manşetlere taşınmasını sağladı. Ayrıca 1,5 milyardan fazla nüfusu bulunan Çin pazarına açılmak için atılan adımlar da meyvesini ufak da olsa vermeye başladı. Bunun en güzel örneği hiç kuşkusuz Çin Devlet Televizyonu’nun Vodafone Park’ı tanıtmak için ziyarette bulunması idi. Son olarak Vodafone Park’ın 2019 Uefa Süper kupa maçına ev sahipliği hakkının elde etmesi kulüp tanıtımı için çok önemli bir şans.
Serinin 1. Yazısı: Cefadan Fedaya
Serinin 2. Yazısı: Fedadan Sefaya
Faydalanılan Kaynaklar
http://www.ntv.com.tr/spor/fikret-orman-bir-futbol-kulubu-satin-alacagiz,wpso8syo1EWiHNk-BFgx_A
http://www.milliyet.com.tr/besiktas-sampiyonluk-kupasini-besiktas-2471281-skorerhaber/
[1] Türkiye’de Süperlig kulüpleri arasında yalnızca Trabzonspor’un ikinci bir takımı var: 1461 Trabzonspor