Eko Fuarcılık tarafından düzenlenen EQUIST At ve Binicilik Fuarı, Türkiye’de sektörünün ilk fuarı olarak İstanbul’da 13-15 Nisan 2012 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Fuara 15 ülkeden 85 firmanın katıldığı At ve Binicilik Fuarı, ilk gününden itibaren at severlerin yoğun ilgisine uğradı. Hollanda, Fransa, Almanya, İtalya ve Umman Sultanlığı başta olmak üzere, birçok ülkeden gelen firmaların temsilcileriyle iletişim imkanına ulaştık. Fuarın en dikkat çekici ve en renkli standlardan biri Umman Sultanlığına aitti. Standa uğradığımızda sıcak bir ev sahipliği ile karşıladı bizi Ummanlılar. Bizlere sıcak bir kahve ve yöresel tatlılarını ikram ettikten sonra onlarla atlarla ilgili muhabbetimize başladık. Ummanlılar biniciliğe çok önem vermektedirler ancak onların tarzı birazcık Avrupa’dakinden farklıdır. İnanamayacağınız akrobasi hareketlerini at üstünde denerler ve “The Annual Royal Horse Racing Club” gibi geleneksel düzenlenen at yarışlarında bu cambazlıklarını sergilerler. Ummanlılar tarafından düzenlenen bu gösterileri izlemeniz, sizin için gerçekten çok farklı bir deneyim olacaktır. Umman Sultanlığı tarafından 2011 düzenlenen “The Royal Equestrian& Camel Festival” ı bir tıkla izleyebilirsiniz. http://www.equist.org/english/the-royal-equestrian-camel-festival-2011-1.html
Umman Sultanlığı’nın renkli standından sonra, Hollanda’nın asil atları olan Friesian Atları hakkında bilgi alabileceğimiz standa geliyoruz. Burada bizi atların üçüncü kuşak sahibi Germ Aise Bouma karşılıyor. Onun gözlerindeki atlara karşı olan heyecanını görmemek imkansız. Friesian Atları; canlı, ahenkli yürüyüşleri ile tanınır ve başlarını hep yukarıda tutarlar. Friesian Atlarının uzun ve akıcı yeleleri vardır ve bu yeleleri kesmek hoş karşılanmaz. Adeta rüzgarla arkadaş olan yelelere sahiptirler. Bouma’nın Friesian Atları’nın, “Titanların Savaşı” gibi birçok filmde de kullanıldığını öğrendikten sonra Jeremy James’in semineri için oradan ayrılıyoruz.
(Henswoude hakkında daha fazla bilgi için bu adresi tıklayınız http://www.henswoude.nl/paginas/index.php)
Fuarda “İngiliz Yarış Atlarının Atası Türk Atı” adlı kitabıyla tanınmış Jeremy James ile tanışıyoruz. James, atlara yapılan ceza yöntemlerini eleştirdikten sonra atlarla aramızda empati kurmanın önemini vurguluyor. Roma literatüründen “Epona” adlı bir tanrıçadan bahsediyor Jeremy James. Epona, rahatsızlanmış atları ve eşekleri sakinleştirmesiyle ünlü bir tanrıçadır. James, onun gerçek biri olduğunu ve Epona’nın atlara karşı olan büyük sevgisinden dolayı, Romalıların onu tanrıçalaştırdığını belirtiyor. James’in seminerinden sonra Türk Atları ve Türk Atçılığına dair bir kısa film izliyoruz. Anadolu’da yapılan Cirit ve Mısır oyunlarını ve Rahvan yürüyen atları bir kez daha hatırlıyoruz. Atlar rahvan yürümeyi eğer annesi rahvan giderse ancak öğrenebilir ve rahvan yürüyüşle saatte 50-60 km hıza ulaşabilirler. 2012 EQUIST At ve Binicilik Fuarı’ndan, at desenleriyle süslenmiş eşyalardan da aldıktan sonra bir dahaki seneye daha iyi bir fuarla karşılaşma ümidiyle oradan ayrılıyoruz. Umuyorum ki, Türkiye’de atlara ve biniciliğe verilen önem bu fuar sayesinde ileri doğru bir adım daha atmıştır.