1896 yılından beri iki büyük dünya savaşı sırasında yapılmayanları saymazsak modern olimpiyat oyunları her dört senede bir dünyanın farklı şehirlerinde farklı ülkelerden yüzlerce sporcunun katılımıyla büyük bir coşkuyla gerçekleştiriliyor. Takvimler 1996 yılını gösterdiğinde bu sefer ev sahibi şehir ABD’nin Georgia eyaletinin en büyük kenti olan Atlanta’ydı.
Oyunlar, efsane boksör Muhammet Ali’nin olimpiyat ateşini yakmasıyla 19 Temmuz’da başlamış, binlerce insanın katılımıyla devam ediyordu. Ali’nin yaktığı ateşle başlayan organizasyon 27 Temmuz’da henüz oyunların sekizinci gününde gerçekleşen bombalı saldırıyla şoka uğrayacaktı.
Ev yapımı bomba yeşil bir sırt çantasında oyunlar için hazırlanan şehir meydanına yakın bir yere bırakılmıştı. Bombayı henüz patlamadan fark eden kişi oyunlar için görevlendirilen 30,000’e yakın güvenlik görevlisinden biri olan Richard Jewell olacaktı. Jewell’in hemen yerel polisi harekete geçirmesiyle alanın temizlenmesi çok büyük insan kayıplarının önüne geçerken onu da ulusal bir kahraman yapacaktı. Kısa bir süre sonra bombanın patlamasıyla ise bir kişi ölüp 112 kişi de yaralanacaktı. Ayrıca TRT kameramanı Melih Uzunyol’da saldırı sırasında çekim yaparken kalp krizi geçirerek vefat edecekti.
Gerçekleşen saldırının ardından kameralar önüne geçen Başkan Bill Clinton saldırıyı kınayarak bunun bir terör eylemi olduğunu belirtmiş ve bombalı çantayı fark eden güvenlik görevlisine medya önünde teşekkürlerini iletmişti. Bombayı kimin yerleştirdiğini bulmak için soruşturma başlatan FBI için olayın şüphelisi sürpriz bir isim, Richard Jewell’di. FBI Jewell’i sorgulamaya çoktan başlamış hatta hiçbir delil olmamasına rağmen basına sızdırdıkları bilgilerle henüz günler önce kahraman olarak görülen Jewell’i şimdi bombayı koyan isim yapmışlardı. Kendisini kahraman olarak göstermek için bombayı oraya yerleştirip sonra da polise haber verdiği senaryosu medyada dolaşırken o bütün suçlamaları reddederek kendisi hakkında haber yapan tüm medya kuruluşlarına dava açmıştı. Ağustos’un 20’sinde FBI tarafından yapılan yalan makinesi testine giren Jewell yine bütün suçlamaları inkar edecekti, yalan makinesinin kendisini doğrulamasıyla başlayan süreçte yaklaşık üç ay sonra suçsuz olduğu anlaşılıp soruşturmadan çıkarılacaktı.
Saldırının gerçek faili olimpiyat oyunlarından yaklaşık iki sene sonra tespit edilebildi. ABD ordusunun eski bomba uzmanlarında Eric Rudolph’un 27 Temmuz 1996’daki saldırıyı gerçekleştiren kişi olduğu kesinleşmişti. 1997’de yine Atlanta’da bu sefer bir kürtaj polikliniği ve lezbiyen gece kulübüne saldırılmıştı, bu iki saldırıda ve olimpiyatlardaki saldırıda kullanılan bomba yapım tekniklerinin çok fazla benzerlik içerdiğini düşünen FBI saldırıları aynı kişinin düzenlediği kanaatine varacaktı. Bunlardan başka iki kürtaj kliniğine daha saldıracak olan Rudolph, yaptığı son eylemden sonra kayıplara karıştı. Bir süre FBI’ın arananlar listesinde ilk onda bulunan saldırganın başına ise 1 milyon dolarlık ödül konmuştu.
Oyunlara saldırmasından yaklaşık 7 yıl sonra 31 Mayıs 2003’te North Carolina’da yakalanan Rudolph bombalamaları kendisinin yaptığını itiraf edecek ve dört kere müebbet hapis cezasına çarptırılacaktı. Yargılaması sırasında yaptığı ilginç açıklamalarla gündeme gelen Eric Rudolph asıl amacının oyunların iptalini sağlamak veya sokaklarda bir korku atmosferi yaratmak olduğunu belirtti. Ona göre Olimpiyat Oyunları tıpkı John Lennon’un Imagine şarkısında söylediği gibi ülkeler arasında sınırların kaldırılmasını simgeliyor ve böylece küresel sosyalizm yüceltiliyordu. Rudolph kürtaj kliniklerine yaptığı saldırının amacını ise kürtajla savaşmak olarak nitelendiriyor ve kürtajı cinayet olarak nitelendiriyordu. İlginç nokta ise Rudolph’un cezaevindeyken yazdığı yazıların bir web sitesinde yayınlanması ve 2013’te bir kitap haline getirilerek basılması (https://www.armyofgod.com/).
Kendisine göre cinayet olan bir eylemi yine başka cinayetlerle önlemeye, cezalandırmaya çalışan Eric Rudolph’un Ortadoğu’da öldürülen Müslümanlar için Batı ülkelerinde bombalı saldırılar düzenleyen ve masum insanları öldüren terörist gruplardan farklı olduğu söylenemez.
Kaynakça
Full Text of Eric Rudolph’s Confession. (2005, April 14). Retrieved November 23, 2017, from https://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4600480
Graham, B. A. (2016, July 27). The Atlanta Olympic Park bombing, 20 years on: have we learned the lessons? Retrieved November 23, 2017, from https://www.theguardian.com/sport/2016/jul/27/olympic-park-bombings-atlanta-1996-richard-jewell
Olympic Park Bombing Fast Facts. (2017, August 04). Retrieved November 23, 2017, from http://edition.cnn.com/2013/09/18/us/olympic-park-bombing-fast-facts/index.html
The Editors of Encyclopædia Britannica. (2016, November 22). Atlanta Olympic Games bombing of 1996. Retrieved November 23, 2017, from https://www.britannica.com/event/Atlanta-Olympic-Games-bombing-of-1996
Resim Kaynakçası
http://www.nydailynews.com/news/world/jewell-exonerated-96-olympic-bombing-dies-article-1.241249
http://edition.cnn.com/2012/12/06/us/eric-robert-rudolph—fast-facts/index.html
https://www.sportskeeda.com/boxing/inspirational-olympic-stories-9-muhammad-ali-lights-the-1996-atlanta-olympic-torch
http://dergi.galatasaray.org/olimpiyatlarin-yakin-tarih