Çocukluğumuzda bilgeliğin yaş aldıkça çoğaldığı ve yaşlıların bilgi, kültür birikimlerinin en gelişmiş insanlar olduğuyla ilgili birçok özlü söz duyduk. Çocuklar olarak büyükanne ve büyükbabalarımızın her şeyi daha iyi bildiğini düşünüp en çok onların öğretilerine, anlattığı masallara inanırdık. Fakat hepimiz bir yandan üniversite hayatımızı idame ettirirken bir yandan da bu yolculuğun sonuna yaklaştıkça kendimizi vasıflı bireyler olarak geliştirmeye çalışırken bu sürecin çok kolay olmadığını fark ediyoruz ve çevremizdeki insanları daha iyi gözlemleme olanağı buluyoruz. Son zamanlarda toplumsal yönden yaşlılara bilgelik rolü yükleyerek onları ağır bir sorumluluk altına soktuğumuzu düşünüyorum. Belki de bilgelik perdesi arkasında sakladığımız yaşlıların çok basit ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını göremiyor, yaşlılığın basitçe insan yaşamının bir evresi olduğunu anlayamıyor ve yaşlı insanları da bu davranışımızın baskısı altında bırakarak kendilerini ifade etmelerine izin vermiyoruz, ifade ettiklerinde ise sıra dışı görerek onları yabancılaştırıyoruz. Hayatı sindirerek yaşamak zorunda olanları, hızlı yaşamlarımızla silikleştiriyoruz. İşte “Grace and Frankie”, senelik çekilen 13 bölümlük sezonlarla, hızlı akıp giden hayatı belli bir süre için yavaşlatıp yaşlı insanların portrelerine odaklanarak onları daha iyi tanımamızı sağlıyor.
Yapımcılığı, Howard J. Morris ve 26 yıldır fanatik bir dizi olma özelliğini sürdüren “Friends”’in Marta F. Kauffman’ı tarafından üstlenilen Grace and Frankie adlı dizi, gelecek yıl, yedinci ve son çekilecek sezonuyla Netflix’in en uzun soluklu yapımı olma özelliğini taşıyor. Grace ve Frankie’nin hayatları, kocalarının onlara gey olduklarını, birbirleriyle evlenmek istediklerini açıklamalarının ardından kesişiyor ve normalde tamamen zıt karakterlere sahip, karşılıklı tahammül seviyesi düşük olan, ikisi de yetmiş küsur yaşındaki bu kadınlar o andan itibaren bir daha hiç ayrılmıyor. Dizi, Howard J. Morris ve Marta F. Kauffman’ın yaratıcılıklarına hayranlık duyacağınız, yaşlılıkla ilgili birtakım espriler ve tahmin edemeyeceğiniz farklı ele alınış tarzlarıyla yaşlı insanlar için sıra dışı durumlar haline gelen günlük yaşamdan bazı olayları barındırıyor. Tabii ki bu olaylar, ikisi de ödüllü Jane Fonda ve Lily Tomlin’in eşsiz oyunculuklarıyla izleyenler için daha çarpıcı hale geliyor ve toplumların bilge insanlar olarak gözünde büyütüp göz ardı ettikleri yaşlı insanların hata yapabileceklerini, yardıma ihtiyaç duyabileceklerini ve onlar için belirlenmiş toplumsal kalıplardan çıkarlarsa sadece tüketici değil “üretici” de olabileceklerini gösteriyor.
“Grace and Frankie”nin iki kadın karakterin hayatına odaklanması ve bu karakterlerin dizi boyunca karşılaştıkları tüm zorluklarla birlikte mücadele edip, bu engellerin hepsini kadın zekasıyla ortadan kaldırmaları (örneğin yaşlı insanlar için “Rise Up” adlı bir tuvalet üretmeleri ve yaşlı kadınların cinsel yaşamları için ise “Vybrant” satmaları vb.) toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin aşılabileceğini vurguluyor. Aynı zamanda hayatları beklenmedik şekilde değişen bu karakterlerin, iş dünyasına atılıp orada başarılı olmalarıyla aile yaşamındaki bireysel rollerin belirli olmayacağı, aile içerisindeki her bireyin birbirlerinin işini yapabileceği ve kadınların erkeklere maddi olarak bağımlı olmadıkları gibi uzun yıllardır süregelen bazı toplumsal tabuları yıkan ana fikirler de dizi içerisinde işleniyor.
Zengin sayıda işlenen temalarla, yumuşak ama bir o kadar da iğneleyici esprilerle (örneğin Frankie’nin ehliyet süresinin dolmasıyla yeniden ehliyet sınavına girmek zorunda kalması), yaşlı insanların perde arkasında kalmış “aslında büyük” olan sorunlarını gün yüzüne çıkaran olayların işlenme biçimiyle ve vurgulanmak istenen fikirlerin daha açık bir şekilde belirtilmesine yarayan sıra dışı karakter seçimleriyle, “Grace and Frankie” seyircilerine kaliteli bir dizi izleme keyfi sunuyor.
Hala izlemeyen kaldıysa ve bir komedi dizisi izlemek isteyenler varsa diye bu yazıyı yazmak istedim. Hangi karakterleri neden sevdiğinizi lütfen yorum olarak yazın ki dizide başka hangi fikirler işlenmiş hepimiz görelim!
Kaynakça:
https://www.latimes.com/entertainment-arts/tv/story/2020-01-16/grace-and-frankie-marta-kauffman