İsrail’de Bilim ve Teknoloji (3): Sağlık ve Yaşam

Mavi-beyaz bayrak, 60 yıldır Arap yarımadasında ilerleme, bilim ve teknoloji ve insan haklarını simgeliyor.

Mavi-beyaz bayrak, 60 yıldır Arap yarımadasında  bilim ve teknolojinin korunağı olan İsrail Devleti’ni simgeliyor; evrensel adalet ve barış; için, herkes için ilerleme adına dalgalanıyor.

Tıp ve Biyoteknoloji

İsrail, biyoteknoloji biliminin ortaya çıkışında, anlamlı teorik ve pratik katkılarda bulunmuş ve sağlık bilimlerine ilişkin araştırmalar için biyomühendislik istidatına sahip gelişmiş bir altyapı oluşturmuştur. Tıp ve biyomedikal araştırmalar; ülkedeki bilimsel yayınların yarısından fazlasını oluşturmaktadır. İsrail’in sanayi sektörü; bu alandaki geniş bilgi birikiminden en iyi şekilde yararlanmak amacıyla; tıp alanındaki etkinliklerini; son zamanlarda artırmaktadır.

İsrailli bilim insanları; insan büyüme hormonu ve interferon (virüs kaynaklı enfeksiyonlara karşı etkili protein grubu) üretmek için yöntemler geliştirmişlerdir. Genetik mühendisliği, klonlamayı da kapsayan bir biçimde; diğer mikrobiyolojik ürünlerle birlikte monoklonal antikorlara dayalı teşhis kolaylaştırıcı aygıtların ortaya çıkmasını sağladı.

İsrail’de, aynı zamanda hem teşhis, hem tedavide kullanan karmaşık tıbbi cihazlar da üretildi ve bütün dünyaya pazarlandı; bunlara örnek olarak bilgisayar tomografi (CT) tarayıcıları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) sistemleri, ultrason tarayıcıları; nükleer tıbbi kameralar ve ameliyatlarda kullanılan lazerler verilebilir.

Diğer yeniliklere örnek olarak da, dişte plak birikimini engelleyen bir sıvı polimer;  prostat bezinin hem tehlikesiz hem de riskli şişmelerini azaltan bir aygıt, botulin maddesinin gözdeki şaşılığı düzeltmek için kullanılması ve sindirim sistemi hastalıklarını teşhis etmek için kullanılan; yutulabilir haplar içindeki küçük kameralar verilebilir.

Enerji & Optik

İsrail’in geleneksel enerji kaynaklarından yoksunluğu, devleti; güneş enerjisi, termal enerji ve rüzgâr enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanımını geliştirmeye itti.  Bunun sonucunda, İsrail güneş enerjisinin her düzeyde kullanımında önder hale geldi ve dünyada, hane başına güneş enerjili su ısıtıcıları bakımından birinci ülke oldu. Son zamanlarda; güneş enerjisinin sanayide de kullanımını olanaklı kılmak için; yoğun güneş ışıklarını da toplayacak yeni, yüksek verimlilikte bir alıcı geliştirilmektedir.

Rüzgar enerjisini toplamaktaki önemli bir ilerleme de, şişirilebilir çarklı rüzgar tribünlerinin üretimiyle gerçekleşti.  Belli bir tuzluluk oranı ve mineral kompozisyona sahip göl sularını güneş enerjisini emmek ve depolamak için kullanmaya olanak sağlayan bir teknoloji geliştirildi.

Yerin ısısını, santrallere güç sağlamak için buhara dönüştüren jeotermal enerji istasyonları da test edilmektedir. Technion’daki bilim insanları tarafından üretilen ve yeni onaylanan bir proje; 1000 metrelik bacalarla enerji üretebilmek için kuru hava ve su kullanılabileceğini önermektedir.

Optik, elektro-optik ve lazer; sanayi alanları olarak hızla büyümektedirler. İsrail, fiber-optikte bir dünya lideridir; ısısal gece görüş sistemleri, elektro-optik temelli robot üretim sistemler bu alandaki başarılara örnek olarak gösterilebilir.

Kaynaklar

BBC.co.uk – http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-14628835

Israel Briefing Book: Science and Technology – http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/brief/ScienceandTechnology.html

Israel Science and Technology Homepage – http://www.science.co.il/

Leave a Reply