1993’te Bilkent Üniversitesi’nin özgün bir sanat projesi olarak kurulan Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin öğretim kadrosunda yer alan, Türkiye ve 12 ülkeden seçkin sanatçılardan oluşmaktadır. Bilkent Senfoni Orkestrası, bu özellikleriyle, Türkiye’nin ilk “özel, akademik, uluslararası sanat topluluğu” sıfatını kazanmıştır.

Her yıl 50’den fazla etkinlikle sahnelerde yer alan topluluk, bugüne kadar konserleriyle, televizyon, radyo kayıtlarıyla ve yayınladığı 40’ın üzerinde CD ile seçkinleşmiştir. CD dizini tüm dünyaya ihraç edilen orkestranın kayıtları 2003 yılından itibaren EMI, CPO, Naxos gibi prestijli etiketlerle de yayınlanmaktadır. “Bilkent Konserler Dizisi”, “Türk Bestecileri Haftası”, “Bilkent Anadolu Müzik Festivali” gibi özgün temalardaki konser ve kayıt dizileriyle, sanat yaşamına kalıcı ve geniş boyutlu etkinlikler getirmek, yurtiçinde turne konserleri yoluyla nitelikli müzik beğenisini yaygınlaştırmak; yurt dışında, uluslararası etkinliklerde bulunmak, bu tür etkinlikleri düzenleyen kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, diğer ülkelerle sanatsal iletişimde köprü kurmak, Orkestra’nın temel ilkeleri arasındadır.

BSO “Siena Uluslararası Montepulciano Müzik Festivali” (1998), San Marino Cumhuriyeti “Uluslararası San Leo Müzik Festivali” (1998), İsviçre Montreux Ses ve Müzik Festivali (2002-2004) gibi önemli festivallerin konuğu olmuştur. Orkestra, 2000’de Almanya ve Portekiz’de, 2001’de Belçika’da, 2004’de Japonya’da konserler gerçekleştirmiştir. Son olarak 2011’de Schleswig Holstein Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Almanya’da konserler vermiştir. 2009 yılında “UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi” ilan edilen BSO, 2011 yılında Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde seçici kurul ve halk oylaması sonucu “Yılın Orkestrası” seçilmiştir.

2013-14 konser sezonunda Işın Metin’in Sanat Direktörlüğünde etkinliklerini sürdüren BSO, dinleyicilerini Bilkent Konser Salonu (800), Bilkent Odeon (4000), Bilkent Erzurum (300) ve Bilkent Erbil (750) Konser Salonu’nda ağırlamaktadır.

Bilkent Senfoni Orkestrası 2013-14 sezonunun açılış konserini ise, Işın Metin şefliğinde ve soprano Klara Ek eşliğinde 4 Ekim 2013 Cuma günü Bilkent Konser Salonu’nda gerçekleştirecektir. Gecenin programı ise şu şekilde olacaktır :

Dvorak – Karnaval Uvertürü, Op.92

G. Mahler – Büyülü Çocuk Kornosu No.7 Ren Destanı

A. Dvorak – Rusalka, Ay Şarkısı

A. Dvorak – Annemin Öğrettiği Şarkılar, Op.55 No.4

G. Mahler – Rückert Liedleri No.3 Kayboldum Dünyadan

G. Mahler – Senfoni No.4, Sol majör

Herkesi Bilkent Senfoni Orkestrası’nın 4 Ekim 2013 Cuma günü gerçekleştireceği açılış konserine bekliyoruz. Biletlerinizi buradan temin edebilirsiniz:  http://www.mybilet.com/event/14774/4-x-xx-sezonun-acilis-konseri/

Leave a Reply