Yazı dizimin önceki yazılarında da belirttiğim gibi tatil demek sadece dinlenip yüzmek demek değil aslında, özellikle de son yıllarda. Artık insanlar tatilde sadece zaman geçirmek adına dinlenip yüzmektense farklı ülkeleri ziyaret edip yeni kültürlere kucak açmayı tercih ediyor. Türkiye’de de tatilini güneye inmek yerine yurt dışında geçiren insan sayısı gün geçtikçe artıyor. Amerika ise tatilde tercih edilebilecek hem çok yönlü hem de çok fonksiyonlu yerlerin başında geliyor. Bir önceki yazılarımda dinginliği ve huzuru sevenler için San Diego’yu, Hollywood’un hareketli yaşamına göz atmak ve kendinizi bir film setinde hissetmenizi sağlamak için ise Los Angeles’ı anlatmaya çalışmıştım. Bu yazımda ise size bir öğrenci şehri olan Boston’dan söz etmek istiyorum. Massachusetts Eyaleti’ne bağlı olan şehir bu eyaletin de en büyük şehridir. Ayrıca ABD’nin en köklü ve varlıklı şehri olarak da bilinir.

boston

Öğrenci Şehri Boston

Eminim Boston deyince herkesin aklına ilk olarak eğitim daha doğrusu; üniversitelerden biri olan Harvard geliyor. Boston’un eğitim kalitesini tabi ki sadece Harvard’la sınırlamak çok yanlış olur. Harvard’ın yanı sıra  M.I.T, Massachusetts, Northeastern ve Boston Üniversiteleri de küçümsenemeyecek derecede kaliteli. Boston’un bu denli yüksek kalitede üniversitelere sahip olduğu düşünülürse öğrenci nüfusunun da bir hayli yüksek olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. Tabii hal böyle olunca yurt dışından da birçok öğrencinin eğitim için ilk tercihleri arasında yer alıyor Boston. Sadece üniversite eğitimi için değil dil eğitimi için dahi en çok tercih edilen şehirler arasında. Bu üniversitelerde okuma fırsatınız olmasa bile oralara yapacağınız gezi bile ufkunuzu genişletmeye yetecek türden. Özellikle Harvard Üniversitesi rehbersiz gezilmemesi gereken tarihinde birçok ilginç bilgiyi ve batıl inançları barındıran muhteşem bir yer.

Harvard’dan bir kare

Harvard’dan bir kare

Cadı Şehri Salem

Tabii Boston’u sadece eğitim alanında kısıtlamak yanlış olur. Boston için kültürel açıdan da bir hayli zengin diyebiliriz. Tarihine baktığımızda ABD’nin en eski şehirlerinden biri olduğunu biliyoruz. Kırmızı tuğla evleriyle de yer yer İngiltere’yi çağrıştırıyor desek yeridir. Fakat bunun yanında birçok müzeyi de bünyesinde barındırıyor. Boston Güzel Sanatlar ve Boston Bilim Müzesi bunların başında geliyor. Kültür demişken Salem’den bahsetmemek olmaz. Aslında Salem başlı başına küçük bir kasaba fakat; çoğu zaman Boston’un ilçesi olarak anılabiliyor. Boston’a kadar gidip buraya uğramamak olmaz. Aynı zamanda “cadı şehri” olarak ün salmış olan Salem 17. yüzyılda bazı insanların garip davranışlarda bulunduğuna kanaat getirilip bu insanların burada kurulan cadı mahkemelerinde yargılanmasından dolayı bu adı almıştır. O zamanlar bazı insanların ölümüne sebep olan bu mahkemeleri ve cadı mahzenlerini burada görmek hala mümkün, adeta tarih kokan minik bir kasaba Salem.

cadı_şehri_salem

Salem Cadı Müzesi

Alışveriş için: Newbury

Alışveriş meraklılarının da kolayca sevebileceği bir şehir aslında Boston. Ünlü markaların art arda sıralandığı Newbury Caddesi sekiz blok boyunca butikler, salonlar ve gözde restoranları içeriyor, alışveriş yapmak isteyenler için ise cennet olarak tanımlanıyor. Purdential Center da dünyaca ünlü markaları içinde barındıran alışveriş mekanlarından biri ve eğer fırsat bulup Purdential’ın en üst katına çıkarsanız Boston’un en güzel şehir manzarasını da görmeniz mümkün. Alışverişin yanı sıra Boston’un en huzurlu bölgelerinden biri olarak kabul edilen Charles River Gezi Alanı‘nda yürüyüşten bisiklete, patenden kanoya kadar birçok aktiviteyi yapmak mümkün.

Newbury caddesi

Newbury Caddesi

Boston’dan kısaca bahsetmek gerekirse sizlere söylemek istediklerim bunlar fakat eminim atladığım ve buraya sığdıramadığım daha birçok güzelliği içinde barındırıyor Boston. Umarım bir gün sizin de yolunuz buraya düşer ve bu güzelliklere, bu kültüre ve bu tarihe siz de kendi gözlerinizle şahit olabilirsiniz. Şimdiden iyi tatiller.

Yazı dizisinin diğer yazıları için:

Amerika Rehberi: Los Angeleshttp://gazetebilkent.com/2013/08/24/amerika-rehberi-los-angeles/

Amerika Rehberi: San Diego: http://gazetebilkent.com/2013/07/11/amerika-rehberi-san-diego/

Leave a Reply