Sonbaharın gelmesiyle birlikte soğuk çayların yerini sıcak çaylar almaya başladı. Kokusuyla ve lezzetiyle birçoğumuz için soğuk havaların vazgeçilmezi olan bitki çaylarının sağlığımız için de birçok faydası var. Evde hazırlayabileceğiniz sıcak bitki çayları, yorgunluğa ve halsizliğe sebep olan gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye birebir!
Pek çok bitkide bulunan vitamin ve minerallerin kısa ve uzun vadeli birçok sağlık sorununa fayda sağladığı biliniyor. Sinir, stres ve mide bulantısı gibi sorunlara da iyi gelen bitki çaylarının hazırlanması ise oldukça kolay. Fakat her besinde olduğu gibi bitki çaylarının da fazla tüketilmesi birtakım olumsuzluklara sebep olabiliyor. Bundan dolayı bitki çayları günde 2-3 fincandan daha fazla tüketilmemeli. Eğer farklı bir sağlık probleminiz varsa mutlaka doktora danışarak tüketmelisiniz. Ayrıca bitki çaylarını hazırlarken demleme ve kaynatma sürelerine dikkat etmek de bu çaylardan faydalanabilmek için oldukça önemli.
Birçok faydası bulunan ve hazırlaması oldukça kolay olan bitki çayları, günlük hayatta bolca tükettiğimiz şekerli içeceklerin yerine koymak için çok iyi bir seçenek. Yeni tarifler denemek ve günlük hayatta bitki çayı tüketmeyi alışkanlık haline getirmek isteyenler için bilindik bitki çaylarına alternatif olacak 5 farklı bitki çayını derledim.
Matcha çayı
Geleneksel Japon çay törenlerinde rol alan Matcha çayı, latte yapımında ve tatlılarla bile kullanılan bir yeşil çay türü. Farklı dereceleri olan matchanın çay olarak kullanılan türü ise en kalitelisi. Karaciğer ve kalp hastalıklarına büyük faydası var. Ayrıca yüksek oranda kafein içerdiğinden metabolizma hızını arttırarak yağ yakımına ve zayıflamaya yardımcı oluyor.
Matcha çayı için 1 çay kaşığı matcha tozunu bir kupaya koyun ve üzerine 2-3 damla sıcak su ekleyerek karıştırın. Homojen şekilde karışmasını sağladıktan sonra kaynamış sıcak suyu da ekleyip köpürene kadar karıştırın. Eğer bambu karıştırıcınız varsa matchanın aromasını daha da ortaya çıkaracaktır. Üzeri köpük köpük olduktan sonra fincana alabilirsiniz.
Rooibos çayı
Afrika’da yetişen kızıl çalı bitkisinin yapraklarının kurutulup fermente edilmesi ile kırmızı renkli rooibos yaprakları elde edilir. Bakır, demir ve çinko gibi minareller içerdiğinden özellikle kemik sağlığı açısından önemli faydaları vardır. Ayrıca içerisinde kafein bulundurmadığından uykusuzluk, halsizlik gibi sorunlar için de çözüm olabilir.
Rooibos çayını demlemek için önce yeterli miktarda suyu kaynatıp 2-3 dakika kadar suyun ılıklaşmasını beklemelisiniz. Daha sonra 1 tatlı kaşığı kadar rooibos yaprağını içine atıp yaklaşık 5 dakika boyunca demleyebilirsiniz.
Ebegümeci Çayı
Malvaceae familyasından olan ebegümeci bitkisi serin ve nemli bölgelerde yetişen yuvarlak yapraklı ve uzun saplı bir bitki türü. Genellikle yaz aylarında pembe ve mor renkli çiçekler açan ebegümecinin çok hoş bir kokusu var. Vitamin açısından zengin olan ebegümeci bitkisi öksürük, bronşit, ağız içi iltihapları gibi sorunlar için oldukça faydalı. Ayrıca cilt problemleri için de iyileşme sürecini hızlandırıcı etkisi bulunuyor.
Ebegümeci çayını hazırlamak için genellikle bir bardak su ile 1 tatlı kaşığı ebegümecinin birlikte kaynatılarak demlenmesi öneriliyor. Yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi beklenmeli.
Hibiskus Çayı
Afrika ülkelerinde bolca tüketilen hibiskus çayı, hibiskus bitkisinin yapraklarının kurutulmuş kısımlarından elde edilen kırmızı renkli bir çay. Vücut sıcaklığını azaltmak, kalp hastalıklarını önlemek, kan basıncı ve yüksek kolestrolü azaltmak için oldukça faydalı bir bitki çayı. Yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileşmeye sebep oluyor. Aynı zamanda kadınlarda regl sancılarını dindirmek ve hormonal bozuklukları azaltmakta da oldukça etkili.
Birçok faydası olan hibiskus çayının hazırlanması ise oldukça kolay. Demleme yöntemi ile hazırlanan çay için 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı hibiskus bitkisi atıp yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesini beklemelisiniz. Daha sonra da süzerek tüketebilirsiniz. Tatlandırmak için içine çubuk tarçın da atabilirsiniz.
Ekinezya çayı
Papatyagiller familyasına ait olan ekinezya bitkisi, Kuzey Amerika’da yetişen ilaç ve kozmetik sektöründe de kullanılan bir bitki türü. Çay olarak da tüketilebilen ekinezya bitkisinin bağışıklık sitemi üzerinde çok fazla olumlu etkisi bulunuyor. Özellikle gribal enfeksiyonlara iyi gelen ekinezya çayının ağrı kesici özelliği de var.
Ekinezya çayını demlemek için bir bardak sıcak suya yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar kuru ekinezya bitkisi atın ve 7-8 dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Daha sonra süzerek çayı tüketebilirsiniz.
Kaynakça: