Araştırmacılara göre, hızlı tempoda, tahmin edilebilen melodisi olan etkili ritimler moral yükseltmede önemli rol oynuyor.
Şarkı dinlemenin ruh halimize olan etkisi yadsınamaz. Nörolog Dr. Jack Lewis’e göre de özellikle bazı yüksek perdeli şarkılar moral yükseltmek için ideal. Çalışmayı yürüten ekibin, Prince, Beachboys ve Bob Marley gibi isimleri de içeren şarkı listesi 11 tane şarkıdan oluşuyor.
Araştırmacılara göre, çalgısız söylenen şarkılar ve hayatımızdaki güzel zamanları hatırlatan şarkılar- düğün gibi- moralimizi yükseltiyor.
Aynı zamanda rara.com adlı müzik dinleme sitesine de sahip olan Dr Lewis, beynin duygu bölgelerini harekete geçirmenin önemini vurguluyor ve bazı şarkıların Limbik sistemimizi ve beynimizdeki duygularla ve hislerle ilgili olan bölümleri tamamen uyardığını belirtiyor. Dr Lewis’e göre müziğin yarattığı bu duygu yemek yemek, cinsel ilişki gibi aktivitelerin yarattığı mutluluk hislerini yaratıyor.
Dr. Lewis, listede yer alan B.B. King’e ait “Let The Good Times Roll” şarkısını da örnek göstererek blues şarkıların “hüzünlü” şarkılar olarak görülmesine karşın insanları gülümsettiğini belirtiyor.
Araştırmaya göre, dinleyicilerle duygusal bir seviyede bağlantı kurmak çok önemli ve acapella parçalar bu bağlantının kolayca gerçekleşmesini sağlıyor, böylece dinleyiciler müzikten daha çok etkileniyorlar. Bu tarz şarkıları dünyanın zirvesine çıkmış gibi dinlememizin sebebi ise, insan sesindeki duyguyu hissettiğimiz zaman daha çabuk empati kurabilmemiz ve beynimizdeki duygusal bölgelerin daha fazla uyarılması. Dr. Lewis, bunun için Indie grubu The Futureheads’in ‘a capella’ şarkılardan oluşan “Rant” adlı albümünü öneriyor.
Araştırmacılara göre, şarkıcılar, mutluluk hislerini iletebilmek için daha yüksek tonlarda bizimle bağlantı kurmaya çalışıyorlar. Bu mutluluk hissi bize ulaştığında ise beynimizin ses tellerini yöneten kısmı otomatik olarak aktif hale geliyor. Kendimizi, fark etmeden, söylenen şarkıya eşlik ederken ve şarkıyı mırıldanırken bulmamızın sebebi ses tellerimizin istem dışı aktif hale gelmesi.
Tchaikovsky’nin 1812 Overture gibi eserleri ise beynimizdeki korku tepkilerini oluşturan amigdalayı etkileyerek bu duyuların oluşmasını engelliyor ve bizi kaygılarımızı hafifletiyor. Araştırmaya göre, majör perdede yapılan, tahmin edilebilen melodiye sahip hızlı tempolu müzikler herkesi mutlu ediyor ve bizi melankolik hissettiren müzikler genellikle minör perdeden ve yavaş tempoda çalınanlar.
Rara.com’un CEO’su Nick Massey’e göre bu araştırmanın sonuçları, müziğin üzerimizdeki etkisini çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor.
Hızlı tempoda ve tahmin edilebilir melodisi, belki pop müziği istemeden de olsa bu kadar dilimize doluyordur kim bilir?
İlgilileri için şarkı listesi :
Prince – Sexy Dancer
BB King – Let The Good Times Roll
Beachboys – Surfing USA
Curtis Mayfield – Victory –
Norman Jay remix
Bob Marley – Three Little Birds
Muddy Waters – Got My Mojo Working
Boney M – Sunny
The Darkness – I Believe In a Thing called Love
Scissor Sisters – Take Your Mama
Outkast – Hey Ya
Future heads – Acapella
Harder Better Faster – Daft Punk
M People – Moving on Up
1812 – Tchaikovsky
Kaynak: Dailymail.co.uk, rara.com