ariel8 yıldır komada bulunan eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron yaşamını yitirdi. İsrail’in başlı başına ayaklı tarihi olan lideri 2006 yılında geçirdiği felç nedeniyle makineye bağlı olarak Tel Haşomer hastanesinde yaşamını devam ettiriyordu.

Ariel Şaron’un devlet liderliğinden önce hemen hemen her İsrailli siyasi figürde olduğu gibi askeri bir geçmişi var. 1928 yılında doğan Şaron, 14 yaşında askeri okula kaydolmuştur. Aynı zamanda Tal-Aviv Üniveristesi Hukuk bölümünde de öğrenim görmüştür. Ehud Barak’ın katıldığı 6 Gün Savaşı’na katılmış ve büyük başarı göstermiştir.

Şaron daha sonra askerlikten ayrılmıştır. Ancak Yom-Kippur Savaşı’nda Sina Yarımadasını Mısır’a kaptırmamak için Şaron tekrar orduya girmiştir. 1973 yılında İsrail’in yasama organı olan Knesset’e seçilmiştir. Daha sonrasında askerlik görevinden ayrılarak dönemin İsrail Başbakanı İzak Rabin’e güvenlik danışmanı olmuştur.

Ariel Şaron 1982 yılında Lübnan İç Savaşı sırasında İsrail’in Savunma Bakanı olarak görev yapmıştır. 16 Eylül 1982 tarihinde İsrailli milisler Batı Beyrut’ta Sabra ve Şatilla  adında Filistin mülteci kamplarını basmıştır. İsrail’in gözlemciliği döneminde olan bu baskın sırasında İsrail yanlısı milisler çocuklar dahil binlerce kişiyi öldürmüşlerdir. Bugün hala o kampta yer alan Filistinlilerin yarısının kayıp olduğu bildiriliyor. Bu katliamlarda dönemin Savunma Bakanı Ariel Şaron’un rolü olduğu uzmanlar tarafından vurgulanmıştır. Şaron’un kendisi de bu suçlamalardan bir bölümünü kabul etmiştir ve bu emirlerin hata olduğunu vurgulamıştır. Şaron’un bu açıklamalarından sonra 1983 yılında hakkında soruşturma açılmıştır. Soruşturmanın sonunda suçlu bulunan Şaron, bakanlık görevinden alınmıştır. Bu sebepten birçok otorite kendisini “Lübnan Kasabı” olarak anmaktadır.şaron tt

Ariel Şaron, Şubat 2001 yılında yapılan Başbakanlık seçimini rakibi Ehud Barak’a karşı %60 oy ile kazanmıştır. Ancak oy oranın bu seviyede olmasının en büyük etkenlerinden birinin seçime katılımın düşük olması gösterilmiştir. Çünkü seçimlere seçmenlerin %40’ı katılmamıştır. Ancak başbakanlığı döneminde gençliğine göre daha ılımlı bir politika sergilemiştir. 2004 yılında Filistinlilerle masaya oturmadan tek taraflı bir şekilde Gazze’den çekilmeye karar vermesi dönemin Likud Partisi üyesi Netanyahu’nun tepkisini çekmiştir. Bu sebepten Şaron Likud’tan ayrılarak Kadima Partisi’ni kurmuştur. Ariel Şaron, şu anda Sahul Mofaz tarafından yönetilen liberal görüşlerin ağır bastığı bir parti olan Kadima Partisi’nin kurucusu olmuştur. Partinin en büyük vazgeçilmezlerinden biri Kudüs’ün tamamen Yahudi yerleşim yeri olması konusundaki ilkesidir. Şaron’un ideolojisini tamamen benimseyen parti, İsrail’de Yahudi çoğunluğunun mutlaka sağlanması gerektiğini savunmaktadır.

ECEVIT BULENTAriel Şaron’un 2000 yılında El Aksa Camii’ne polis koruması altında yaptığı ziyaret ve sarfettiği sözler Filistinlilerin provoke olmalarına yol açmıştır. Buna karşılık 2. İntifada hareketi başlamıştır. Ariel Şaron 1989 yılında yayınlamış olduğu kitaplarda ve vermiş olduğu demeçlerde Gazze Şeridi’nin işgal edilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Kendisinin başbakanlık döneminde ise bu anlayışı yürürlüğe koymuştur.

Şaron’un başbakanlığı döneminde Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler Ecevit ile  sallantıda olmuştur. Ecevit’in Filistin sorunu nedeniyle Şaron’un 7-8 Ağustos 2001 tarihindeki Türkiye ziyaretinde Şaron ile kameralar karşısında tartışması o dönemde, Şaron’un destekçileri tarafından Ecevit’in kırıcı bir saldırıda bulunması yönünde eleştirildi. Diğer çevrelerse Türkiye’nin bazı çıkarları için Müslüman ülkelere bir jest yaptığının ve aynı Mısır gibi zamanında İsrail’e karşı sert olabileceğinin göstergesi olduğu belirtilmiştir.

Ak Parti hükümetinin başa geçmesiyle İsraille ilişkiler olabildiğince yumuşamıştır. Tayyip Erdoğan ile Şaron arasında direk telefon hattı kurulmuş, Türkiye –İsrail arasında ortak istihbarat alışverişleri giderek artmıştır. Şaron, o dönemde 70 milyonluk Türkiye’nin AB için büyük potansiyel olduğunun altını çizmiş, Erdoğan önderliğindeki Türkiye’nin bölge için İsrail ile beraber çalıştığını belirtmiştir.

2006 yılında Ariel Şaron beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırıldı. Ehud Olmert başbakanlığa vekâleten atandı. Bu tarihten sonra Ariel Şaron bir daha bilincini kazanamadı. 11 Ocak 2014 tarihinde 8 senelik bitkisel hayatın ardından yaşamını yitirdi.

 

Leave a Reply