Beyin Bir Görüntüyü En Kısa Ne Kadar Sürede Algılayabilir?

eye-brain1

Bilim adamlarına göre, 13 milisaniyede, bir sinekkuşu kanatlarını birden fazla kez çırpabilir ve beynimiz bu sürede bu görüntüyü algılayabilir. MIT’ deki bilim adamlarının Attention, Perception and Psycophysics dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, önceden kabul gören beyin algılamasının yaklaşık 100 milisaniye civarında olduğu görüşü anlamını yitirdi.

Baş yazar Mary Potter ” Bu beynin bütün gün yaptığıdır, bizim neye baktığımızı anlamaya çalışmak.” diye konuştu. Potter ve iş arkadaşları, beynin görüntüleri işleyiş sürecini anlamak için ‘rapid serial visual presentation’ ya da kısaca RSVP adıyla bilinen tekniği kullandılar. Araştırmaya katılanlara 6 ya da 12 resimden oluşan bir seri, çok kısa zaman aralıklarıyla bir ekran üzerinden gösterildi. Katılımcılardan, birbiri ardına gelen resimlere bakmaları istendi (Resimler mutlu bir çifti barındırıyordu). Aynı zamanda araştırmacılar her başarılı deneydeki azalan zamanların bir listesini tuttu – hızlar 80 milisaniyeden 53 e, ardından 40 a, ardından 27 ye ve ardından 13 milisaniyeye kadar düşüş gösterdi.

İlk başlarda araştırmacılar, deneklerin resimleri 50 milisaniyenin altında kavrayabileceğini beklemiyorlardı. Önceki araştırmalar bilgiyi yorumlama süreci dışında görsel bilginin retinadan beynin ilgili alanına iletimi için gereken zaman diliminin 50 milisaniye olduğunu savunuyordu, eğer bilginin beyinde yorumlanma sürecini de hesaba katarsak görsel bilginin algılanma süreci 50 milisaniyeden daha kısa sürede gereçekleşemezdi. Fakat, ekranda görülen resimlerin hızı artmasına rağmen, denekler iyi performans göstermeye devam etti. Potter ” Bu durum bizim bildiğimiz bilimsel bilgilerle ya da çalışma arkadaşlarımın varsayımlarıyla pek uyuşmuyordu.” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar için bir sonraki adım, resimlerin beynin kısa süreli depolama biriminde ne kadar süre kaldığını araştırmak olacak. Bunun için bir önceki deneyde kullanılan yöntem olarak ekrandan hızlı resim gösterme ve manyetoensefalografi (MEG) tarayıcısını kullanacaklar. Araştırmacılar, bu çalışma sayesinde deneklerin hızlıca geçen resimleri hatırlarken beyinlerinin hangi bölgelerini aktif olarak kullandıklarını inceleyecekler.

Çalışmanın yer aldığı makaleye bu linkten ulaşılabilir.

[box_light]Referans[/box_light]

International Business Times

Leave a Reply