Kaçımız aldığımız bir ürünün etiketindeki küsuratları dikkate alıyor? Cevap kişiden kişiye değişmekle birlikte bilinçaltımız genelde bu rakamları görmezden gelmekte. Yapılan araştırmalara göre tüketiciler fiyatları genelde tabana yuvarlama eğilimindeler. Bu durum elbette pazarlamacılar tarafından tüketicilerin aleyhine çevriliyor. Peki, niçin satıcılar ile bilinçaltımız birlikte bize bu oyunu oynuyorlar?
İlk olarak küsuratlı fiyatların piyasada niçin ortaya çıktığını inceleyelim. Ticaretin değiş tokuş ile başlamasıyla mal veya hizmetler için belirli takas şartları oluşturulmuştu. Örneğin bir koyunun karşılığı beş çuval buğday oluyordu. Tabi ki bu durum takası yapılacak her ürünün piyasadaki diğer mallar veya hizmetler karşısında sayıca bir takas listesi gerektiriyordu. Tüm bu zorlukları ortadan kaldırmak için her ürünün değiş tokuş değeri belirli bir değer baz alınarak oluşturuldu. Bu değer her gün cepten cebe giren kağıt ve madeni paralar… Ticaretin farklı kitleler arasında başlamasıyla paralar içinde belirli bir değiş tokuş değeri belirlendi ve bu değerler genel olarak küsuratlara sahipti. Kısacası ihtiyaç duyulan mallar ithal edilirken fiyatları küsuratlara sahip oluyordu. Piyasada önem arz eden ürünlerin küsuratlı fiyatları tüketicilerin bilinçaltında ürüne ithaf edilen bir ölçüt olarak belirdi ve bu durum zamanla kendine özgü bir fiyatı olan malın değerli ve özel olarak anlaşılmasına sebep oldu. Günümüzde artık …,99 lira olarak belirlenen fiyatları çoğu üründe görmek tüketiciler için kabul edilen bir olgu haline geldi. Bunun satıcılar için getirdiği avantajlar bu fiyatlarla bundan sonra daha da çok karşılaşacağımız anlamına gelmekte. Küsuratlı fiyatların satıcıya getirdiği en büyük avantaj olarak şunu söyleyebiliriz, ürünün fiyatındaki bu artık değerler tüketicinin bütçesinde pek de önemli bir paya sahip olmadığından dolayı ürünün fiyatı sanki bu rakamlar yokmuşçasına düşünülür ve bu yüzden ürüne olan talep nispeten artar. Eğer bu ürün piyasada çok fazla bir talebe sahipse her bir tüketici için önemsiz olan küsuratlar toplamda çok büyük değerlere ulaşabilir. Küsuratlı fiyatların satıcıya sağladığı bir başka yarar da tüm satış işlemlerinin kayıtlara düşülmesini zorunlu hale getirmesidir. Bunun sebebi bu fiyatların toplamda bariz bir şekilde kendini fark ettirmesi ve bundan dolayı tezgâhtarların para üstünü verme gibi işlemlerde adil veyahut en azından işletmenin yararına hareket etmelerini sağlamasıdır.
Aklınıza şu soru gelebilir, peki biz bu durum karşısında ne yapabiliriz? Cevap açık ve net, hiçbir şey… Fiyatların sonundaki küsuratlar satıcılara bu şekilde faydalar sağlarken ürünün fiyatı düşse bile küsuratlar yerini korumaya devam edecektir. Tüketicilerin yapabileceği tek şey para üstü iadesi işlemlerinde olası kayıpların önüne geçmek için kredi kartı gibi ödeme seçeneklerini kullanmak. Tabi kredi kartları ne kadar bizlere fayda sağlıyor, o da ayrı bir konu… Umarım neredeyse her gün karşılaştığımız bu fiyatların altında yatan birkaç sebebi sizlere açıklayabilmişimdir. Herkese daha bilinçli alış verişler dileyerek veda ediyorum…