GB8Son zamanlarda Batı Afrika’da başlayan A.B.D ‘den sonra Avrupa’ya da sıçrayan ve ölüme neden olan bir salgın yaratan ve dünyayı etkileyebileceği düşünülen Ebola virüsü hakkında etrafta ağızdan ağza dolanan birçok söylenti ve yanlış bilgi var. Bu söylentilere karşı bilgilerinize:

Ebola virüsü kanamalı ateş virüsleri grubunda yer almakta olup, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir. Ebola virüsü ilk olarak 1976 yılında Zaire’de görülmüştür. İnsanlarda gösterdiği ölümcül etkilerin yanı sıra primatlarda(şempanze, goril) aynı seyirde etkilere neden olmuştur. Ebola Sudan, Ebola Reston ve Ebola Fildişi Kıyısı olmak üzere tanımlanabilen 3 farklı Ebola virüsü vardır. Tehlikeli bir virüs olan Ebola, adını ilk olarak baş gösterdiği yerlerden biri olan Kongo’daki nehirlerden birinden almıştır. Virüsün kaynağı tam olarak bilinmese de yarasalardan insanlara geçtiği tahmin edilmekte ve bu tahmin yarasaların coğrafi dağılımı ile örtüşmektedir. İnsandan insana ise direkt temas(kan, kusmuk, dışkı, ter) ile bulaşan virüs, ülkemizde bulunmamaktadır. Hastaya korunma önlemleri almadan müdahale etmek, sağlık ekibini risk altına sokmaktadır.

GB9Ebola virüsü insana bulaştıktan 21 gün içinde belirtilerini göstermeye başlar. Hastalık, ağrılı grip benzeri belirtiler(üşüme, titreme ve halsizlik) ile başlayıp, abdominal ağrı, bulantı, deri döküntüleri ve ishale neden olur. Bu ise ilerleyen zamanlarda su kaybı, böbrek ve karaciğer yetmezliğine sebep olabilir. Ebola virüsüne bağlı olarak gelişen kanamalı ateş, lökositlerin tükenmesi sebebiyle bağışıklık sisteminde çökme, kaçış sendromu(kanın serum kısmının damar dışına çıkması) ve pıhtılaşmada bozukluğa neden olabilir. Yayılma hızı çok hızlı olmasa da hastalığı şiddetli seyreden Ebola virüsüne bağlı ölüm oranı % 50 ile 90 arasında seyretmektedir. Belirli bir tedavisi ve aşısı olmayan hastalığa,  destek tedaviler uygulanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre 13 Ağustos 2014’e kadar Liberya’da 413, Gine’de 380, Sierra Leone’de 348 ve Nijerya’da 4 kişi hayatını kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. Bu sebeple deneysel ilaçların salgına karşı kullanılması Dünya Sağlık Örgütü tarafından etik ilan edilmiştir.

Leave a Reply