World Health Organization’ın geçtiğimiz günlerde çevre kirliliği ile ilgili yayınladığı bir rapora göre her 4 ölümden 1’i çevresel faktörlerden kaynaklanıyor. En kritik faktör olarak hava kirliliğini vurgulayan kuruluşun 2012 yılını baz alarak elde ettiği veriye göre hava kirliliği kaynaklı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybeden insan sayısı 7.3 milyon. Hava kirliliğini takip edip farkındalık yaratmak adına çok sıra dışı bir yöntem geliştiren Plume Labs, güvercinler için tasarladığı küçük bir sırt çantası ile güvercinlerin normal yaşantısı sırasında çevreden veri toplamayı amaç edinmiş durumda.

Proje ekibi bu deney için küçük ve tüy kadar hafif bir sırt çantası tasarladı. Bu sırt çantasının içinde güvercinin konumunu bildiren ve havadaki nitrojen dioksit, ozon ve birçok egzoz dumanı içindeki uçucu bileşenlerin havadaki seviyelerini ölçen sensörler bulunuyor. Şu an için aynı anda 10 güvercinin kullanıldığı belirtilirken ilerleyen zamanlarda daha güvenilir veri elde edebilmek için daha çok güvercinin kullanılması söz konusu.

Pigeon Air Patrol on Twitter
Bu projenin hava kirliliğini önlemek üzerine doğrudan bir işlevi yok. Fakat hava kirliliği takibini yapıp farkındalığı artırmak adına oldukça yaratıcı bir proje. King’s College London’da hava kirliliği üzerine çalışmalar yapan bilim adamı Gary Fuller’in the Guardian’a yaptığı bir açıklamada güvercinlere böyle bir işlev vermenin harika olduğunu söylüyor. Eskiden hava kirliliğine dair veri toplamak için yaklaşık 150 köpek çalıştırıldığını belirten Fuller, bu iş için çok daha doğal ve pratik bir yol bulunmasını konu ile ilgili çalışmalar açısından çok önemli buluyor. Pigeon Air Patrol on Twitter

Giyilebilir teknolojilerin insanlar için baş döndüren gelişmelerinin yanında bu tarz girişimlerin giyilebilir teknolojiyi ayrı bir seviyeye çıkardığını söylemek mümkün. Benzer teknolojinin ilerleyen zamanlarda insanların gündelik eşyalarına entegre edileceği haberi de verildi. Yakın zamanda su kirliliği seviyesini ölçebilmesi için benzer teknolojinin balıklarda kullanılacağını duymak şaşırtıcı olmasa gerek.

Daha detaylı bilgi için:

http://www.pigeonairpatrol.com/

[box_light]Kaynaklar[/box_light]

World Health Organization

TechCrunch

The New York Times

Engadget

Leave a Reply