Son yıllarda modern sanat galerilerine biliyoruz ki ilgi çoğaldı. Bu ilgi çoğaldıkça bence gösterilen ilgi ve çabanın sonucu olarak üretmek isteyen başarılı sanatçıların sayısı da arttı. Ankara’da sanat seven kişilerin uğrak noktası olan CerModern de son zamanlarda bir hayli ilgi çekici sergilere ev sahipliği yapıyor. Ben de sergi bitmeden New:Now isimli sergiyi görme fırsatı edindim. Sergide en çok dikkatimi çeken şey ise eserlerin yalın ve okunabilir olması. Yani demek istediğim, eserlere baktığınızda mutlaka kendinizden bir şeyler bulmak, ya da anlamak ve yorumlamak istiyorsunuz, ki bence bu da sergiyi sanatı sevdirmek açısından değerli yapıyor. Diğer ilgimi çeken bir nokta ise genç sanatçıların ağırlıkla yer almasıydı. Bu benim için çok önemli bir nokta çünkü ülkemizde son yıllara kadar bu tarz etkinlikler tecrübeli ve belli bir kitlesi olup onlara hitap edebilen sanatçılardan ziyade genç sanatçıların olması, insanlarımızı ve özellikle de biz gençleri sanata teşvik eder nitelikte. İlgimi çeken birkaç detayı da burada sizinle paylaşmak istiyorum.

Mesela sanatçı Elif Çatlıoğlu’nun üretmiş olduğu bu eser benim çok hoşuma gitti. Yalın bir şekilde doğanın insan üzerindeki yansımasını inceleyebiliriz bu eser sayesinde. Ya da bir şekilde, doğayı içimizde taşıdığımız şeklinde yorumlanabilir.

Yukarıdaki eser gibi karşılaştığım nicesi, insan, doğa, ve toplumun birbirleriyle bağlantısına modernist bir bakış sunarak ışık tutar nitelikte. Sergi boyunca karşılaştığım bütün eserler bir şekilde düşünmemi ve onları gerçek hayata bakarak anlamlandırmamı sağladı. Mesela, insanın kaçış arzusunun doğayla bağlantılı olacağını bu sergiye gelene kadar düşünmemiştim. Ama eserler o kadar zekice tasarlanmıştı ki bu şekilde düşünmekten kendimi alamadım. Çünkü, her insan doğanın bir ürünü olarak, içinde doğadan bir parça barındırır ve doğa, aslında tek başımıza olduğumuz yerdir. İnsanın bağımsızlaşma arzusu da buradan geliyor olabilir. Önceden, ki şimdi de katıldığım bir görüştür ki bu insanın bağımsızlaşma arzusunun bireyselleşen toplumlarda hayata ayak uydurabilmek için kendi düzenini yaratma şartından dolayı gelmekte olduğu fikridir. Ama bu sergi, doğayı da dahil ederek, fikrime yeni bir boyut kazandırdı. Bu benim deneyimim idi. Aranızda ziyaret edenleriniz varsa, umarım sizin da güzel deneyimleri olmuştur.

Eğer siz de ilgili iseniz hatta değilseniz bile CerModern sergilerini bu ara takipte kalın derim. Çünkü bu aralar ilgi çekici sergiler geliyor, ve havalar ısındığı zamanlarda da açık hava sinemalarına gitmenizi şiddetle tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın :)

Leave a Reply