Ölüm Bizi Birleştirene Dek: “My Arms, Your Hearse”

Aşk ve ölüm gibi derin kavramları dört mevsim teması ile harmanlayan ve karanlık bir anlatıya sahip olan “My Arms, Your Hearse”, 13-14 Ağustos 2024 tarihlerinde Türkiye’de konser verecek olan İsveç asıllı progresif metal grubu Opeth’in 1998 yılında piyasaya sürdüğü üçüncü albümüdür, aynı zamanda bir konsept albümdür. Konsept albümün temeli, albümdeki ilk parçadan son parçaya kadar bütün bir hikâye anlatmaktan geçer. Opeth, black metal esintileri içeren bu progresif death metal albümünde her bir parçayı ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış olmak üzere dört mevsimle de bağdaştırmış; estetik fakat bir o kadar da tüyler ürpertici bir hikâye oluşturmuş. Bu konsept albümü açıp baştan sona dinlediğinizde, şarkıların geçişlerinin dâhi hikâyenin ve bestenin bütünlüğünü bozmadığını duyacaksınız, bu durum dinleyiciyi albüme daha çok bağlayarak dinleyicinin hikâyenin içine çekilmesini ve kendini o karanlık atmosferin içinde bulmasını sağlamaya yarıyor. Ölüm ve aşk arasındaki bu ince ve tehlikeli çizgiyi bir saatlik ve aralıksız bir harmoniyle sunan bu albümün yılına göre oldukça yaratıcı ve zamanının ötesinde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

“My Arms, Your Hearse” albümü, parçaların ve hislerin birbirlerini tamamlamalarını sağlayan ögeler barındırıyor. Mevsimlerle bağdaştırılmış olup dört mevsimden ilkbahar ile başlayan Prologue’dan, kış ile bağdaştırılan Epilogue’a kadar parçaların son kelimelerinin bir sonraki parçanın ismini barındırması ve Demon of the Fall parçası hariç diğer tüm parçaların melodik olarak birbirine bağlı olması konsept albümün ve anlatılan hikâyenin bütünlüğünü korumasını sağlıyor: Bu konsept albümün hikâyesi ölen bir adamın ruhunun bedeninden çıkıp kendi cenazesinde buluyor (Prologue). Albümün ikinci şarkısı olan April Ethereal, hikâyedeki ölü ana karakterin sevgilisinin yanına hayalet formunda gelmesini anlatıyor fakat kadın, sevgilisini tanımayıp varlığından korku duyuyor ve kaçıyor. Diğer parçalarda da görüleceği gibi, April Ethereal’ın son cümlesinin son kelimesi olan “when” duyulduktan sonra hikâye, albümün üçüncü şarkısı olan When ile devam ediyor: “I don’t know how or why / And I’ll never know when” (Opeth). When, karakterin sevgilisi ile tekrar buluşmasını anlatıyor, fakat sevgilisinin tutkusunun giderek söndüğünü fark ediyor.

“Ölüm bizi birleştirene dek.”

Hayalet olduğunu kabullenmek zorunda olan adam, Madrigal parçasında kadının sonraki parçanın da ismini aldığı “Amen Corner”a giderek kendini spiritüel işlere verdiğini ve adamı aklından silmeye çalıştığını görüyor. Albümün ilkbahar mevsimi, The Amen Corner ile son nefesini veriyor ve yaza geçiş yapıyor. Bu parçada adam, zamanın geçmesiyle sevgilisinin onu unuttuğunu görüyor. Bu aşka tekrardan kıvılcım vermek isteyen ve ölüme yenilmiş olan bu adam, aşkı tekrardan yeşertme arzusu ile hayat buluyor. Albümün altıncı şarkısı olan Demon of the Fall ile sonbahar geliyor, adam tamamen kendi kimliğiyle sevgilisinin yanına tekrar gidiyor ve bu durum sevgilisini ürpertiyor. Adam çaresiz ve umutsuz bir hâle bürünüyor. Sonbaharın kasveti, Credence ve Karma ile devam ediyor: kadın, adama aşklarının bittiğini iletiyor. Adam da bitiyor ve gidiyor. Epilogue ile kış mevsimi geliyor. Kış, adamın yaşadığı kaybı ve kayıpla doğan yası temsil ediyor. Adam gittiği yer her nere ise orada sonsuza dek hapsoluyor. Belki yasında, belki aşkında, belki de umutsuzluğunda sonsuza dek hapsoluyor.

Kaynakça:

morningriseturkey. ” My Arms, Your Hearse (MAYH) Hikaye…” Instagram, 2 Temmuz 2023, https://www.instagram.com/p/CuMl4b0slqe/.

Opeth. My Arms, Your Hearse. 1998.

Saraçoğlu, Ahmet. “OPETH – My Arms, Your Hearse.” Pasifagresif, http://www.pasifagresif.com/2011/04/opeth-my-arms-your-hearse/. Erişim tarihi 30 Nisan 2024.

Slowburner. “My Arms, Your Hearse.” Sputnikmusic,               https://www.sputnikmusic.com/review/75004/Opeth-My-Arms-Your-Hearse/. Accessed 30 April 2024

Wikipedia contributors. “My Arms, Your Hearse.” Wikipedia, The Free Encyclopedia. Wikipedia, The Free Encyclopedia, 9 Feb. 2024. Web. 30 Apr. 2024.

Leave a Reply