SEÇİME 1 KALA: İMAMOĞLU VE KURUM CEPHESİ

31 Mart 2024’te gerçekleşecek yerel seçimlere bir hafta kaldı. Yapılan anketlere göre Ekrem İmamoğlu ile Murat Kurum arasında büyük bir rekabet var. Metropoll’ün 21-22 Şubat’ta yaptığı ankete göre, İmamoğlu yüzde 43,5 oy alırken Cumhur İttifakı adayı Kurum’un oy yüzdesi ise 40,2. ORC’nin ise 10-12 Şubat tarihlerinde yaptığı seçim anketine göre Kurum, yüzde 40,6 oy oranıyla İmamoğlu’nun aldığı yüzde 39,3 oya karşılık önde.

  İki adayın rekabeti sadece anketlerde değil birbirlerine karşı söylemlerinde de devam ederken ortamı kızıştıracak bir ifade de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. Sirkeci – Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi Açılış Töreni’ne katılan Erdoğan, İmamoğlu’na gönderme yaparak “Bizim devrettiğimiz o miras Kadir Beyle ta bu şahsa kadar geldi. Şimdi bu şahıs nasıl olduysa bir yanlışlık oldu bu görevi aldı. İstanbul yeniden çöp çukur çamur oldu.” şeklinde söylemlerde bulundu. Bunun üzerine Hatay’da tepki çeken deprem söylemini İstanbul’da da tekrarladı. Murat Kurum’un seçilmesi durumunda hükümet desteğinin İstanbul’a geleceğini duyurarak oy çağrısında bulundu.

  Murat Kurum ve İmamoğlu cephesinde neler oluyor?

2 Mart’ta Sultangazi’de miting yapan Murat Kurum, “İstanbul’umuz ehliyetsiz ellerde, üzgün ve kırgın. İstanbul’a hizmet siyasetini biz getireceğiz. Kendisine ‘Metro Fatihi’ diyen İmamoğlu’nun beş yılda yaptığı metrolar belli, o olsa olsa anca CHP’yi bölen ‘Fatih’ olur.” Şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Rakibi İmamoğlu ise, göreve geldiklerinde durmuş 10 metro hattı inşaatı devraldıklarını söyleyerek “5 yılda tam 65 kilometre metro bitirdik. 62 tane metro durağı açtık. Bize 70 milyon Euro borç bırakmışsın. Senin metro konusunda gerçekten ağzını açmaya hakkın yok. Ayıp” dedi. 31 Mart seçimlerini “İsraf rotasından çıkmak” olarak da tanımlayan İmamoğlu, “Biz 31 Mart’ta ne yapacağız biliyor musunuz? İsrafı, ihaneti, kumpası, yalanı, bütün bu işlerini, hepsini, Allah’ın izniyle, milletin gücüyle tarihe gömeceğiz, tarihe. Onlara oy vermemek yetmez. Oylarınızı, güçlerinizi tek bir odakta birleştirin.” Diyerek zamanın particilik zamanı değil, “Geleceğinin en güçlü birlikteliği olan halkçı ittifakını birleştirip, büyütme zamanı” olduğunu dile getirdi. Seçime tam bir hafta kalmışken iki adayın da söylemleri gündem olmaya devam ediyor.

   Peki bu söylemlerin yarattığı atmosferde halkın görüşleri ne?

Medyascope’un Eyüpsultan’da seçmene sorduğu “İBB seçimini kimin kazanmasını istersiniz?” sorusunun yanıtlarını inceledim. Murat Kurum’u destekleyenlerin birçoğu İmamoğlu’nun beş sene içerisinde vaatlerini yerine getiremediğini, belediyecilikte AKP’nin, CHP’ye kıyasla daha önde olduğunu, CHP’de bir birlik olmadığını savunuyor. Fikrin kaynağının büyük bir kısmının cumhurbaşkanlığı seçiminden oluştuğunu düşünüyorum. Altılı masanın kendi içindeki tutarsızlığı, Kılıçdaroğlu’nun yenilgisi ve CHP’nin değişen dengeleri halka güvensiz ve polemiklerle dolu bir ortam yaratmıştı.

Habertürk TV’ye konuşan Avukat Serkan Toper’in (31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde MHP Beşiktaş Belediye Başkan Adayı) konuya ilişkin ifadeleri de dikkatimi çekti. Depremin ardından, İmamoğlu’nun seçim mitinglerinde bulunması seçmende olumsuz bir duyguya yol açarken Murat Kurum’un TOKİ çalışmalarının seçmende algı değişikliğine yol açabileceğini söyledi. Bunun yanında Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yapmış olması AKP’nin tarafına bir artı olarak sayılıyor. Seçmenlerin görüşlerini incelediğimde dikkatimi çeken en önemli unsur ise DEM parti ve Kürt seçmen meselesi oldu. Spectrum House Araştırma Merkezi’nin anketine göre, İstanbul’da DEM Partililerin yarıya yakını Ekrem İmamoğlu’nu destekliyor. Bu durum Kürt seçmenler için “ötekileştirmenin bitmesi” fikrini gündeme getirirken seçmenlerin bir diğer kısmının oyunu da Murat Kurum’a yönlendiriyor. Bununla birlikte, İmamoğlu’nun son zamanlarda gündeme gelen Afyon Belediye Başkanı Burcu Köksal’a olan çıkışı durumu daha da alevlendirmişti. “DEM parti hariç her partiye kapım açık” diyen Köksal’a karşılık İmamoğlu’nun sözleri ise DEM partinin destek oylarını doğrular nitelikte.

Para sayma görüntülerine Murat Kurum’un İmamoğlu yorumu:

CHP İstanbul İl Başkanlığı satın alma işlemi sırasında olduğu belirtilen ‘para sayma’ görüntüleriyle ilgili başlatılan soruşturmada Canan Kaftancıoğlu ve Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Onur Öksel ifadeye çağrılmıştı. Kaftancıoğlu’nun ifadesine göre seçime az bir süre kala CHP karalaması yapmaktan öte bir şey değildi. Başkan adayı Murat Kurum da İmamoğlu’nun canlı yayınlara çıkmadığını söyleyerek “Niye çıkamadıklarını biliyor musunuz? Bu soruyu (para sayma görüntüsü) sormamak kaydıyla televizyona çıkmak istiyorlar. Niye saklıyorsun, ne varsa açıklayın milletimize şeffaf bir şekilde. İnsanımız da aydınlansın.” Şeklinde bir açıklamada bulundu. CHP’nin seçime son bir hafta kala ortaya çıkan skandal haberlerinin seçimi nasıl etkileyeceği büyük bir merak konusu.

Bir taraftan da Özgür Özel, Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu rekabetini şöyle değerlendiriyor:

Geçtiğimiz günlerde, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul’da Kazım Karabekir Cemevi’ni ziyaret etti. Ziyaretine İmamoğlu da eşlik etmişti. Murat Kurum’un ortak canlı yayın teklifini reddetmesi hakkında sorulan sorulara İmamoğlu: “Acemi, acemi aday yapacak bir şey yok. Denecek çok bir şey yok. Milletimizi görüyor zaten. Biz yine de bir medeni ortamda bu tür tartışmaların olmasından yanayız. Onun dışında verdiği cevaplar zaten seviyesi düşük ona cevap vermek istemiyorum” şeklinde cevap verirken Özgür Özel ise: “Kurum’un yerinde olmak istemezdim. Çünkü Erdoğan’ın, Sayın Ekrem İmamoğlu ile ilgili söylediği her şey kendi adayını kifayetsiz gördüğünü, yetersiz gördüğünü, Ekrem Başkan ile baş edemediğini düşündüğünü gösteren yaklaşımlar.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasındaki son durum ne?

SONAR araştırma şirketi kurucusu Hakan Bayrakçı, 2024 yerel seçimleri için 8 ilin ve İstanbul ilçelerinin anket sonuçlarını duyurdu. Sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir’de İmamoğlu çok az bir farkla önde görünüyor. Anketlerdeki 1.9’luk hata payının dikkate alınması gerektiğini de vurgulayarak daha olası sonuçların önümüzdeki günlerde belli olacağını ifade ediyor. Seçimlere son bir hafta kala nelerin değişeceğini merakla bekliyoruz.

KAYNAKÇA

https://www.politikyol.com/arastirma-dem-parti-secmeninin-yarisi-imamoglunu-destekliyor/

https://www.politikyol.com/imamoglundan-canli-yayin-onerisinde-geri-adim-atan-kuruma-acemi-aday-yapacak-bir-sey-yok/

https://www.bbc.com/turkce/articles/cjmxrwnrr3xo

https://www.gazeteduvar.com.tr/chpde-para-sayma-sorusturmasi-bir-kisi-daha-ifadeye-cagirildi-haber-1678203

https://www.aksam.com.tr/siyaset/para-kuleleri-korkusu-murat-kurum-ekrem-imamoglunun-neden-canli-yayinlara-cikmadigini-acikladi/haber-1460013

https://medyascope.tv/2024/03/22/ekrem-imamoglundan-murat-kuruma-senin-metro-konusunda-agzini-acmaya-hakkin-yok

https://medyascope.tv/2024/03/20/yerel-secim-2024-eyupsultan-ekrem-imamoglu-mu-murat-kurum-mu/

Leave a Reply