EFSANE, “THE PROBLEM CHILD” KARŞISINDA: MIKE TYSON V JAKE PAUL

Mike Tyson… 57 yaşındaki boksör ringlere dönüyor. En son pandemi günlerinde Roy Jones Jr’a karşı mücadele eden efsane, Youtuber olarak kariyerine başlayan “boksör” Jake Paul ile 20 Temmuz’da ringe çıkacak. Bu karşılaşma bir ilk olarak Netflix ekranlarından canlı yayınlanacak. Bu yazımda, Mike Tyson’ın neden bunu yaptığını, Jake Paul’un boks geçmişini ve yaşlı kurt Mike Tyson’a karşı şansı olup olmadığını değerlendireceğim kendimce.

Aslında bu dövüş yeni ortaya atılmış bir durum değil. 2021 Yılında, Floyd vs Logan Paul mücadelesi öncesi yine gündeme gelmiş, hatta organizasyon için ilk adımlar atılmıştı. Ancak bu maç karşılıklı tarafların anlaşamaması sebebiyle iptal olmuştu. 2024 yılının başında tekrar gündeme gelen karşılaşma, eğer son zamanlarda bir sorun çıkmazsa Texas’ta hayata geçecek. 57 yaşında bir efsane boksörün, boksör olmayan insanlara karşı başarılı olmuş olsa da, kökeni bir Youtuber olan ve boks işine Youtube’da izlenmeleri artırmak adına şimdilerde Prime enerji içeceği kurucu ortakları olan Jake Paul vs KSI maçında, KSI’ın kardeşi Deji ile dövüşerek başlayan bir adam Jake Paul. 2018 yılından bahsediyoruz. Mike Tyson, Jake Paul’un boksa amatör olarak başladığı yıllarda tam 51 yaşındaydı.

Jake Paul’un kısa boks kariyerinin derinliklerine inmeden önce Mike Tyson hakkında bir şeyler yazmak istiyorum. Son zamanlarda vizeler dolayısıyla geç saatlerde kütüphaneden evime döndüğüm gecelerde, sevdiğim boksörlerin eski maçlarını izlemeyi çok seviyorum. Her ne kadar inanılmaz içinde olduğum bir spor olmasa da, en azından son zamanlara kadar, özellikle unvan maçlarını canlı olarak takip etmeyi seven bir yapım var. Yaklaşık 1 ay önce Fury-Wilder üçlemesini tekrar izlemek adına, Ssport+’ın arama çubuğuna Tyson yazdım. Bir de baktım ki Mike Tyson’nun seksenlerden, doksanlardan kalan efsane maçlarını içeren bir külliyat var elimde. Babamın her boks konusunda açıldığında “onun üstüne adam tanımam” diye kestirip attığı bu efsaneyi izleme fırsatı buldum. Gerçekten inanılmaz ayakları, Demir yumrukları, rakibine göre maç içinde guard değiştirebilmesi ve ringde bir kaplan edasıyla durmadan hareket etmesiyle, mükemmel bir boksör olduğunun farkına vardım. Bu maçları zaman içinde her gece 1 tane olmak üzere (bazıları ilk rounddan bittiği için bazen 2-3 oluyordu) seyrettim. Babamla aynı fikre ulaştım, Muhammed Ali’yi görmemiş nesil için bu adam tüm zamanların en iyisiydi. Bu kadar büyük bir ismin bu maçı yapmasının sebebi olarak düşünebileceğim iki şey var aslında. Birincisi Mike Tyson’ı hepimiz tanıyoruz, bu tip bir meydan okumayı ben hala buradayım demek için, egosunu tatmin etmek için kabul etmiş olabilir. Mike Tyson’un boksa olan aşkı ve bu sporu ne kadar severek yaptığı su götürmez bir gerçek olsa da, ortada dönen paralarla pekâlâ para için de yapıyor olabilir. Bence bu işi kabul etmesinin sebebi bu iki sebebin karışımı ve bitmek bilmeyen boks aşkı.

Jake Paul’a gelirsek, Youtube’dan ismen tanıdığım biri kendisi. İçeriklerini izlememiştim, ama maçları yaklaştığında “birtakım yaşlı tanınmış isimler vs Jake Paul, bu gece!” gibi tanıtımlar sıkça görüyor, maçlarına rastlıyordum. Kendisinin profesyonel kariyeri 9-1-0 olarak ilerliyor. Kısaca geçmişteki maçlarına değinecek olursak, Deji’yi oldukça kötü bir maçta yendikten sonra, 2020 yılında pandeminin getirdiği eve kapanmışlığı paraya çevirmek isteyen paul, AnEasonGib adındaki bir diğer Youtuber’ı ilk round’da geçerek, Youtuberlar arasında en iyi dövüşenlerden biri olduğunu kanıtladı. Ardından 2021 yılında eski basketbolcu Nate Robinson’u hem de Mike Tyson-Roy Jones Jr maçının alt kartı olarak çıktığı maçta 2. round’da devirerek, kariyerinde büyük bir sıçrama yaptı. Ama hala işi dövüşmek olan kimseyle ringe çıkmamıştı. Boksörlerden uzak durmayı tercih eden Paul, eski MMA dövüşçüsü Ben Askren’i de tek yumrukla ve ilk round’da nakavt etti. Tıpkı bir ağır siklet dövüşçüsü gibi tek yumrukla  maçı alabilen boksörlerden olduğunun sinyallerini veriyordu. Sonrasında 5 kez UFC şampiyonu Tyron Woodey’le ringe çıkan Paul, onu deviremese de, 8 round’un ardından hakem kararıyla bir galibiyeti daha hanesine yazdırıyordu. Sonrasında rakibi hem soyadı camiada meşhur olan, hem de ilk gerçek boksör rakibi olan Tommy Fury olacaktı (Tyson Fury’nin kardeşi). Ancak maça kısa bir zaman kala Fury’nin yaşadığı sakatlık, Tyron Woodey’i hazırlıksız şekilde ringe attı. İkilinin rövanş maçında dominant görünen Paul, 6. Round’da rakibini yatırarak kazanma serisine devam etti.

2022 yılına geldiğimizde MMA dövüşçülerinden devam eden Paul, efsane isim Anderson Silva’yı da yendi. Ardından Tommy Fury ile hesabı kapatmak için ringe çıkan Jake, hakem kararıyla yenildi ve kariyerinin ilk yenilgisini karşılaştığı ilk gerçek boksörden almış oldu. Sonrasında Dallas’ta resmi olarak profesyonel boks maçı şeklinde düzenlenen mücadelede MMA yıldızı Nate Diaz’ı da 10 round sonunda hakem kararıyla geçerek, hanesine bir galibiyet daha yazdırdı. Son iki maçında sırasıyla Andre August ve Ryan Bourland’i de yere seren Paul, Mike Tyson’a meydan okudu ve imzayı aldı.

Jake Paul’un boks için kısa zamanda 10 maça çıkmış olması bu işi severek ve isteyerek yaptığını gösteriyor aslında. “The Problem Child” her ne kadar geneli dövüşçü ve büyük isimler de olsa, asıl branşı boks olmayanlara karşı oldukça başarılı bir performans sergiledi ve yumruk gücünün hafife alınmayacak kadar iyi olduğunu bizlere gösterdi. Ancak, karşısındaki Mike Tyson. Boksun her açısını, en doğru açıdan en doğru şiddetle vurmayı yaşayan herkesten en iyi bilen bir adam. Roy Jones Jr. maçında da gördük ki yumrukları hala çok sert ve hızlı. Tabii ki ayak çabukluğunu kaybetti ve artık 60 yaşına merdiven dayadı, aynı kuvvette değil; ancak hala tek bir yumrukla rakibini yerle bir edecek kadar güçlü bir adam. Benim şahsi görüşüm Mike’ın maçı 3. round gibi kazanacağı yönünde. Ancak Paul 3 round dayanırsa kazanma şansının zaman ilerledikçe artacağını düşünüyorum. Her ne kadar gönlüm Mike’dan yana olsa da, aralarında tam 30 yaş fark olduğunu da hesaba katmak lazım. Umarım bir şov maçından çok, ciddiyeti yüksek bir mücadele olur da biz de keyifle seyrederiz.

Görseller The Economic Times, NBC, The Sparring Club ve Fox Sports’tan alınmıştır.*

Leave a Reply