Bu ay birtakım sorunlar sebebi ile ayın ikinci pazar günü yazıp yayınlayamadığımız serinin 4.yazısı ile geldik. Geçtiğimiz yazıda sizlere 2017 U23 Dünya Şampiyonasından kareleri sunmuştuk. Bu yazımızda ise Filenin Sultanlarının 2012 yılında Londra’da başlayan Olimpiyat macerasını sunacağız. Bu yazıda 2012 Londra Olimpiyatlarından 2020 Tokyo Olimpiyatlarına kadar geçen sürenin üzerinde duracağız. Bir sonraki ay 2. yazımızda 2020 Tokyo Olimpiyatları ve 2024 Paris öncesini sunarak Olimpiyat serisine devam edeceğiz. Bu ayki gecikmeden ötürü bütün okurlarımızdan özür dileyerek tarihte kısa bir yolculuğa çıkalım.

2012 LONDRA OLİMPİYATLARI:

Olimpiyat yolculuğu 2012 mayısında TVF Başkent Voleybol Salonunda Aliaksandr Piasetski’nin yönetimi altında oynan Avrupa Kıta Elemelerinin final maçında Polonya’yı 3-0 net skorla mağlup etmesiyle başladı. O yaz Londra bileti alan millilerimiz tarihinde ilk defa Olimpiyatlarda yer alıyordu. 2003 yılındaki Avrupa ikinciliği ile başlayan takımın şahlanma süreci sonunda Olimpiyatlara katılma hakkı kazanarak taçlanmış ve daha sonra da takımdaki ivme iyice hızlanmaya başlamıştı.

Grup aşamasında sırayla; Brezilya’ya 3-2, Çin’e 3-1, ABD’ye 3-0 yenilip Sırbistan’ı 3-0 ve Güney Kore’yi 3-2 yenen Sultanlar grup aşamasında ilk 4 sıraya giremeyip Büyük Britanya ile 9.sırayı paylaşmıştı.

Tarihinde ilk defa Olimpiyatlara katılan millilerimiz için umulan tam olarak gerçekleşmese bile aslında tarihi bir başarı kazanılmış ve gelecek sporcular için oldukça önemli bir ilham kaynağı oluşturulmuştu.

İlk Olimpiyat biletinin kazanıldığı andan bir kare:

Olimpiyat yürüyüşü Demir Lady Neslihan Demir’in bayrağımızı göklerde dalgalandırmasıyla başlamıştı.

Sultanların 3-0 yenilerek Olimpiyata veda etmesine neden olan ABD maçından bir kare:

Millilerimizin sahada Sırbistan’a 3-0 üstünlük kurduğu maçtan alınan bir kare:

Olimpiyat kampından çekilen içleri ısıtacak türden bir fotoğrafı da sizler için buraya bırakalım.

2016 RİO OLİMPİYATLARI:

2012 yılında yaşanan tarihi başarılardan sonra ibre artık 2016 Rio Olimpiyatlarını gösteriyordu. Rio için daha büyük hedefler konulmuşken Avrupa Kıta Elemeleri’ndeki üçüncülük maçında Türkiye, İtalya’ya 3-2 mağlup oldu ve olimpiyatlara gitme şansını kaybetti.

TVF Başkent Salonunda oynanan 138 dakika süren ve maalesef millilerimizin kıl payı 3-2 gibi talihsiz bir skorla kaybettiği İtalya maçından çekilmiş bir kare.

2020 TOKYO OLİMPİYATLARI:

2016 yılında Rio’da olimpiyatlara katılma hakkı elde edemeyen milli takım federasyon desteği ve antrenör değişikliği ile kan kaybını durdurmuş ve yaralarını sarmaya başlamıştı. Avrupa Kıta Elemelerinde grup aşamasından zorlu bir şekilde çıkan ama çıkmayı başaran Ata’nın Kızları çeyrek finalde Belçika’yı mağlup ederek yarı finale kalmayı hak etti.

Yarı finalde Polonya ile adeta yüreğimiz ağzımızda bir şekilde izlediğimiz 5 set süren efsanevi maçı Meryem Boz’un o gece Apeldoorn’da alev almasıyla kazanıp adımızı finale de yazdırmıştık. Meryem Boz’un o gece sakat olmasına rağmen kazandığı 42 sayı ile Türk voleybol tarihinde bir destan daha yazılıyordu. Polonya karşısında 2-1 geriye düşen millilerimiz ‘Büyük Kaptan’ Eda Erdem ve Naz Aydemir’in 4.setin sonlarına doğru yaptığı efsanevi blokla sete tutunma hakkı kazanmıştı. 33-31 Türkiye lehinde biten 4.setin ardından artık sıra kader setine gelmişti. Sakince oynan karar seti rahat bir şekilde 15-11 kazanıldı ve Türkiye Elemelerde finale kalmayı ikinci defa garantiledi.

Meliha İsmailoğlu bitiriyor ve Olimpiyata gidiyoruz…Açılmamış kanatların değeri bilinmez ve biz o kanatlarla Olimpiyatlara gidiyoruz… Finalde Almanya ile karşılaşan Sultanlar oldukça profesyonel bir performans sergileyerek maçı 3-0 kazandı ve ikinci Olimpiyat biletini alarak Hollanda’da Apeldoorn’da bir tarih yazdılar.

2020 TOKYO OLİMPİYATLARI AVRUPA KITA ELEMELERİNDEN SEÇTİĞİMİZ KARELER:

Bu şekilde bu ayki yazının da sonuna gelmiş bulunduk. Bir sonraki ay 2020 Tokyo Olimpiyatları ve 2024 Paris Olimpiyatları Elemelerini anlatarak ve içimizi ısıtan onlarca fotoğrafı sizlere sunarak Olimpiyatlar serisinin sonuna geleceğiz. Part 2 için serimizi takip etmeyi unutmayın. Tüm voleybolseverlere sevdikleri ile geçirdikleri mutlu bir pazar günü dileriz. Bu ay yaşanan gecikmeden dolayı tüm okurlarımızdan tekrar özür dileriz.

Önceki Yazılar İçin:


KAYNAKÇA:

https://www.eurosport.com.tr/voleybol/filenin-sultanlari-italya-ya-maglup-olarak-rio-defterini-kapatti_sto5053571/story.shtml

https://tr.wikipedia.org/wiki/2012_Yaz_Olimpiyatlar%C4%B1’nda_voleybol_-_Kad%C4%B1nlar

FOTOĞRAFLAR; TVF RESMİ SİTESİ, EUROSPORT VE AA’DAN ALINMIŞTIR.

Leave a Reply