Altı senedir düzenlenen Margaret Gutham Müzik Aleti Yarışması müziğin geleceğini şekillendiriyor. Önceki yıllarda da birçok orijinal müzik aleti bu yarışma ile müzik dünyasına kazandırılmış oldu. Hem yenilikçilik hem de ses tonu kalitelerinin değerlendirildiği yarışmanın bu seneki finalistlerinden bazılarını sizlerle paylaşmak istedim. Teknoloji yardımıyla geliştirilen bu müzik aletleri gerçekten dikkat çekici.
The O-Bow
O-Bow’u elektronik bir keman olarak düşünebilirsiniz. Resimde görülen elektronik ara yüz keman teli işlevine sahip. Yay ara yüz üzerinde kaydırılırken, org benzeri sentezleyici yardımıyla sesler belirleniyor. Bu şekilde elektronik keman sesi üretilmiş oluyor.
The Sponge
The Sponge adından da anlaşılacağı üzere süngere benzeyen bir müzik aleti. Sponge’un çalınabilmesi için kullanıcının enerji üretmesi gerekiyor. Bu enerji ise köpükten üretilmiş olan süngerin sıkıştırılması, bükülmesi, döndürülmesi ve esnetilmesi ile üretiliyor. Cihaz enerji değişimlerine göre farklı sesler üretmek üzere programlanmış.
SculpTon
SculpTon “ses heykelciliğinin” deneysel uygulamalarından. Yani sesin biçimlendirilmesi ile müzik üretmeyi hedefliyor. Resimde gördüğünüz biçimlendirilebilir cisim şekillendirilerek farklı sesler ve melodiler üretiliyor. SculpTon temel olarak yay ve sensörlerden oluşuyor. Yaylar hareketi algılıyor ve sensörler aracılığıyla yazılım ara yüzüne iletiyor. Bu şekilde cisimde meydana gelen şekil değişiklikleri sese dönüştürülmüş oluyor.
Nomis
Nomis isimli müzik aleti tasarımı sekizgen bir çalma yüzeyi ile 2 ışık kulesinden meydana geliyor. Nomis ışıklar ve jestler ile müziği daha anlaşılır ve kolay ifade edilebilir hale getirmeyi amaçlıyor. Sekizgen yüzeyin farklı noktalarına dokunularak farklı notalar elde ediliyor ve sekizgen döndürüldüğünde belirlenen melodi tekrarlanıyor. Bir melodi döngüsü devreye girdiğinde ışık kulelerinde işaretleniyor. Işık kuleleri yardımıyla bazı döngüler kapatılıp farklı döngüler açılabiliyor. Bu tasarım kullanıcıya dinamik olarak elektronik müzik üretme imkânı verirken görsel bir şölen de sunuyor. Normalde bilgisayarlar aracılığıyla tasarlanan bu tarz elektronik çok-sesli müzikler Nomis ile çok daha kolay ve etkili bir biçimde üretilebilecek.
The Holophone
The Holophone müzik ve 3 boyutlu resimleri bir araya getiren ilginç bir tasarım. Holophone’un ara yüzü bir tablet. Resimde gördüğünüz gibi birçok farklı buton aracılığıyla elektronik müzik tasarımı yapılıyor. Seslerle uyum içerisinde olan 3 boyutlu cisimler tabletten yansıtılıyor ve 3 boyutlu gözlükler yardımıyla gözlemlenebiliyor. Bu şekilde müzik daha somut ve eğlenceli hale geliyor.
The D-Box
D-Box oldukça sade bir tasarım. Bir hoparlör, iki dokunmatik sensörden meydana gelen küçük bir müzik kutusu olarak özetlenebilir. D-box’u rakiplerinden ayıran özellik ise D-box’un hacklenebilir olması. D-Box’ın devresi kolaylıkla değiştirilebiliyor ve kullanıcının amacına uygun hale getirilebiliyor. Böylece bu müzik aletinden çok farklı melodiler üretilmiş oluyor.
Kaynak: