Joan Plaza’nın İmzası – Unicaja Malaga

coach-joan-plaza-of-unicaja-malaga-is-ready-for-the-one-team-games

Joan Plaza geçtiğimiz sezon Malaga ile iyi iş çıkardı ve ACB Finali’nin görmeye de çok yaklaşmıştı. Oyun olarak Madrid’den iyi olsalar da Granger – Colloway arasındaki uyumsuzluk onların seriyi kaybetmesine neden olmuştu. Bu sezonda da benzer oyun yapısına sahip Malaga’yı görüyoruz. Joan Plaza’nın oyun sisteminde hangi takıma giderse gitsin alçak post oyunları önemli bir yer tutmakta. Zalgiris dönemlerinde Tremmell Darden ile bunu yaparken Malaga’ya geçişiyle Kuzminskas ve Carlos Suarez gibi sırtı dönük oyunu olan oyuncuları takıma katması bunun en büyük göstergesiydi. Onun oyun sisteminde 3 numaralar sırtı dönük oynamalıdır ve Malaga’nın temel hücum düzeninde de bu var.

malaga

Malaga’nın temel hücum düzeni. Burada 3 tane opsiyon var ve hepsine teker teker değineceğiz. İlk olarak 4 numara yani Caleb Green’in tepeye çıkıp top aldığını görüyoruz. Aynı sırada 2 numara yani Ryan Toolson da tepeye doğru çıkıyor ve Caleb Green’den topu alıyor. Toolson tepeye çıkarken 3 numara Suarez, 5 numara Vazquez’in “down screen” adı verilen perdesini kullanarak sağ tarafta sırtı dönük oyun için pozisyon alıyor ve top ona iniyor. Yani Malaga için hücumda ilk kural; topun açak post’a bir defa inmesi. Eğer burada istediklerini alamazlarsa 1 numaranın dip çizgiden tepeye doğru kat yapmasını sağlıyorlar ve topu ona teslim ediyorlar. Burada Granger uzunla bir ikili oyun oynayıp, penetre – pas veya penetre ile hücumu kendi bitirme eğiliminde olabiliyor. Bunu da başaramazlarsa Ryan Toolson’a bir perde üstü şut opsiyonu yaratıyorlar. Yani temel hücumları üç tane sac ayağına bağlı diyebiliriz.

 

malaga2

Bu iki hücum düzeninde önce tepede Granger – Vazquez ikilisinin ikili oyun opsiyonu, ikinci düzende ise San Antonio Spurs’un sıkça kullandığı ve “loop” adı verilen oyun düzenini görmekteyiz. Bir sonraki yazının konusu ise Real Madrid’in hücum düzenlerinden birisi olacak.

Leave a Reply