Yaşadığımız bu soğuk kış günlerinde, içimizi ısıtacak bir etkinliğin planı daha belli oldu. Eğer önümüzdeki aylarda ajandanızın 31 Mayıs-29 Haziran kısmı boşsa ve bir müzikseverseniz bu etkinlik tam da size göre.
43. İstanbul Müzik Festivali, içlerinde Fazıl Say’ın da bulunduğu birçok değerli sanatçıyı ağırlayacak. Bu sene, festivalin teması ‘kültürel manzaralar’ olarak belirlendi ve şimdiden bu güzel temanın nasıl işleneceği merak konusu oldu.
Geçtiğimiz hafta festival hakkında düzenlenen tanıtım toplantısına, İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak da dahil oldu. Toplantıda dikkat çeken bir diğer isim de, Borusan Kocabıyık Vakfı Genel Sekreteri Canan Ercan Çelik oldu. 2006 senesinden bu yana etkinliğin sponsorluğunu yapan Borusan Holding, bu sene de geleneği bozmadı.
Festivalde bu sene çokça folklorik detay göreceğiz. 19. yüzyılda Avrupa’da milliyetçiliğe verilen önemin artmasıyla, birçok sanat dalında görülen değişimler şüphesiz ki klasik müzikte de farkedildi. Bu değişimlerle, klasik müzikte özellikle folklorik öğelere daha çok yer verilmeye başlandı ve bu durum dikkat çekti. Festival de esasen bu konuya değiniyor ve ‘İspanyol Manzaraları’, ‘Rus Mevsimleri ve Amerikan Mevsimleri’ gibi coğrafi başlıklara yer veren konserlerin aksine, Macar piyano virtüözü ve besteci Franz Liszt, Çek besteci Antonin Dvorak ve Macar halk müziği üzerine çalışmalarıyla etnomüzikolojinin kurucularından sayılan Bela Bartok’un eserlerine özel olarak yer vererek, izleyicilerde daha da çok merak uyandırıyor.
Oldukça güzel geçmesi beklenen festivalde, sahne alacak isimler ise şunlar: Berlin Filarmoni’nin 12 Çellist’i, mezzosoprano Magdalena Kozena, çello virtüözü Sol Gabetta ve keman virtüözü Patricia Kopatchinskaja. Ayrıca festivalde, Deutsche Kammerphilharmonie Berlin orkestrası yerleşik konuk olarak bulunacaktır. Son olarak ise yine belirtmek isterim ki, değerli sanatçımız Fazıl Say da 43. İstanbul Müzik Festivali’nde sahne alacaktır.
Göze çarpan bir başka ayrıntı da, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı nedeniyle, Besteci Hasan Niyazi Tura’dan istenilen senfonik şiirin dünya prömiyeri… Prömiyer, Lütfi Kırdar UKSS’deki açılış konserinde Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO tarafından 31 Mayıs Pazar akşamı gerçekleştirilecek. Önemli bir Ermeni besteci olan Tigran Mansurian’dan istenilen eser ise dünyada ilk kez 10 Haziran Çarşamba akşamı, viyola virtüözü Kim Kashkashian ve piyanist Peter Nagy tarafından, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde sergilenecek.
43. İstanbul Müzik Festivali’nde Onur Ödülü, 31 Mayıs’taki açılış konseri gününde, müzisyen ve eğitimci kimliğiyle Türkiye’de çok sesli batı müziğinin yaygınlaşmasına dair yaptığı çalışmalar ve katkılar nedeniyle Prof.Dr. Filiz Ali‘ye verilecek.
Küçük bir hatırlatma; bilet almak isterseniz, 14 Şubat’tan itibaren İKSV ana gişesi, Biletix satış noktaları, çağrı merkezi ve www.biletix.com web sitesinden bulabilir ve satın alabilirsiniz.