Farklı gelir seviyelerindeki birçok mesleğe ve bu alanlarda çalışanlara rağmen, öğrencilik mesleğinin en zoru olduğunu söyleyebiliriz. Belli bir yaşa geldim ve ayrı bir birey oldum afilli tavırlarının yanı sıra, aslına bakarsanız birçok öğrenicinin cebi cepkeni deliktir. Öğrenciliğin asıl zorlu dönemleri de bu açıdan üniversite yıllarıdır denebilir. Bayramda harçlık almak için fazla büyük, anne-baba fonundan feragat etmek için de fazla küçüksünüzdür. Part time işler, okula devam zorunluluğu olmayan üniversite öğrencileri için velinimet gibi gözükse de, aslında o da kalıcı bir çözüm değildir. Çünkü halk efsanelerinde anlatıldığı gibi geliri yok, gideri çoktur öğrencinin ve bu yüzden masrafı hiç bitmez.

Bu noktada öğrenicinin halinden öğrenci anlar diyebiliriz. Muhtemelen çoğumuz ilerde öğrenciye yardımcı olmaya hevesli yetişkinlerden olmayı dilemiş, yolda kalanı arabamızla gideceği yere bıraktığımızı vb. hayal etmişizdir. Çünkü aynı damdan düştük ve öğrenci olmanın ne demek olduğunu biliyoruz. (Bana yapan mı vardı, şimdi ben ne diye yardım edecekmişim diye düşünenler varsa onları da içlerindeki kör kuyularda yalnız kalmaya davet ediyorum.)

Bu yazımın asıl varacağı yer, böyle hayaller kuran öğrencilerin gerçekten var olduğunu ve hayallerini icraate dökebildiklerini gösteren şahane bir sosyal sorumluluk projesi. Belki bazılarınız halihazırda zaten duymuşsunuzdur Askıda Ne Var‘ı. Projenin fikir atası, kurucusu, kollayıcısı Oğuzhan Canım. Kendisi öğrenciliği geçmişin tozlu sayfalarında bırakalı biraz oluyor. O artık marka yöneticisi, sosyal girişimci ve konuşmacı. Ama bence en önemlisi vefalı. Askıda Ne Var adlı proje öğrenciliğe duyulan vefadır. Hepimize de örnek olsun diyelim ve projeyi anlatayım klavyemin döndüğünce. Proje eski bir Osmanlı geleneğinden geliyor. Zamanında çoğunlukla yemek ihtiyacını karşılamak için fırın vb. yerlerde kullanılan bu uygulama, teknik olarak şu şekilde işliyor. Siz fırına bir ekmek almaya gidiyorsunuz fakat iki tane almayı tercih edip birini askıya bırakıyorsunuz. O fazladan almış olduğunuz ve askıya konan ekmekleri de ihtiyaç sahipleri gelip alabiliyor. Oğuzhan Canım da bu uygulamayı öğrencilerin işine yarayacak bir sisteme entegre etmiş. Projenin anlaşmalı olduğu işletmelerde yemek yediniz diyelim. Bir porsiyon yerine iki porsiyon fiyatı ödüyorsunuz ve o ekstra porsiyonun fişini de oradaki Askıda Ne Var panosuna asıyorsunuz. Daha sonra gelen bir üniversite öğrencisi de öğrenci kimlik kartını göstererek o fişi alıp ücretsiz yemek yiyebiliyor. İlk başta sadece, öğrencilere yemek ısmarlamaya imkan sağlayan proje zamanla konser, sinema biletinden tutun da tasarım t-shirtler, çantalar vb. de veren bir girişime dönüşmüş. Üstelik kimlerin konserleri yok ki; Hüsnü Arkan, Birsen Tezer, Ceylan Ertem, Bülent Ortaçgil, Adamlar, Deniz Tekin… Proje altyapısının oturması biraz zaman alacağı için ücretsiz yemek yiyip kahve içebileceğiniz yerler şu an için İstanbul ile sınırlı olsa da hedefte üniversite öğrencilerinin yoğunlukta olduğu Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirler de var.

Tabii bu güzel projenin işlevselliğini sürdürebilmesi için askıya bir şeyler bırakan güzel insanların olması lazım. Ben öğrenciyim sadece yerim diye düşünmeyelim. Öğrenciyiz ama önce insanız. Elinize üç beş fazla bir şey geçtiğinde siz de askıya bir şeyler bırakmayı ihmal etmeyin. Askıda paylaşmak var!

Projenin kendi tanıtım videosunu izlemek isterseniz.

Bu da Beyaz Show’daki tanıtımları

Konser, tiyatro biletlerine ve diğer tasarım ürünlere talip olmak ve askıdan almak için projenin twitter hesabını takip edebilir ayrıca kendi internet sitesine üye olup askıdaki fırsatlardan haberdar olabilirsiniz.

http://twitter.com/askidanevar

www.askidanevar.com

 

Leave a Reply