Ponta’nın İstifası Üzerine

romanya-basbakani-victor-ponta-istifa-ettijpg

Romanya Başbakanı Victor Ponta

Mayıs 2012’den beri Romanya Başbakanlığı görevini üstelenen Victor Ponta, 4 Ekim’de görevinden istifa ettiğini açıkladı. Ponta’nın istifasını ilgi çekici yapan ve bu yazıya konu olmasına neden olan etkenlerin başında, bir halk hareketinin iktidar sahipleri üzerinde oluşturduğu baskı geliyor diyebiliriz.

Bireysel ve kitlesel hareketlerin konjontürlere etkisini göz ardı etmememiz gerektiğini hatırlatan bu istifanın sebepleri ve sonuçlarının doğru okunması gerektiğine inanıyorum. Kişisel inat ve hırsların ne devletlere ne de tebaalara yarar sağlamayacağını hepimizin bilmesi gerekiyor, özellikle de ülkemiz siyasilerinin.

İstifaya Zemin Hazırlayanlar

Bükreş’te geçtiğimiz hafta başlayan sivil hareket, basında sıklıkla yer alan nedenin aksine, esasında Bükreş’teki bir gece kulübünde çıkan yangında 32 kişinin hayatını kaybetmesiyle doğrudan bağlantılı değil, sadece bardağı taşıran son damla.

Hakkında yolsuzluk suçlamasıyla soruşturma başlatılan Sosyal Demokrat Parti lideri Başbakan Ponta, istifa baskılarına aylardır direniyordu.

Avrupa Birliği’ne 2007 yılında üye olan Romanya’daki yolsuzluk soruşturması kapsamında geçtiğimiz yıldan bu yana_86507440_3723d930-ba79-42bf-93d9-508dbd7c3353 birçok üst düzey isim tutuklanmıştı.

Avukatlık yaptığı sırada yalan beyanda bulunmaktan hakkında soruşturma açılan ve mal varlığının bir bölümü dondurulan Ponta’nın başı aynı zamanda sahtecilik, vergi kaçırma, para aklama ve görevi kötüye kullanma gibi suçlardan ötürü uzun süredir ağrırken parlamentoda yapılan güven oylamasında güvenoyu almayı başarmış ve dokunulmazlığını korumuştu.

Oylama sırasında binlerce kişinin parlamentonun yakınında toplanarak hükümetin istifasını istemesine ve “Romanya Avrupa Birliği’nin yüz karasısın” şeklinde sloganlar atmasına rağmen kalabalık güvenlik güçlerince dağıtılmıştı.

Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis, hakkındaki iddiaları kati suretle yalanlayan Ponta’dan istifa etmesini istemişti ancak Ponta bu çağrıları kulak ardı etti ve görevde kalacağını açıkladı.

İşte bütün bu gelişmeleri büyük bir endişe ve öfkeyle takip eden halkın bir kesimi zaten tetikteydi.

Ekim ayının ortalarına geldiğimizde, İçişleri Bakanı Gabriel Oprea’nın güvenlik konvoyundaki motosikletli bir polisin yoldaki bir çukura düşerek hayatını kaybetmesi büyük yankı uyandırmıştı. Bunun sebebi ise, Oprea’nın güvenlik konvoyunu Romanya yasalarına göre yasa dışı kullanmış olmasıydı. Romanya yasalarına göre, güvenlik konvoyu kişisel amaçlarla kullanılmaması gerekirken, Oprea’nın evine giderken “keyfi” sebeplerle güvenliği kullandığı ve polis memurunun ölümünden sorumlu olduğu iddia edilmişti.

Yaklaşık olarak iki hafta sonraysa, başkent Bükreş’te bulunan Colectiv gece kulübünde çıkan yangında 32 kişi hayatını kaybetti. Yine iddialara göre, gece kulübü sahiplerinin işletme izinleri olmamasına rağmen, rüşvet ve yolsuzlukla gece kulübünü işletiyor olmaları gerilimi oldukça artırdı.

Protestoların Başlaması_86495594_86495593

Yangın faciasının hemen ardından gece kulübünün üç işletmecisi savcılık tarafından tutuklansa da, bu tutuklama 20 bin kişinin Bükreş meydanlarında toplanarak hükümete istifa çağrısı yapmasını engelleyemedi.

Bükreş meydanlarına dökülen Romanyalılar hükumetin yolsuzluk yaptığı yönündeki iddiaları, gece kulübündeki yetersiz güvenlik denetimlerine bağlayarak kayıplardan ötürü hükümeti istifaya çağırdı.

Ponta’nın görevinden çekilmesi ve hükümetinin istifasını açıklamasıysa, yalnızca 4 gün sonra gerçekleşti. İstifasını duyurduktan hemen sonra konuşan Ponta, bu istifanın sokaklardaki halkı tatmin etmesini umduğunu açıkladı.

Yaklaşık 25 sene önce halkın baskısının ne derece ciddi boyutlara gelebileceğini öngöremeyen Romanya diktatörü Çavuşesku’nun kurşuna dizilerek öldürülmesinden çıkarılan dersten midir yoksa “toplumun sesine kulak verme” aşkından mıdır bilinmez, Ponta’nın istifası, birçok Romanyalıyı mutlu etmişe benziyor.

Dilerim ki, Ponta hırslarından ve çıkarlarından vazgeçemeyen “başarısız” siyasi liderler için de bir örnek olur.

 

Leave a Reply