Toyota’dan Yapay Zekâ Çalışmalarına 1 Milyar Dolar Yatırım

Toyota yapay zekâ ve robotikiçin bir Ar teknolojileri üzerine çalışmalar yapılması -Ge merkezinin Silikon Vadisi’ne kurulması üzerine önümüzdeki 5 yıl süreyi kapsayan 1 milyar dolarlık yatırım yaptığını açıkladı.

4016

Robotik teknolojileri konusunda üst düzey çalışmalar yapan DARPA’nın ünlü robotik yarışmasının sorumlularından Gill Pratt, DARPA’dan ayrılıp Toyota şirketine katılarak Toyota’nın bu devasa araştırma merkezinin kuruluş sorumluluğunu üstlenecek. Açıklamalara göre ocak ayı itibariyle araştırma merkezi Stanford Üniversitesi’nin ve MIT’nin yakınında olmak üzere iki ana kampüse sahip olacak. Planlanan 5 yıllık süre boyunca yaklaşık 200 bilim insanı ve mühendis işe alınacak.

image

Gill Pratt, geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında bu araştırma merkezinin öncelikli hedefinin otonom araç üretmek değil, özellikle hayat kurtarmak ve yaşam kalitesinin geliştirilmesi olduğunu belirtti. Ar-Ge merkezinin hedeflerini güvenlik, ulaşılabilirlik ve robotik olmak üzere 3 ana kategoriye ayırmak mümkün. Sürüş güvenliği ve trafik kazalarını minimuma indirmek güvenlik konusuna girmekle birlikte ulaşılabilirlik yardım bekleyen insanlara mobil araçlarla erişimini ve robotik de yaşam kalitesini geliştirmek için ürün geliştirmeyi kapsıyor.

Otomotiv sektöründe piyasaya sunduğu ürünlerle tanınan Toyota için bu gibi yatırımlar aslında sıra dışı değil. 2009 yılında zihin kontrollü bir tekerlekli sandalye ortaya çıkarmıştı. Şirket profilinde farklı alanlarda yatırım yaparak teknolojiye yön vermek büyük önem arz ediyor. Son zamanlarda Google, Apple, Tesla, Ford, Audi ve Mercedes gibi dev firmaların yapay zekâ ve robotik üzerine büyük yatırım yapmaya başladığını düşünürsek Toyota bu alanda yalnız değil. Bu rekabetin teknoloji gelişimi ivmelendirmesini ve insanlığı bir adım daha ileriye taşımasını umuyoruz.

[box_light]Kaynaklar[/box_light]

PC World | Toyota to make $1 billion artificial intelligence, robotics R&D push in US

Computer World | Toyota funds A.I. research to build autonomous cars

The New York Times | Toyota Invests $1 Billion in Artificial Intelligence in U.S.

The Guardian | Toyota to spend $1bn on artificial intelligence project in Silicon Valley

Leave a Reply