Akıllı telefonların kullanımının artması ve internete erişimin daha da kolaylaşmasıyla insanlar artık istediği içeriğe hem daha hızlı ulaşabiliyorlar hem de daha kaliteli bir şekilde erişebiliyorlar. Birçoğumuz günümüzün önemli bir bölümünü müzik dinleyerek geçiyoruz. Bu müzik ihtiyacımı kaliteli bir şekilde giderebilmek içinse karşımızda başlıca sayabileceğimiz çevrimiçi birçok müzik servisi var; Spotify, AppleMusic, Deezer ve Tidal. Mobil sektörde büyük bir paya sahip olan bu uygulamalar, aylık abonelik sistemiyle sahiplerine oldukça sağlam bir gelir elde ediyorlar. Hal böyle olunca bu tarz müzik servisleri büyük şirketlerin iştahlarını kabartıyor.
Son dönemlerde yıldızı oldukça parlayan müzik servisi ise Tidal. Kullanıcılarına rakiplerinden farklı olarak Hi-Fi teknolojisi, yani kullanıcı olarak erişebileceğiniz en üst düzey ses kalitesiyle, 1411 kbps seviyesinde FLAC desteğiyle ve Apple Lossless formatıyla müzik zevkimizi en kayıpsız bir şekilde karşılamaya çalışıyor. Yıldızının parlamasının bir diğer nedeni ise ünlü sanatçı Jay-Z tarafından kısa bir süre öncesinde (Aralık 2015) satın alınmış olması. Satın alımdan öncesinde adını istediği şekilde duyuramayan Tidal, yeterli reklam yapamamasına rağmen sunduğu hizmet kalitesiyle yine de büyük bir kitlenin dikkatini çekmeyi başarmış ve günümüz müzik dünyasının önde gelen isimlerinden Jay-Z tarafından 56.2 milyon dolar karşılığında satın alınmıştı.
Bir yatırım aracı olarak gördüğü Tidal ı doğru stratejiler sayesinde istediği seviyeye getiren Jay-Z, hedefine Kanye West ve Rihanna gibi global anlamda fazlaca hayran kitlesi olan isimlerle gerçekleştirdiği birliktelik sayesinde kısa süre içerisinde 1 milyonu aşan aktif kullanıcı sayısına ulaştı. Bu iki ismin yeni albümüne erken erişmek isteyen kişilerin sadece Tidal aracılığla ulaşabildiğini hatırlatmakta fayda var.
Peki Tidal’ın Geleceği Ne?
Son dönemlerdeki çevrimiçi müzik servislerine olan ilginin artması Apple a kendi cephesinde AppleMusic i ortaya çıkartmasını sağlamıştı. Bu çözümü sayesinde Apple hem kendi cihazını kullanan kişi sayısını arttırmayı hem de halihazırdaki kullanıcılarının müzik ihtiyacına çözüm bulmayı başarmıştı. Mobil sektörde Apple’ın en büyük rakibi olarak gösterebileceğimiz Samsung ise kendisine bu kategoride bir çözüm arıyor. Bir süredir üst düzey Samsung yöneticileri ve Jay-Z nin görüştüğü haberlerinin basına yansıması “acaba Samsung Tidal’ı mı alıyor?” sorusunu akıllara getirdi.
Diğer bir yandan ise en büyük taliplerinden birisi Google. İnternet sektöründe birçok kulvarda önde gelen dev firma müzik konusunda YouTube sınırlarının dışına çıkabilmiş değil. Farklı bir soluk arayan Google ekibi için de Tidal çok büyük önem arz ediyor.
Bir başka büyük isim ise halihazırda çevrimiçi müzik servislerinin lideri diyebileceğimiz Spotify. Bugün eğer bu servis sisteminden bahsedip popülerliğini konuşuyorsak Spotify’ın önemini küçümsememiz lazım. Gün geçtikce rakipleri artan firma anlaşılan tedirginliğe düşmüş olacak ki Tidal satın alımı olayında onun da adı geçiyor. Düşünüldüğünde Tidal+Spotify işbirliği gerçekleşirse piyasada rakipsiz bir servis olacağı aşikar. Bunun farkında olan Spotify yöneticilerinin ellerinden geleni yaptığına birçok uzman kişi emin gözle bakıyor. Bakalım önümüzdeki günlerde ne gibi ortaklıklar ya da alımlar göreceğiz? Tüm bunlar sonucunda umarız yine gülen taraf kullanıcılar olur.
Aylık bazda ücretleri karşılaştıracak olursak;
- AppleMusic Premium – 9,99 TL (Aile paketi – 14,99 TL)
- Tidal Music Streaming – 9,99 EUR (High-Quality seçeneği – 19,99 EUR)
- Spotify Premium – 9,99 TL
Kaynak: