Formula 1 2016 sezonu önümüzdeki hafta sonu Avustralya GP ile başlıyor. 2010’da başlayıp 2013’e kadar devam eden Red Bull dominasyonunu 2014’te bozan Mercedes 2015’te de şampiyon olmayı başardı fakat Red Bull’un şampiyonluk yıllarına kıyasla Mercedes’in diğer takımlardan çok daha ileride olması ve her yarışta net bir üstünlük göstermesi yarışseverlerin canını sıkan başka bir dominasyona dönüştü. Otoritelerin görüşleri Mercedes’in bu başarıyı 2016’da da tekrarlayacağı yönünde. Nitekim 2016 kural değişiklikleri bu sene başında da ibrenin yönünü değiştirecek kadar büyük değil. Fakat yine de Formula 1 takipçilerinin karşılaşacağı birçok yenilik var. 2016’da takım kadrolarında ve griddeki takımlarda birçok yeni isim göreceğiz. Bunların yanında FIA’nın yarış zevkini ve sporun kalitesini artırmaya yönelik uygulamaları da var.
TAKIMLAR & PİLOTLAR
Geçen sezonun takımlarından Mercedes , Ferrari , RedBull , Williams, Force India, Sauber, McLaren ve Toro Rosso pilotlarını takımda tuttu. Gridin arka kısmında ise kökten değişiklikler oldu. Bunların belki de en çok konuşulanı Lotus’u satın alarak Formula 1’e 2016’da fabrika takımı olarak geri dönen Renault oldu. 2010’dan beri sadece motor tedarikçisi olan Fransız ekip bu sene tekrar pistlere döndü. 2016’da Renault koltuğuna 2014’te McLaren ile yarışan Kevin Magnussen ve 2014 GP2 şampiyonu Jolyon Palmer oturacak.
Haas F1 Racing ise bu sezon Formula 1’e girecek olan diğer bir takım. Geçen sezon Lotus-Renault ile yarışan Grosjean ve Ferrari’nin test pilotluğunu yapan Esteban Gutierrez bu sezon Haas’ta takım arkadaşı olacaklar. Haas Racing , 2016 yılında Ferrari motoru kullanacak.
Manor Racing’de de kökten değişiklikler var. Geçtiğimiz sezon Ferrari motoru kullanan ekip bu sezon Mercedes güç ünitesi kullanacak. Bu değişim de sezon öncesi kış testlerinde zaman turlarında iyileşme olarak takıma geri döndü. Pilot kadrosunda da değişime giden Manor 2016 sezonunda iki genç pilot ile yarışacak. 1993 doğumlu Rio Haryanto Manor tulumu giyerek griddeki yerini alacak. Onun takım arkadaşı ise 1994 doğumlu, 2015 DTM şampiyonu Pascal Wehrlein olacak.
RedBull ise 4 senelik üstünlük döneminden sonra 2014 ve 2015’teki başarı düşüşünden ötürü Renault motorunu bırakıp başka bir marka ile çalışmaya karar vermişti. Fakat hem Ferrari hem de Mercedes’ten red cevabı alan takım arayışlarını 2015’in sonuna kadar sürdürdü. RedBull 2016 yılında da Renault motoru kullanmaya devam edecek fakat motor TAG Heuer adına üretileceği için takımın 2016 sezonundaki tam adı RedBull- TAG Heuer olacak.
YARIŞ TAKVİMİ
Bu sezon ilk defa F1 takviminde 21 yarış olacak ve bu Formula 1 tarihinde bir rekor olacak. Geçtiğimiz sezon takvime girmeyi başaramayan Almanya GP’si bu sezon tekrar Hockenheim pisti ile takvimdeki yerini aldı. Son olarak; 2012’de Valencia’da koşulan Avrupa GP’si 3 senelik aradan sonra tekrar takvimde olacak. Fakat bu sezon ilk defa Avrupa Grand Prix’sine Bakü ev sahipliği yapacak. Şehrin cadde ve sokakları yarışa uygun hale getirilerek Bakü City pisti oluşturulacak. Pist aynı zamanda GP2 yarışlarına da ev sahipliği yapacak.
YARIŞ KURALLARI
Bu sezon devir değiştiren kural değişiklikleri olmasa da işleyişi biraz olsun değiştirecek yeni kurallar geldi. İlk olarak Ultra yumuşak lastiklerin kullanımına bu sezon izin verildi ve Pirelli sezon öncesinde internet üzerinden yaptığı anket ile bu yeni lastiklerin desenini belirledi.Ultra yumuşak lastikler hamur olarak süper yumuşak lastiklerden de yumuşak olup daha çok yol tutuşu sağlayacak fakat çabuk aşınma gösterecek. Bu yeni lastik tipinin gelmesinin yanında FIA, bir yarışta üç farklı hamur lastik kullanımına izin verdi. Pirelli her yarıştan iki hafta önce o yarışta kullanılmak üzere iki hamur belirleyecek. Bunun dışında takımlar kendi istekleri doğrultusunda bir farklı hamur getirip yarışta kullanabilecek. Yine her yarışta en az iki farklı hamur kullanma zorunluluğu olduğunu düşünürsek takımlar en az bir tane Pirelli’nin belirlediği lastikleri kullanacak.
Bir diğer değişiklik de henüz birkaç hafta önce kuruldan geçen ve kabul edilen yeni sıralama turları uygulaması. Daha önceki gibi Q1,Q2 ve Q3 bölümleri devam edecek fakat pilotlar belirli zaman aralıklarında “knock-out” sistemi ile elenecekler. Sistem tam olarak şöyle işleyecek:
-Q1 16 dakika sürecek, 7.dakikadan sonra her 90 saniyenin sonunda en yavaş olan pilot elenecek.
-Q2 15 dakika sürecek, 6.dakikadan sonra her 90 saniyenin sonunda en yavaş olan pilot elenecek.
-Q3 14 dakika sürecek, 5.dakikadan sonra her 90 saniyenin sonunda en yavaş olan pilot elenecek ve son saniyenin bitişi ile pole pozisyonunu kazanan belli olacak.