Formula 1’i 2023 Sezonunda Neler Bekliyor? – I

Rekabet dolu 2022 sezonunu arkamızda bıraktığımız bu günlerde hepimizin aklında tek bir soru var: 2023 sezonunda bizi neler bekliyor ? Takımların araç lansman günlerini, yeni pilotlarını ve çok tartışılan yeni takım kaptanlarını paylaştığı bu haftalar ilk yarışa, 5 Mart’a kadar F1’e olan ilgimizi hâlâ sıcak tutuyor. Neredeyse her gün yeni bir haberle karşılaşıyoruz. Peki bizi bu sezonda neler bekliyor?

Takımlar arasında sadece pilotların ve mühendislerin değil, takım kaptanlarının da bu kadar çok yer değiştiği bir sezonla uzun zaman sonra karşı karşıyayız. Teknik kısımların bu kadar yer değiştirdiği son sezon pandemi öncesi başlaması planlanan 2020 sezonuydu; Mercedes, Red Bull ve Lawrence Stroll’ün takımı Racing Point’in oluşturduğu üçgen içindeki değişimler çok tartışılmıştı. Şimdi ise daha büyük teknik birikimlerin taşınması söz konusu. Bu yüzden takımlar arasındaki gerginlik de had safhada. Motor üreticileri aynı takımlar arasındaki değişimler çok ses getirmese de (Ferrari-Alfa Romeo ve Mercedes-Williams) Aston Martin, Alpine ve McLaren arasındaki değişimler bu yıl çok konuşulacak gibi duruyor ve bu değişimler de yarışların zevkini arttıracak strateji değişikliklerine sahip olmaları açısından 2023 sezonuna yeni bir renk getiriyor.

TakımlarTakım Kaptanları
Scuderia FerrariFrederic Vasseur*
Mercedes-AMGToto Wolff
RedBull RacingChristian Horner
Alpine F1 TeamOtmar Szafnauer*
McLaren F1 TeamAndrea Stella*
Aston MartinMike Krack*
Alfa Romeo-Henüz açıklanmadı-
Scuderia AlphaTauriFranz Tost
Haas F1 TeamGuenther Steiner
Williams RacingJames Vowles*
(*) Bu sezon değişenler

Başta da bahsettiğim gibi, sadece takım kaptanlarının değil birçok pilotun da yer değiştirdiği bir sezon bizi bekliyor. Yer değiştirenler kadar dışarıda kalanlar ve Formula 2’den yükselenler ve hatta geri gelenleri görüyoruz. Bu açıdan da ilk yarışlar oldukça farklı ve eğlenceli olacağa benziyor. Aşağıda pilotların ve takımların son durumunu görebilirsiniz.

Peki bu takımların ve pilotların mücadelesini biz ne zaman izleyebileceğiz? İşte bu sorunun cevabı da yine çok tartışılan F1 2023 sezonu takviminde yatıyor. Artık bir gelenek olarak Orta Doğu yarışlarıyla başlayan F1 takvimi bu yıl da aynı yolu izliyor. 5 Mart’ta Bahreyn Grand Prix’i ile izleyicilerine kavuşuyor. Takvimin geri kalanı ise şu şekilde:

19 Mart – Suudi Arabistan Grand Prix, Cidde
2 Nisan – Avustralya Grand Prix, Albert Park
30 Nisan – Azerbaycan Grand Prix, Bakü
7 Mayıs – Miami Grand Prix, Miami
21 Mayıs – Emilia Romagna Grand Prix, Imola
28 Mayıs – Monako Grand Prix, Monte Carlo
4 Haziran – İspanya Grand Prix, Barselona
18 Haziran – Kanada Grand Prix, Montreal
2 Temmuz – Avusturya Grand Prix, Spielberg
9 Temmuz – Britanya Grand Prix, Silverstone
23 Temmuz – Macaristan Grand Prix, Hungaroring
30 Temmuz – Belçika Grand Prix, Spa-Francorchamps
27 Ağustos – Hollanda Grand Prix, Zandvoort
3 Eylül – İtalya Grand Prix, Monza
17 Eylül – Singapur Grand Prix, Marina Bay
24 Eylül – Japonya Grand Prix, Suzuka
8 Ekim – Katar Grand Prix, Losail
22 Ekim – Amerika Birleşik Devletleri Grand Prix, Austin
29 Ekim – Mexico City Grand Prix, Mexico City
5 Kasım – Sao Paulo Grand Prix, Interlagos
18 Kasım – Las Vegas Grand Prix, Las Vegas
26 Kasım – Abu Dhabi Grand Prix, Yas Marina

Takvimdeki sprint yarış sayısının ve cadde yarışlarının arttırılması da tartışılan konulardan.

Takvimin tartışmalara yol açan asıl kısmı ise F1’in sürdürülebilirlik hedefinden oldukça uzak olması. Lojistik açıdan kıtalar arası yolculuğun birden fazla kez, neredeyse birer hafta aralıklarla yapılması gaz emisyonu ve petrol kullanımı konusunda çevreciler ve F1 sponsorlarını karşı karşıya getiriyor. Fakat sponsorluk anlaşmaları F1’in ana geliri olduğu için takvimde bir değişiklik beklenmiyor. Araçların elektrikli olmasının etkisinin ne kadar küçük olduğunu gösteren bir detay daha çıkıyor karşımıza böylece.


Yazımızın ilk kısmında takımlar ve pilotlar arasındaki stratejik değişimleri ele aldık. İkinci kısmında ise 2022 yılında büyük değişikliklerle başlayan araçlarda sezon boyu oluşan teknik sıkıntıları, 2023 sezonuna planlanan değişimleri ve takımların lansmanlarını tartışıyor olacağız. Beklemede kalın :)

KAYNAKÇA

Fotoğraflar Formula 1’in kendi sitesinden alınmıştır.

https://tr.motorsport.com/f1/news/resmi-2023-formula-1-takvimi-aciklandi/10372006/

https://www.planetf1.com/features/f1-longest-serving-team-principals/

Leave a Reply