NBA’de Sezon Yarılandı: Doğu Konferansındaki Kıyasıya Mücadele ve Küllerinden Doğanlar

Sezonun ilk çeyreği sonuçlandığında Batı konferansını ele alarak yükselişte olan takımları analizlemiş ve değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmıştım. Bugün ise son senelere kıyasla Batı konferansına göre daha iyi takımlara sahip olan ve heyecanın çok yüksek bir düzeye ulaştığı Doğu konferansı hakkındaki yorumlarımı aktaracağım. Özellikle 2. ve 6. sırada bulunan takımlar arasındaki kıyasıya rekabet ve her maç yeniden şekillenen puan cetveline değineceğim bu yazı için şimdiden herkese iyi okumalar dilerim!

GENEL DURUM

Son yıllarda Milwaukee Bucks ve Boston Celtics’in kayda değer başarılarıyla birlikte Batı konferansıyla rekabet etmesi daha mümkün takımlar ortaya çıkaran Doğu konferansında şu anki sıralamaya bakacak olursak sezon başı beklentilere göre iki üç takım harici birçok takımın beklenen yerlerde olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz sezon finali kaybeden ama bu sezona harika bir başlangıç yapan Boston Celtics, Giannis önderliğinde savunmasıyla ön plana çıkan Milwaukee Bucks ve geçtiğimiz sezonun meyvelerini bu sezon toplamaya başlamış olan Philadelphia’yı ilk 4 sırada görebiliyoruz. Harika bir aralık sonu ve ocak başı geçirerek üst sıralara tırmanan Brooklyn Nets ile çok farklı bir takas politikası izledikten sonra kendisine 5. sıradan yer bulan Cleveland Cavaliers’ın yanı sıra son yılların franchise adına en başarılı basketbolunu oynayan New York Knicks de 6. sırada bulunuyor an itibariyle. Bu yazımda sizlerle daha derine inmek istediğim iki takım var: Indiana Pacers ve Brooklyn Nets. Sezon başlangıcındaki görüntüsünden çok uzak olan Brooklyn’in yanı sıra sezon içindeki yükselişle birlikte odak noktasını değiştiren Indiana’ya da değineceğim.

Indiana Pacers

Sezona klasik bir giriş yapan ve Doğu konferansının Play-In potasının altında yer edinmesi beklenen Indiana Pacers tecrübeli koç Rick Carlisle, geçtiğimiz sezon takasla kadrosuna eklediği Tyrese Haliburton, sene sonu kontratının da dolacak olmasıyla birlikte başka seviyede oynayan Myles Turner ve son olarak 6. sıradan draft edilen Bennedict Mathurin olmak üzere ön plana çıkan dört farklı isimle birlikte kendisine üst sıralardan yer bulmasının yanı sıra Doğu konferansında daha da üst seviyelere göz dikmiş durumda. Tyrese Haliburton ve Domantas Sabonis’in ana karakterler olduğu takası tekrar hatırlamak gerektiğini düşünüyorum. Haliburton’ın Sacramento’da bir türlü rahat edememesinin ardından yaşanan bu takas bu sezon görüldüğü üzere iki tarafın da harika kazançlar elde ettiği bir şekilde sonuçlanmış oldu. Daha önceki yazımda değindiğim ve ligin ikinci çeyreğini de başarılı bir şekilde geçiren Sacramento ekibi Sabonis’le mutluyken, Haliburton Indiana takımının 1 numaralı yönlendiricisi olmaya devam ediyor. Koç Rick Carlisle’nin Bennedict Mathurin gibi kendini düşünen ve oyunun bir numaralı adamı olmayı çok seven genç ismi ikinci beşe kabullendirmesiyle birlikte harika bir adım attığını görmüştük. Tecrübesi ve yaşlı kurt olma özellikleriyle birlikte gençlere ters düşen Carlisle bu sezon takımın 0.5 üzerinde olmasının ana etkenlerinden birisi oldu. Her ne kadar birkaç gün önce Tyrese Haliburton’ın sakatlık geçirmesi ve Myles Turner’ın kontrat teklifini reddetmesi gibi olumsuz gelişmeler yaşansa da Indiana Pacers şu an için 23 galibiyet, 22 mağlubiyetlik derecesiyle 8. sırada bulunuyor. İzlemesi son derece keyif veren dinamik ekibin parlak formuna devam etmesini ve 6. sırayı zorlamasını bekliyorum. Uzun maratonda bunu yapmaları zor şu an için zor bir meydan okuma olarak gözüküyor fakat yine de kendileri bu yazımda onlara değinmeme yetecek kadar damga vurduklarını düşünüyorum.

Brooklyn Nets

Sezona 6 maçta 5 mağlubiyet alarak başlayan Brooklyn Nets ise sezon başındaki görüntüsünden en uzak olan takım oldu. Üst üste gelen kötü sonuçlarla birlikte sezonun henüz başında takımdan kovulan Steve Nash’ten sonra bir de Kyrie Irving’in yaşadığı polemikler ve uzaklaştırma cezasıyla birlikte son derece sıkıntılı dönemlerden geçti. Kyrie’nin basketbola tekrara dönüp dönmeyeceği bile bir noktada tartışma problemi olmuştu. Fakat koç değişikliği sonrası Bubble döneminde de takımın başında olan ve iyi sonuçlar elde eden Jacque Vaughn’ın takıma geri dönmesinin ardından olumlu ilerleyen sürece Kyrie’nin basketbola tamamen odaklanmış bir kafayla birlikte dönmesiyle birlikte Brooklyn bambaşka bir takıma evrilerek elindeki son derece kısıtlı malzemeye rağmen çok iyi sonuçlar elde etti. 8 Aralık ve 3 Ocak arası oynadıkları 12 maçı da kayıpsız geçen ekipte bir dönemler ligin en değerli oyuncusu olduğunu tekrar hatırlatan Kevin Durant’in de olgun oyunu ve MVP listesinde tekrar görünmesine sebep olan performansıyla birlikte Brooklyn 2. sıraya kadar yükseldi. 9 Ocak’ta oynanan Miami maçında talihsizce sakatlanmış olan ve 1 aydan uzun süre sahalardan uzak kalması beklenen Kevin Durant’in eksikliğinde kötü sonuçlar almalarını bekliyorum. Düştükleri çukurdan en iyi şekilde çıkan Brooklyn Nets ekibi, gerek koç değişimi, gerek Kyrie Irving’in kafaya koymuş oyun stili ve ligin en değerli oyuncularından birisi olan Kevin Durant’in harika performansı gibi etkenlerle birlikte bugünkü yazımda değinmeyi istediğim bir takım oldu. Ligin en konuşulan isimlerinden birisi olan Ben Simmons’ın yaşadığı görünmez sorunların bir noktada çözüme kavuşmasıyla birlikte Doğu konferansının şampiyonluğuna göz dikebilecek bir düzeyde olduklarını düşünüyorum. Tabii ki bunun için Kyrie Irving ve Kevin Durant’in de sağlıklı olması gerekmekte.

Son yılların en çekişmeli sezonlarından birine sahne olan ve gerek MVP gerek şampiyonluk adayı takımların sayısının çok fazla olduğu 2022-2023 sezonunun ilk yarısı sona erdi. Bu yazımda Doğu konferansına anahatlarıyla değinmek istedim. Koç-oyuncu ilişkisinin önemini çok iyi gördüğümüz ve bu sezon yaptıklarıyla takdiri hak eden iki takım olan Indiana Pacers ve Brooklyn Nets‘e kısa bir şekilde değinmek istedim. Umarım sizler için okuması keyifli bir yazı olmuştur.

Kaynakça

Görseller empiresportsmedia.com ve forbes.com’dan alınmıştır.

https://www.forbes.com/sites/tonyeast/2022/11/30/the-early-numbers-behind-the-tyrese-haliburton-and-bennedict-mathurin-pairing/?sh=13d65dfb5ad5
https://empiresportsmedia.com/brooklyn-nets/nets-kevin-durant-convinces-jacque-vaughn-to-give-kyrie-irving-game-winning-play/
https://www.espn.com/nba/

Leave a Reply