Denizaşırı Gururlar: NBA’de İz Bırakan Türk İsimler

Tüm basketseverlerin yakından takip ettiği ve dünyanın en büyük izleyici kitlesine sahip liglerden birisi olan National Basketball Association’de şu sıralar pek küçük çaplı olmayan bir Alperen Şengün fırtınasının esmesiyle birlikte bugünkü yazımda bu ligde forma giymiş veya giymekte olan oyunculara değinmek istedim. Son olarak 17 Aralık’ta sabaha karşı oynanan maçta LeBron James’in takımı Los Angeles Lakers’a konuk olan Houston Rockets maçı 140-132’lik bir skorla kaybetti. Bu yenilgiye rağmen temsilcimiz Alperen Şengün 14/17 saha içi isabetiyle 33 sayı, 10 ribaunt, 6 asist ve 4 blokla harika bir performans sergiledi. Kariyer rekorunu kıran Alperen bir kez daha tüm spot ışıklarını kendi üzerine yöneltti.

Şu ana kadar NBA’de 10’dan fazla Türk forma giyerken bu oyuncuların hepsi aynı zamanda milli takımımızın da formasını terletti. 2009’da NBA Finallerinde forma giyme şansı bulan ve Kobe Bryant’a yaptığı efsanevi blokla hatırlanan Hidayet Türkoğlu, uzun yıllar farklı takımlara hizmet etmiş ve süre aldığı 877 maçta hücum faullerle birlikte üstüne gidilmekten korkulan Ersan İlyasova, Utah’ın unutulmaz isimleri arasında bulunan all-star Mehmet Okur ve daha nicesi… Son derece başarılı performanslar sergileyerek iz bırakan bu isimlerin izinden en başarılı şekilde giden yeni bir isim var: Alperen Şengün. Aktif olarak NBA’de forma giyen dört farklı milli ismin arasında en çok ön plana çıkan isim olan Alperen Şengün şu sıralar hem istatistikleriyle hem de üst üste iki kere MVP seçilen Nikola Jokic’e benzeyen oyun stiliyle birlikte birçok analistin ve basketbol yorumcusunun ağzından düşmüyor.

Görsel: Hem NBA’de hem de milli takımda bolca iz bırakan Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur, Eurobasket 2001.

Alperen Şengün’den bahsetmeden önce yaklaşık 10 yıl kadar geriye giderek NBA’de çok büyük izler bırakmış olan iki isimden bahsetmek istiyorum. 2000 yılında seçildikten sonra 2008 senesinde en çok gelişme gösteren oyuncu ödülünü alan Hidayet Türkoğlu en parlak dönemini de 2008 ve 2009 yıllarında geçirdi dersek pek yanlış olmaz. Sacramento’da önemli bir rotasyon ismi olduktan sonra kariyerinin ikinci döneminde Orlando’yu 2009 finallerine kadar götüren harika bir başarıya imza attı. Normal sezonu 3. olarak tamamlayan Orlando Magic finali 4-1’lik bir skorla kaybetmiş olsa da bu seride takımın en çok sayı kaydeden ismi Hidayet Türkoğlu olmuştu. İlk maçı ağır bir şekilde kaybettikten sonra Orlando Magic daha başarılı bir ikinci maça imza attı. Maçın son şutunda Kobe Bryant’ın şutunu bloklayarak normal sürenin eşitlikle sağlanmasına sebep olan isim ise bir Türk’tü. Hidayet’in bloğu maçı uzatmaya götürmüş olsa da galibiyet için yeterli olmamıştı. 997 normal sezon ve 109 play-off maçına çıkmış olan Hidayet Türkoğlu o yıllardaki başarılarıyla hatırlanmaya devam edecek.

Kariyeri boyunca 13.5 sayı 7.0 ribaunt ve 1.7 asistlik bir istatistik yakalayan Mehmet Okur ise NBA’ye damga vuran bir başka milli oyuncumuz oldu. Detroit Pistons’la birlikte 2004’te gelen şampiyonluk sonucu yüzük elde eden Mehmet Okur sonrasında takas olduğu Utah’da ise takımın bugünlerde bile çok severek anıyor olacağı bir oyuncuya dönüştü. “Money Man” lakabıyla anılan isim Okur, 2009 yılında Utah formasıyla Indiana potasına 43 sayı atmayı başardı ve bugün bile NBA’de bir maçta en çok sayı atan Türk rekorunu elinde tutmaya devam ediyor. 2007 yılının Ocak ayında Utah’ın mücadelesini anlatan spiker son topu kullanan yıldız oyuncu için “Memo, for money” ifadelerini kullanır ve böylece “Money Man” gibi çok klas bir lakap yıldız oyuncu için kullanılmaya başlanır. 2006-07 sezonunda 17.6 sayı 7.2 ribauntluk performansıyla Utah’daki iyi sezonlarından birini geçiren milli oyuncu o sezon All-Star olmaya layık görüldü. Mehmet “Money Man” Okur hâlâ All-Star olan ilk ve tek oyuncu olma unvanını korumaya devam etmekte.

Yüzlerce maça çıkmalarının yanı sıra çok değerli başarılara imza atan isimlerin yanı sıra şu anda NBA’de aktif olarak forma giymeye devam eden dört Türk isim var. Şu sıralar sakatlık problemi yaşayan ve geçen seneki iyi oyununu devam ettirme şansı bulamayan Ömer Faruk Yurtseven, ona benzer bir şekilde inişli çıkışlı performansının ardından Philadelphia’da istediği süreleri bulamayan yetenekli isim Furkan Korkmaz’ın hâlâ kendilerine şans geldiği takdirde bunu değerlendirebilecek başarıda olduğunu düşünüyorum. Bir diğer tarafta ise diğer iki oyuncuya kıyasla daha iyi şanslar bulan ve fazla süreler alan Cedi Osman ve Alperen Şengün mevcut. Cleveland Cavaliers’la birlikte 6. sezonuna başlayan ve bu sezonda 20 dakikanın üzerinde bir ortalama süre alan Cedi Osman şu ana kadar oynanan 43 maçta ortalama 9.1 sayı kaydederek çıkış gösteren Cleveland ekibinin rotasyonunun değerli isimlerinden birisi oldu. NBA’deki ikinci sezonunu oynayan ve bu sezon oynadığı 40 maçın 37’sine ilk beş olarak başlayan Alperen Şengün ise şu sıralar tüm spot ışıklarını üstüne çekmekte. Yaklaşık bir hafta önce Sacramento Kings karşısında 10 sayı, 10 ribaunt ve 10 asistlik performansıyla triple-double yapan yıldız oyuncumuz NBA’de triple-double yapan en genç pivot olurken Houston Rockets tarihinin triple-double yapan en genç ismi oldu. Son olarak dün sabaha karşı oynanan maçta 33 sayı 15 ribaunt ve 6 asistlik bir performans sergileyen milli oyuncu, Shaq’tan sonra +30 sayı, +15 ribaunt ve +5 asist yapan ilk oyuncu oldu. Pivot pozisyonuna göre nispeten daha kısa bir boya (206 cm) sahip olmasına rağmen çok başarılı bir oyun sergilemeye devam ediyor. Daha önceleri ligin önemli isimlerinden de övgü alan isim Houston Rockets’ın kötü gidişinden etkilense de şu sıralar tecrübe kazanmak adına iyi bir takımda bulunuyor diyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde yapılan röportajlarda Anthony Edwards ve Nikola Jokic Houston’ın oyunu Alperen Şengün’ün üzerine kurması gerektiğinden bahsetmişti. 2002 Temmuz doğumlu olan Alperen’in şu anki gidişatına göre çok daha iyi bir basketbol seviyesine çıkması ve ligde iz yaratması bekleniyor. Başarılı ismin uzun yıllar hem NBA’de, hem de milli takım formasıyla bizleri gururlandırması dileğiyle…

Kaynakça

Görseller onedio.com, Twitter ve eurohoops.net’ten alınmıştır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/NBA%27de_oynayan_T%C3%BCrkler_listesi
https://onedio.com/haber/nba-de-cedi-osman-ile-alperen-sengun-un-karsi-karsiya-geldigi-turk-derbisinde-kazanan-houston-rockets-oldu-1041613
https://twitter.com/hidoturkoglu15/status/735834282686550016

Leave a Reply