Facebook’un Gelecek 10 Yıl İçin Hedeflediği Yol Haritası Yayınlandı

Günümüzün popüler sosyal medya markası olan Facebook, F8 olarak isimlendirdiği Geliştirici Konferansı’nda önümüzdeki 10 yıl için kendilerine hedef olarak koydukları maddeleri “10 Year RoadMap” ismi altında takipçileriyle paylaştı.

2049782

Gerçekleşen konferansta sahneye çıkan isimlerden birisi de şirketin hali hazırda kurucu ve CEO’ su olan Mark Zuckerberg’ti. Kurulduğu ilk günden bu yana sürekli bir gelişme içerisinde olan Facebook, Zuckerberg’in dahiyane fikirleriyle zaman içerisinde bir sosyal medya uygulamasından fazlası olup, günümüzün birçok popüler uygulamalarını satın almıştı (WhatsApp ve Instagram bunlardan birkaçı olarak örnek verilebilir). Sadece satın alımlarla piyasada bir ileri seviyeye geçemeyeceğini bilen isim, dur durak bilmeyen teknolojiyi yakalayabilmek için bünyesindeki uygulamaları geliştirmeye devam ediyor. Bu gelişmelerin devamında bizleri neler bekliyor, şirket gelecekte neler hedefliyor gibi soruları açığa kavuşturmak için CEO Mark Zuckerberg büyük 10 yıllık planı açıkladı.

fb-roadmap-1-600x255

Sunum sırasında paylaşılan grafikten yola çıkıldığında bu 10 yıllık sürecin 3 kısma bölündüğünü görebiliyoruz. İlk adım 3 yıllık bir süreci kapsıyor ve hedef Facebook uygulamasının hata payını minimuma indirgemek ve eklediği özelliklerle daha da geliştirip, rakipsiz bir ekosistem yaratmak. Bu 3 yılın ardından izlenilen adımda ise toplamda 5 yıl içerisinde hali hazırda sahip olduğu uygulamalar olan Messenger, WhatsApp, Instagram ve diğer ürünleri güçlendirmek. Planlanan tüm bu sürecin sonunda, yani 10 yıl tamamlandığında ise şirketin beklentisi, yeni yeni popüler olan ve teknolojinin geleceğine yön vereceği düşünülen sanal gerçeklik, AI (Artificial Intelligence) yapay zeka ve uzun süredir uğraştıkları “herkes için internet” temasıyla dünya çapında ortak bir bağlantı gerçekleştirebilmek.

 

fb-products-600x254

Sanal dünyaya olan ilginin artması, Facebook’un da dikkatini çekmiş olacak ki, bu konferansta duyurulan bir özellik de geliştiriciler için yaratılan Messenger Platform API’ydi. Sanal asistanlara olan ilgi Apple’ın Siri’yi yaratmasıyla başlamış ve büyük bir ilgi görmüştü. Şimdi ise insanların günlük basit işlerini gerçekleştirebilecek bu tür asistanlar veya aynı mantıkla çalışan mesaj botları Facebook’un odaklanmak ve kendini geliştirmek istediği noktalardan birisi. Hızına yetişemediğimiz teknolojinin gelecek 10 yılda bize neler sunacağını merakla bekliyoruz.

Kaynak

http://sosyalmedya.co/

http://www.businessinsider.com/

http://thenextweb.com/

Leave a Reply