Otomobil Reklamlarının Arka Planları

Rekabet ortamında ilerleyen teknoloji

Otomobiller ve pazarlama departmanları… Yıllar geçtikçe otomobil üreticilerinin potansiyel müşterileri kendi modellerinden birini satın almaya ikna etme çabaları daha önemli hale geliyor. 80’li veya 90’lı yıllarda kaliteli otomobiller halk tarafından genellikle bilinirken günümüzde kalite farkları eskisi kadar bariz değil. Bir başka deyişle çoğu firma belirli bir standardın üzerine çıkmayı başarmış durumda. 

Teknolojik gelişmeler, firmaların globalleşmesi ve dünyanın sosyal medya sayesinde daha küçük bir yer haline gelmesiyle üreticiler de tasarım ve üretim konularını iyileştirmeye başladı/zorunda kaldı. İnternette çeşitli marka ya da modeller hakkında yer alan tüm yorumlar tamamen doğru veya yanlış değil ancak tüketiciler otomobil satın almak gibi bir kararı vermeden diğer kullanıcıların yorumlarına başvuruyor.

Markalara özgünlüğü koruma

Reklamlar ise genellikle müşterilerin dikkatini otomobile yönelten ilk araç oluyor.  Peki firmalar bunu nasıl sağlıyor? Firmalardan çok bu durumun sorumluları aslında reklam ajansları oluyor. Ürünle alakalı kısa ama etkili noktalar veya özellikler içeren bu reklamların asıl amacı otomobiller gibi günlük hayatta kullandığımız eşyalar üzerinden bir yaşam tarzını yansıtmak, yani asıl amaç alınan otomobilin sadece taşıt olmaktan çıkıp alıcının hayatı üzerinde olumlu bir etki yapacağını reklam yoluyla tüketiciye göstermek.

Başka bir yöntem ise üreticinin ürettiği ürünün bir özelliğini öne çıkartması. BMW reklamlarını örnek olarak kullanmak gerekirse, virajlı yollarda çeşitli manzaralar eşliğinde ilerleyen bir BMW reklamda başrolü alırken dış ses ise otomobilin ne kadar verimli ama aynı zamanda performanslı olduğunu vurguluyor. Performans ve verimlilik vurguları ile 18-34 yaş arası genç tüketicilerin dikkatini çekmeyi başarıyor.

Örneklere geçmeden önce üreticilerin otomobil üretimine devam edebilmeleri için satış yapmak zorunda oldukları gerçek. İstenilen satış rakamlarına ulaşmak içinse başvurdukları yöntemleri basit ama daha önceden kullanılmamış olarak nitelendirebiliriz. Peki teknoloji bunun neresinde yer alıyor? Neredeyse sürecin her noktasında. Otomobilin üretilmesinden tutun da nakliyesine kadar her adıma teknoloji dahil olmak zorunda. Reklamlar için de ortaya atılan fikirler dışında günümüzde gerçek bir araba kullanmanıza bile gerek yok. “Black Bird” isimli aks aralığı değiştirilebilen ve sadece şasiden oluşan yenilikçi araç sayesinde tüketiciler gerçek bir otomobil kullanmak zorunda değiller.

Yenilikçi reklamlara örnek vermek gerekirse

Lexus ise yayınladıkları “The Moment” isimli reklam filmi ile hayatımızda belki de her gün karşılaştığımız, birbirinden bağımsız olan özel anlara vurgu yapmakta. Kullanılan bu yöntemin ismi ise Kuleshov etkisi olarak literatürde yerini almakta.

Sovyet bir film yapımcısı olan Lev Kuleshov’un bulduğu teknik ile çekilmiş filmlerde amaç aslında birbiriyle alakası olmayan görüntülerin bir araya getirilmesi ile izleyicide bunların bir bütün olduğu düşüncesini uyandırmaktır. Bu teknikten faydalanan reklamda da sonuç kısmı otomobile bağlanarak tüketicinin nesnel bir obje olan otomobile duygu yüklemesi amaçlanmakta. Böylelikle otomobillerle çok fazla arası olmayan birisinin de Lexus markasına yakınlık hissetmesi amaçlanmakta.

https://www.youtube.com/watch?v=mXmcpHgKqn4

Audi ise günümüzde önemli bir konu haline gelen kadın-erkek eşitliğini ele alan reklamlar hazırlamayı tercih etmekte. Özellikle Super Bowl için hazırlanan film de otomobil kullanmanın sadece erkeklere ait olmadığını, kadınların da bu eylemi gerçekleştirebileceğini vurgulamakta. Buradan hareketle Audi’nin hedeflediği müşteri grubunun sadece erkekler olmadığını söylemek yanlış olmaz.  

https://www.youtube.com/watch?v=G6u10YPk_34

SRT yani Dodge firmasının altında yer alan performans birimi ise otomobillerin birer makineden daha fazla olduğunu vurgulayarak tüketicinin duygusal tarafına hitap eden bir reklam hazırlamış. Reklamda her üretilen otomobilin birer ruhu olduğuna ve bu ruhun onu tasarlayan ve üreten ekibi yansıttığına dikkat çekilmiş.

https://www.youtube.com/watch?v=XzI8ES9ALwQ

Mazda da 2016 yılında piyasaya çıkan yeni MX-5 modeli için Lexus ve Dodge reklamlarında gördüğümüz teknikleri harmanlama kararı almış. Film insan hayatında otomobiller çevresinde gerçekleşen önemli anları konu alırken aynı zamanda duygusal bir yön de taşıyor. Otomobilin insan hayatındaki yeri ve markaya bağlılık konularına önem verilmiş.

https://www.youtube.com/watch?v=t5UjmHOl4pU

İlk defa görüldüğünde belki de izleyiciyi en çok şaşırtan reklam BMW’nin 90’ların sonu 2000’li yılların başında çıkan M5 modeli için çekilmiş olabilir. Kara hız rekoru kıran bir otomobili… Detayları açıklanırsa anlamını kaybedeceğini düşündüğüm için sadece izlemenizi öneriyorum.

 

Leave a Reply