Merhaba sevgili Gazete Bilkent okurları! Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber bir çoğumuz farklı kaynaklardan beslenme ve spor tavsiyeleri okuyoruz, kışın aldığımız kilolardan kurtulmanın ve forma girmenin yollarını arıyoruz. Eminim hepiniz ketojenik diyeti, diğer adıyla “keto”yu, daha önce duydunuz ama Türkçe kaynaklar çok sınırlı olduğundan ya da biraz zahmetli bir diyet olduğundan cesaret edemediniz. Neyse ki ben bu diyeti daha önce iki kez farklı şekillerde denedim, deneyen bir kaç kişiyle konuştum; bu yazımda da kendi keto deneyimlerimi paylaşacağım ve aklınızda olması muhtemel sorularınızı elimden geldiğince cevaplandıracağım.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyetin temel prensibi karbonhidrat alımını neredeyse sıfırlayarak vücudun enerjiyi yağlardan almaya başlamasını sağlamaktır. Daha detaylı açıklamak gerekirse, ketojenik diyet esnasında düşük karbonhidratlı sebzeler hariç asla karbonhidrat almıyoruz; onun yerine bol bol sağlıklı yağ ve orta düzeyde protein tüketiyoruz. Bu diyet oldukça uğraştırıcı, zira yediğimiz herşeyi tartmamız ve besin değerlerini hesaplamamız gerekiyor. Hesaplamalar için akıllı telefonlarımızın uygulama dükkanlarından kalori hesabı programları indirip yediklerimizi kaydederek işimizi kolaylaştırabiliriz, ama yine de dışarıda uygun besinler bulmak biraz zorlayıcı olacak.

Yukarıda gördüğünüz ketojenik besin piramidinde et ürünleri en altta olsa da bir çok kaynak günlük besinlerin yaklaşık %70 oranında yağdan, %25 proteinden ve %5 karbonhidrattan alınmasını öneriyor. Bu yüzdeleri yaşam tarzımıza göre biraz arttırıp azaltabiliriz ama yine de yağın %60’ın altına düşmemesinde fayda var.
Diğer bir çok diyetin aksine ketojenik diyette karbonhidrat oranı sıfır olan alkollü içkileri abartmamak şartıyla tüketmeye izin veriliyor. Alkollü içkilerin karbonhidrat oranlarını internette bulabilirsiniz.

Ne Sürede Zayıflanır?

  Ketojenik diyete başladıktan sonra üç ila dört gün arası “keto-flu” yaşamanız muhtemeldir. Keto-flu’nun baş ağrısı, halsizlik, dehidrasyon gibi etkileri vardır. Vücudumuz tüm enerjisini karbonhidrattan almaya alışmışken ketojenik diyet ile başlayan sistem değişikliğine adapte olma sürecinde bize bu etkileri yaşatsa da acı dolu geçen bir kaç günün ardından yağ yakımı başlar. Yağ yakımının başlaması için vücudun “ketosis”e girmiş olması gerekmektedir; vücudumuzun ketosise girip girmediğini eczaneden alacağımız keton ölçüm çubuklarıyla kontrol edebiliriz, aynı zamanda nefesin aseton kokması da ketosise girdiğinizi gösterir.
Ne yazık ki ketojenik diyet şöyle bir yapıp kilo verdikten sonra bırakabileceğimiz tarzda bir diyet değildir. Uzun süreli -hatta mümkünse hayat boyu- uygulama, ya da en azından bir kaç ay uygulayıp ardından ketojenik beslenmeyi olmasa bile düşük karbonhidratlı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek gerekmektedir.

Kendi Deneyimim

 Ketojenik diyeti iki kez denedim. İlk seferinde diyet yapmak gibi bir planım yoktu, ama pinterestte gördüğüm “keto tarifler” o kadar lezzetli görünüyordu ki onları yiyerek zayıflama düşüncesi beni çok heyecanlandırdı. Ani bir kararla hemen ertesi gün ketojenik diyete başladım; keto-flu yaşamadan on günde yaklaşık dört kilo verdim. Her ne kadar büyük çoğunluğu karbonhidratların tuttuğu ödemin atılmasından kaynaklanmış olsa da kendimi çok daha iyi hissediyordum. Bu on günün sonunda ketojenik diyeti bırakmak zorunda kaldım çünkü tatile gidiyordum, hemen ardından doğumgünüm vardı ve bol bol pasta yemek istiyordum.
  Tatil ve pasta günlerimin ardından tartıldığımda tüm kiloyu geri aldığımı gördüm. İkinci ketojenik diyetime başladım. Bu sefer çok şiddetli bir mide ağrısı yaşadım, neredeyse günlük işlerimi aksatıcak kadar kötü durumdaydım. Bırakmak zorunda kaldım.
Ketojenik diyet yapan diğer arkadaşlarım da aynı benim gibi bir süre yapıp sonuç aldıktan sonra ara verdiler; geri döndüklerinde zorlandılar ve yapamadılar. Yukarıda belirttiğim gibi gerçekten zor bir diyet ve devamlı olarak uygulamak gerekiyor.

Herşeye rağmen ketojenik diyet yapmaya karar verirseniz bir beslenme uzmanıyla ve doktorunuzla konuşmayı sakın unutmayın! Yaz öncesi zayıflama sürecinde tüm okurlarımıza başarılar diliyorum.

 

 

Görsel Kaynakça:

https://img.purch.com/w/660/aHR0cDovL3d3dy5saXZlc2NpZW5jZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzEwMS8xMzcvb3JpZ2luYWwvc2h1dHRlcnN0b2NrXzEwNDY5NzQ4NjQuanBn

Leave a Reply