GazeteBilkent Mezunlar’ın Mart ayı konuklarından biri olan İktisat bölümü mezunu Yağmur Aydınlı’yla Bilkent’e, Bilkentli günlerine ve iş hayatına dair son derece samimi ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
GB: Merhaba, klasik sorularımızdan biri olan Yağmur Aydınlı kimdir ile başlayalım.
Aydınlı: 18 ocak 1986da Ankara’da doğdum.İlkokul beşinci sınıfa kadar TED Ankara Koleji’nde okudum daha sonra Anadolu lisesi sınavını kazandım ve ara verip bir seneliğine Amerika Kaliforniya’ya gittim ve ortaokulun bir yılını orada okudum sonra geri döndüm ve kazandığım okul olan Gazi Anadolu Lisesi’ne başladım, 2003 yılında ÖSS’ye girip Bilkent iktisatı kazandım ve burada çok güzel yıllarım geçti.
GB:Şu anda danışmanlık firmasında çalışıyorsunuz, bundan önce başka bir alanda deneyiminiz oldu mu?
Aydınlı:Evet oldu, mezun olacağım senenin mart ayında uluslar arası bir denetim firmasının mülakatlarına girdim ve daha sonra denetimde çalışmaya başladım. Fakat sonrasında denetim mesleğinin bana göre olmadığına karar verdim ve istifa ettim.2009 da Bilkent Endüstri Mühendisliği Bölümü master programına başvurup kabul aldım.
GB:Neden Endüstri Mühendisliği peki?
Aydınlı:Çünkü kafamda danışmanlık sektörüne girmek vardı. Kariyerime yardımcı olacağı için endüstri mühendisliği bölümüne girdim, bir de danışmanlıkta genel olarak gördüğün piyasadaki insanların bölümü mühendislik hatta endüstri mühendisliği. “Supplychain” olsun “optimizasyon” olsun bunlar genel olarak bir endüstri mühendisinin çalıştığı konular ve danışmanlıkta da yer alan konular.Aslında üst seviyede iktisat da endüstri mühendisliğiyle bir çok alanda ortak çalışıyor.
GB:Yüksek lisans öncesi ve sonrası için neden Bilkent?
Aydınlı:Yüksek lisans için aslında diğer okulları da düşünüyordum ama Bilkent’in akademik olanakları, güçlü kadrosu ve burs sağlaması tekrar Bilkent’i seçmemde önemli etkenler arasında oldu. Bilkent’in öğrencileri için yarattığı sayısız fırsattan yararlanmak için lisansta da Bilkent’i seçmiştim. Özellikle yurt dışında ve Türkiye’deki iş çevrelerinde yüksek tanınırlığı olan bir okul olması beni etkilemişti. Aynı zamanda ben Bilkent’in içinde doğup büyüdüm, sanırım bunun da biraz etkisi olmuştur.
GB:“Bilkentli olmak bir ayrıcalıktır.” fikrine katılıyor musunuz?
Aydınlı:Kesinlikle katılıyorum, girdiğin sosyal ve iş ortamlarında bu çok rahat fark ediliyor, kaliteli bir eğitim aldığın fark ediliyor bir kere. Çünkü Bilkent, daha geniş perspektiften bakmanı sağlıyor. Bunun yanında Bilkent kendi kendine öğrenmeyi ve bilimsel merakı bireye katıyor. Sadece dersler üzerine yoğunlaşamıyorsun.
GB:İktisat bölümünü seçmekteki düşünceleriniz neydi?
Aydınlı:Türkiye’nin 2001 krizini yaşaması sonucu aslında gündemde sıklıkla iktisat yer alamaya başlamıştı. Benim de bu vesileyle özellikle makro iktisada olan ilgim artmıştı. Gelişen bu ilgimi ekonomi ve finans haberleri okudukça pekişti ve sonuç olarak konulara detaylı hakim olmak için iktisadı seçtim
GB:Bölümde en çok sevdiğiniz ders ve hocalar kimlerdi?
Aydınlı:Tarık Kara kesinlikle. Tarık Hoca’dan Game Theory dersi almıştı ve gerek derse olan ilgiyi arttırma beceresi gerek Game Theory gibi zor bir konuyu kolayca anlatma beceresi beni etkilemişti. Bu sebepten dolayı Tarık hocanın yeri benim için ayrıdır.
GB: Bilkentli günlerinize dair unutamadığınız bir anı?
Aydınlı:Çok var ya. Bilkent’te yapacak çok şey var, aslında topluluklara da katılmadım ne yaptın diyeceksiniz ama o dostluklar, arkadaşlıklar bir daha geri gelmiyor gerçekten. Mezun olalım bitsin diyorsunuz ama öyle değilmiş, yaşarken ne kadar güzel olduğunu takdir edemiyorsun, o kadar özlüyorsun ki bir süre sonra, yani şimdi on bin tane sınava girerim geri dönmek için.
GB:Keşke yapsaydım ya da yapmasaydım dediğiniz dersler?
Aydınlı:1.Sınıfın sonunda ortalamam yüksekti ve bizden bir arkadaşımız Elektrik ve Elektronik Bölümü’ne geçmişti ve hatta şu anda elektronikte doktora yapıyor ve çok başarılı. Ben de geçebilirdim, geçmeyi düşünüyordum. Aslında bu keşke değil ama geçseydim ne olurdu diye düşünüyorum. Keşkelerim yok tam olarak, Bilkent’te olduğum her an çok değerliydi benim için.
GB:Geleceğe yönelik hayalleriniz neler?
Aydınlı:Ben insanların beni analitik olarak zorlamasını seviyorum hatta bu sebepten dolayı danışmanlık seçmiş olabilirim. İleride de danışmanlıkta yükselmeyi hedefliyorum.
GB:Bizim gibi Bilkentli öğrencilere vereceğiniz tavsiyeler var mı?
Aydınlı:Anı yaşayın, günü yaşayın yani evet dersler çok yoğun ama bu zamanlar hiçbir zaman geri gelmeyecek. Bölümünüzü severek, gerektiğinde çalışarak gerektiğinde eğlenerek bitirin. Geriye dönüp baktığınızda keşke şunu da yapsaydım demeyin. Çok insanla tanışın ve çok çeşitli dersler alın. Böylece üniversiteyi maksimum verimlilikle yaşamış olursunuz. .
GB:Samimi sohbetiniz için Gazetebilkent ekibi adına teşekkür ediyorum.
Aydınlı:Ben teşekkür ederim.