Serkan Akkoyun ile Futbol Üzerine Bir Röportaj

TRT Spor ve A Spor ile televizyon ekranlarında tanıdığımız, şu anda kariyerine VOLE ile dijital medyada devam eden futbol yorumcusu Serkan Akkoyun ile küçük bir röportaj gerçekleştirme fırsatı bulduk. Kendisine bizi kırmadığı için teşekkürlerimizi tekrar iletiyoruz. Kendisine sorduğumuz soruları ve cevaplarını yazının geri kalan kısmında okuyabilirsiniz.

Soru 1) Kariyerinize nasıl başladınız? Bulunduğunuz noktaya nasıl geldiniz? Özellikle spor yorumcusu ya da yazarı olmak isteyen gençlere bu konuda ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

Kariyerime sporx.com‘da stajyer olarak başladım. Daha sonra çok çalışmanın karşılığında sırasıyla yardımcı editör, editör oldum. Verilen işleri fazlasıyla yaptım ve çok yönlü olmaya çalıştım. Dergilere yazı yazdım, haber çevirdim, fotoğraf çektim, blog hazırladım. Yeteneklerimi göstermek için fonksiyonel olmaya özen gösterdim. Daha sonra Sabah’a geçtim editör olarak. Orada A Spor’da değerlendirildim. Yine çok çalışarak dikkat çektim ve TRT Spor’a direkt yorumcu olarak transfer oldum. Son olarak da VOLE’deyim. Ekrana çıkmadan önce yaklaşık 10 sene işin mutfağında her departmanda çalıştım. En önemli tavsiyem bu olur. Bir işin çırağı olmadan ustası olamazsınız. Mutfağında çalışmadığınız işin tezgahında da başarılı olamazsınız. Hemen ekran önü olmaz. Önce altyapısını hazırlamanız lazım.

Soru 2) Profesyonel olarak Scouting sertifikasına sahipsiniz, aynı zamanda şu an Erenköy Acarspor’da görev alıyorsunuz. Kariyerinize futbolun idari kısmında tam zamanlı görev alarak devam etme planınız var mı? Erenköy projesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Erenköy’de teknik direktör Bahtiyar Bayar hocamıza yardımcı olmaya çalışıyorum. Şu anda tam zamanlı olma düşüncem yok. Amatör ruhla yapmak daha keyifli. Erenköy’ü BAL’a kadar çıkarmak istiyoruz. Hocamız da bunu başarabilecek donanımda. Onun dışında bu alanda bir kariyer düşüncem yok açıkçası. Ben scouting eğitimimi İngiltere merkezli aldım. Orada kurulan hayallerin Türkiye’de bir karşılığı yok.

Soru 3) Özellikle geçtiğimiz yıllarda Fatih Terim’in kulüplerimiz ile büyük Avrupa kulüplerinin arasındaki makasın çok açıldığını söylediği birçok açıklaması oldu. Gerek görece zayıf rakiplere karşı Fenerbahçe’nin Konferans Ligindeki etkili oyunu gerek Galatasaray’ın Old Trafford galibiyeti ve ardından gelen nasıl kaybettik diye sorguladığımız Bayern maçıyla tekrar en üst seviyenin takımı görüntüsü çizen Türk kulüpleri görüyoruz. Bunun kulüplerimize gelen yüksek profilli oyuncuların getirdiği dönemlik bir başarı mı, yoksa sürdürebilir hale gelecek bir durum olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Sürdürülebilir olup olmayacağını zaman gösterir. Şu anki başarı tabii ki kaliteli oyuncuların etkisi. Futbol böyle bir oyun iyi oyuncularınız olmazsa başarılı olamazsınız. Sürekli başarı hiç olmaz. Bizim gibi ülkelerin takımları yüzlerce milyon euro harcıyorsa başarı kriteri de Belçika, Danimarka, Hollanda gibi olmaz. Avrupa’da üst turlara çıkmalılar. Kazandıklarını altyapılara harcasalar aşağıdan oyuncu da gelir ama 2 yılda bir yönetimi değişen, hoca değiştiren kulüplerde bu imkansız. O yüzden bol sıfırlı iyi oyuncularla gelen başarılara bağlıyız. Onun dışında bir şey çıkmaz buradan. Hele böyle TFF olursa imkansız. Çünkü bu işleri aslında TFF’nin yapması lazım ama orada futboldan anlayan ve futbolu dert edinen bir kişi bile olmadığı için beklenti içine de girmemek lazım.

Soru 4) Son olarak, futbolun teknik taktik kısmında ne kadar dolu bir insan olduğunuzu yaptığınız her yayında bizlere gösteriyorsunuz. Johan Cruyff’un “Total Futbol”unun ardından Guardiola’nın Barcelona zamanlarıyla başlayan yoğun pas oyununa karşılık Klopp’un ani pres temelli futbolu özellikle iki hoca da Premier ligde görev almaya başladığından beri irili ufaklı kulüpler tarafından kendi oyunlarına uyarlanan oyunlar oldu. Dünya futbolunun yakın geleceğinde bu tarz oyunun oynanışını etkileyecek bir “buluş” ortaya koyabilecek bir hoca görüyor musunuz? 

İspanya’da Raul ve Arbeloa’dan umutluyum. İtalya’da Thiago Motta ve Raffaele Palladino fırsat bulursa iyi işler yapabilir. Farioli’yi burada beğenmezler ama çok üst düzey bir futbol adamı. Dünya futboluna damga vuracaktır. Xabi Alonso kesinlikle muazzam bir hoca olacak. De Zerbi kendini kanıtladı, Benevento’dan bu yana takip ettiğim için gelişimine hakimim ve hayranlık duyuyorum. Türkiye’den de Arda Turan ve Nuri Şahin mutlaka Avrupa standartlarında teknik adamlar olacaktır. Bu saydığım isimlerden bir tanesi mutlaka o buluşu yapar.

Görseller Goal.com, Serkan Akkoyun İnstagram hesabı ve Vole Youtube kanalından alınmıştır.

Leave a Reply