Okurumuz Yavuz Mert Sarısakal‘a değerli yazısı için teşekkür ediyoruz.
Siz de Facebook’un o eski günlerini özleyenlerden misiniz? Hani o herkesin sürekli video, fotoğraf paylaşıp yorum yapma yarışına girdiği o eğlenceli günlerden bahsediyorum. Hatta eminim o günlerde birkaç arkadaşınızın duvarında ilginç(!) şeyler paylaşıp onları ‘troll’lemişssinizdir bile. Peki şimdi? Facebook u açıyor ve birileri yeni bir şey paylaşsın diye F5 tuşuna basıp bekliyoruz. Peki, gerçekten Facebook’un bile ömrü doluyor mu?
Bildiğiniz gibi sitenin popülaritesi kurulduğu Şubat 2004’ten bu güne sürekli artıyor ve herkes de böyle değerli bir siteye sahip olmayı arzuluyordu. Google, geçmişten Facebook’un alternatifi olarak birçok girişimde bulundu bile. Google+ ortaya çıktı, sonuç ise: tam bir hezimet… Çıkardığı birçok sürümünde de yenilgisini kabul etti ve siteyi geri çekti; çünkü insanlar sevmişti bir kere Facebook’u ve başka bir alternatife geçmeyi istemiyorlardı. Peki, Facebook’u alternatifini çıkararak yenemeyeceğini anlayanlar ne yaptı? Siyasetteki diliyle ‘böl ve yönet’ taktiğine geçtiler. Çok da güzel tuttu.
Facebook’un belirgin olarak kullanılan 6 özelliği var diyebiliriz. Düşündüklerini insanlara iletebilme, fotoğraf paylaşma, video paylaşma, yer bildirimi yapma, insanlarla online konuşabilme ve insanların profillerini görerek nelerden hoşlandığını ya da nasıl bir insan olduğunu anlama. Şimdi ise bu işlevleri ayrı ayrı yapan yeni bir çok sitemiz var. Mesela insanlar düşündüklerini artık Facebook’da paylaşmak yerine Twitter’da paylaşıyor. Aynı şekilde fotoğraflar artık Instagram’a konuyor, check-in ler Foursquare’de yapılıyor ve videolar Youtube ya da yeni de olsa Vine’da paylaşılıyor. Geriye ise sadece birkaç ana özelliği kalıyor Facebook’un. Eminim yakında da bu özellikleri karşılayacak iyi bir kaç site gelecek ve de artık Facebook’dan bahsediyor olmayacağız.
İstatistikler de aslında bunu söylüyor zaten. Kullanıcı sayılarında hala süren bir artış var ama bu kullanıcılar genelde yaşlı kişiler ve sitede çok durmuyorlar. Sitenin değerini de asıl belirleyen kullanıcı sayısından ziyade o sitede geçirdikleri süre zaten. Bu yüzden Facebook’da online insan trafiği her geçen gün azalıyor.
Çok değil belki de 5-6 sene içinde dediğimiz gerçekleşecek ve Facebook’un hayatımızdaki yeri tamamen kaybolacak. En iyisi şimdiden biz Facebook için helva hazırlıklarına başlayalım.