Tarih boyunca doğayı gözlemleyerek insanlık için en güzel icatlara imza atan bilim adamları bu kez de elektrik kullanmadan ışık üretebilmeyi mümkün kıldılar. Robot teknolojileri ve modern tren istasyonları için böceklerden, modern gemi tesisatı ve denizaltılar için yunuslardan, teleskoplar için arı peteğinden ilham alan bilim adamları,  son olarak da elektriksiz ışık üretimi için doğa harikası ateş böceklerinden ilham almayı başardılar.

ABD’li bilim adamları ateş böceklerinde bulunan elektriksiz ışığın nanoteknoloji yardımıyla 20-30 kat daha verimli hale gelmesini sağlayan bir sistem geliştirdiklerini açıkladılar. Sistem, ABD’deki Syracuse Üniversitesi’ne bağlı College of Arts and Sciences yüksek okulunda Yardımcı Profesör olarak görev yapan Mathew Maye ile kimya doktora adayı ve aynı üniversitenin Biyomateryaller Enstitüsü üyesi olan Rebeka Alam tarafından geliştirildi.

Geliştirdikleri sistem hakkında konuşan Yardımcı Profesör Maye, ateş böceklerinin doğadaki biyoışınımın en önemli kaynağını oluşturduklarını ve yaydıkları ışığın ise çok parlak ve verimli olduğunu dile getirdikten sonra, biyolojik ve biyolojik olmayan sistemler için kullandıkları arayüz sayesinde, biyolojik olmayan sistemlerde de biyolojiyi kullanmanın bir yolunu bulduklarını belirtti. Aynı zamanda Maye, kimyasal enerjiyi doğrudan ışığa çevirme ile bağlantılı teknolojiler açısından en umut vadeden sistemin kendi sistemleri olduğu konusunun da altını çizdi.

Yeni sistemle üretilen ve normal ışığa göre daha uzun dalga boyuna sahip bu kızıl ötesi ışık, teleskoplar, gece görüşüne sahip gözlükler, kameralar ve tıbbı görüntüleme alanında epey fayda sağlayacak gibi görünüyor.

Böylece doğanın harikaları kullanılarak ulaşılan birçok bilimsel icada bir yenisi daha eklenmiş oldu. Özellikle insanlığa faydalı alanlarda kullanılabilecek ve yeni teknolojilere yol açabilecek bu sistem, en büyük sorunlardan biri olan enerji kaynakları sorununa yeni bir alternatif oluştururken, bilimin ilerlemesine de katkıda bulunabilecek. Teşekkürler ateş böcekleri!

Daha fazla bilgi için,

http://www.globalscientia.com/article/usacanada/nano-materials-technology/researchers-use-nanotechnology-harness-power-fireflies

 

 

Leave a Reply