Griffith Üniversitesi bilim adamları paralel evrenlerin varlığı ve etkileşimlerini esas alan, yeni bir teori ileri sürdüler. Physical Review X dergisinde yer alan makalede, Griffith Kuantum Dinamiği Merkezi’nden Doktor Micheal Hall ve Profesör Howard Wiseman ile California Üniversitesi’nden Doktor Dirk Andre Deckert paralel evrenleri bilim kurgu kategorisinden çıkararak, gerçek bilim kategorisinde ele aldılar.

141030101654-large

Profesor Howard Wiseman, Griffith Üniversitesi Kuantum Dinamiği Merkezi

 

Araştırma grubu, paralel evrenlerin gerçekten var olduğunu ve birbirleriyle etkileşim içinde olduklarını öne sürdü. Bu etkileşim bağımsız bir şekilde oluşmazken, yakın dünyaların birbirini itme kuvvetleri ile oluşmaktadır. Bilim adamları bu etkileşimin, kuantum mekaniğinin tuhaf davranışlarının açıklayabileceğini belirttiler.

Kuantum teorisinin evrenin mikroskopik seviyede nasıl işlediğini ve bu işleyişin bütün maddelerde nasıl geçerli olduğunu açıklamaya ihtiyacı var. Fakat herkesin bildiği üzere, sebep sonuç kanununu ihlal eden bu garip fenomeni kavramak hayli zor. Ünlü Amerikan teorik fizikçisi Richard Feynman’ın bir defasında: “ Kolaylıkla söyleyebilirim ki; bence hiç kimse kuantum mekaniğini anlamıyor.” demiştir. Bununla birlikte, Griffith Üniversitesi’nde geliştirilen “Birbiriyle Etkileşen Dünyalar” teorisi yeni ve cesur bir perspektif sunuyor.

6a00d8341bf7f753ef014e881c2299970d

 

 

Profesör Wiseman: “ Kuantum mekaniğindeki paralel evrenler fikri 1957’den beri vardır.” şeklinde konuştu.

Profesör Wiseman ve meslektaşlarının iddialarına göre:

  • İçinde bulunduğumuz evren, çok sayıdaki evrenden sadece bir tanesidir. Diğer evrenlerden bir çoğu hemen hemen bizimkinin aynısı iken, diğerleri çok daha farklıdır.
  • Bütün bu evrenler eşit derecede gerçekler, zamanda bulunuyorlar ve tanımlanan özelliklere sahiplertirler.
  • Tüm kuantum fenomeni, yakın ya da benzer evrenlerin birbirlerini itme gücüyle şekillenmektedir ve bu güç evrenleri daha az benzer yapma eğilimindedir.

 

Bu konuda, Doktor Hall “Çoklu Etkileşen Evrenler” teorisinin diğer evrenlerin varlığını test etmek için kullanılabileceğini belirtti. “ Bizim yaklaşımımızın güzel tarafı; eğer sadece tek bir evren var ise teorimiz klasik Newton mekaniğine geri dönüyor, fakat eğer çok sayıda evren var ise kuantum mekaniği uygulaması gerektiriyor. Bu teori Newton mekaniğinden ve kuantum mekaniğinden ayrı olarak, ikisinin ortasında bir tahminde bulunuyor. Aynı zamanda kuantum etkisinin bu yeni akıllıca yöntemiyle, kuantum fenomenini test etmek ve bundan faydalanmak için deneyler planlamanın daha yararlı olacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Sınırlı sayıda evrenler kullanarak kuantum açılımlar yapmak, molekül dinamiği üzerinde önemli sonuçlara neden olabilir, yani bu durum kimyasal reaksiyonların ve ilaçların etkilerinin anlaşılması üzerine önemli etkilere sahip olabilir.

Son olarak, Texas Teknoloji Üniversitesi’nde seçkin bir kimyacı olan Profesör Bill Poirier, bu konudaki görüşlerini: “Bunlar sadece kavramsal olarak değil, yeni sayısal buluşlar için de mükemmel fikirler.” şeklinde ifade etti.

[box_light]Kaynaklar[/box_light]

ScienceDaily.com

Leave a Reply