Australian National University’den Jan Hemmi ve çalışma arkadaşlarının Proceedings of the Royal Society B’de yayınlanan çalışmasında yengeç ailesinde kıskaçlarından birinin diğerine göre devasa boyutta olmasıyla tanınan kemancı yengeç türünün istatistik yoluyla saldırgan canlıları diğer canlılardan ayırt edebildiği öne sürülüyor.
Kemancı yengeçlerin gövdelerinden yaklaşık 2 santimetre yukarıda bulunan gözleriyle dünyayı görebildikleri biliniyor. Ancak görme mesafeleri yaklaşık 14 santimetre ile sınırlı. Hemmi kemancı yengeçlerin görüntü çözünürlüklerinin de oldukça düşük olduğunu (yaklaşık 8,000 pixel) ve uzaktaki bir kuşu sadece 1 pixel olarak gördüklerini söylüyor. Bu yüzden Hemmi’ye göre yırtıcı kuşlar gibi saldırgan canlıları uzak mesafeden ayırt etmek için sadece görme yeteneklerini kullanmaları imkansız gözüküyor.
Hemmi ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada bu yengeçlerin zararlı kuşları ayırt edebildiği ve ona göre tedbir aldığı, diğer zararsız canlılarda ise aynı tepkiyi vermedikleri anlaşılıyor. Araştırmacılara göre yengeçler canlıların hareketlerine göre zararlı olup olmadıklarına karar veriyorlar. Hemmi’ye göre hızlı hareket eden, çok fazla titreşim yapan ve düşük seviyede uçan kuşları zararlı olarak görüyor. Buna karar verirkende görüntülerden aldıkları ipuçlarıyla istatistiksel sınıflandırma yapıyorlar.
Araştırmacılar bu bulguların robotik görme sistemlerinin geliştirilmesinde yardımcı olacağını belirtiyor.