Bilim adamlarının yapmış olduğu yeni bir araştırmaya göre belirli bir ölçüde soğuk havaya maruz kalmak, vücut metabolizma hızını değiştirerek kilo vermemize yardımcı oluyor. Açıklamalara göre, vücut ısısının düşmesi, obeziteye neden olan beyaz yağ dokusu hücrelerinin daha az zararlı olan kahverengi yağ dokusu hücrelerine dönüşmesini tetikliyor.

Laboratuvar  ortamında yapılan bir çalışmada bazı farelere, kahverengi yağ hücrelerinin oluşumunda etkili olan Zfp516 proteini verilmiştir ve çalışma sonucunda bu proteini alan farelerin, yüksek yağ ile beslenen farelere göre 30% daha az kilolu olduğu görülmüştür.

Berkeley Üniversitesinde akademisyen olan Hei Sook Sul  kahverengi yağ hücreleri ile kilo verme arasındaki ilişkiyi şu şekilde açıklamıştır: “Kahverengi yağ hücreleri yalnızca termogenezi (ısı oluşumu) değil aynı zamanda metabolizma hızını ve insülin direncini de etkilemektedir. Bu nedenle kahverengi yağ hücrelerinin oluşumunda hangi proteinin etkili olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Eğer bir şekilde ilaç kullanımı ile vücudumuzda Zfp16 proteini üretimi artarsa, kahverengi yağ dokusu hücreleri de aynı oranda artış gösterir. Böylece aynı oranda yemek yememize rağmen eskiye göre kilo vermek daha kolay bir hal alır. Günümüzde, bu protein obezite tedavisi için yapılan çalışmalarda en önemli hedef haline gelmiştir.”

Soğuk havada yapılan egzersiz yağ yakımını hızlandırıyor

Soğuk havada yapılan egzersiz yağ yakımını hızlandırıyor

Soğukta Kalarak Nasıl Zayıflarız?

Bilim adamları yapılan araştırmalar sonucunda, vücuttaki yağların yakışında etkili olan kahverengi yağ hücrelerinin yalnızca zpf16 proteinin yanı sıra soğuk havanın da aktive ettiğini açıklamıştır. Bu açıklamayı destekleyen bir araştırmada, Finlandiya’da açık alanda çalışan ve devamlı olarak soğuk havaya maruz kalan kişilerin sahip olduğu kahverengi yağ hücrelerinin, aynı yaşta olan ve kapalı alanda çalışan kişilere oranla daha fazla olduğu bilgisine ulaşılmıştır.

Kahverengi yağ hücreleri ile beyaz yağ hücreleri birbirine zıt bir şekilde çalışır. Beyaz yağ hücreleri derimizin altında ve organlarımızın etrafında fazladan, sağlıksız kalori depolar iken, kahverengi yağ hücreleri vücudumuzdaki yağı yakarak enerji üretimi sağlamaktadır.

Laboratuvar ortamında yapılan diğer bir çalışmada ise, yüksek miktarda Zpf16 proteini verilerek genetiği değiştirilen farelerin soğuk havaya maruz kaldıklarında beyaz yağ hücrelerinin kahverengi yağ hücrelerine dönüştüğü görülmüştür. Ayrıca soğuk odada bırakılan bu farelerin vücut ısılarının normal farelere göre 1 derece daha fazla olduğu bulunmuştur.

Sonuç olarak, bütün bu araştırmalar ışığında kilo problemi yaşayan ve diyabet hastası olan kişilerin düzenli ölçüde soğuk havaya maruz kalacak şekilde egzersiz yapmalarının kilo vermelerinde daha etkili olacağını söylemek mümkün.

Leave a Reply