Çok değil sadece sekiz ay öncesinde detaylı incelemesini yaptığımız Bmw 5 serisinin eski kasanının bugün yepyeni versiyonuyla birlikteyiz. Elbette model henüz ülkemize gelmedi hatta evi olduğu Almanya’da dahi ilk yol testi geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bizde siz değerli okuyucularımız için dil farkını ortadan kaldırdık ve en çok beğendiğimiz detaylı incelemelerden birini Almanca’dan Türkçe’ye çevirdik. Elbette model ülkemize gelip biz içerisine oturuncaya kadar size çok detaylı bilgi veremeyecek olsak da Motor-Talk adlı otomobil kanalından yaptığımız çeviri yazımıza da sizi bilgilendirme manasında fazlasıyla güveniyoruz. Keyifli okumalar, kazasız belasız sürüşler dilerim…
Yeni 5 Serisi, gerçekten 6 serisi olarak tanımlanabilir mi?
Yeni BMW 5 serisi içeriden ve dışarıdan 7 serisi gibi görünüyor. Asistan sistemler ve bilgilendirme sistemleri yeni 5 serisini daha ileriye taşıyor. Peki 5 serisi orta sınıfta neler bırakıyor, testimizde okuyabilirsiniz.
Lizbon – Bmw’ye sahip olmak gerçekten doğru bir karar mı? Ürün gamının tuhaf bir hiyerarşisi var. İnsanların anlayamadığı bu durum, müşterilerde de kafa karışıklığına sebep olabiliyor. En azından yeni BMW 5 serisini gören herkeste böyle bir durumun yaşanması hiç işten değil.
İçeri geçtiğimizde BMW 7 serisinde gibi hissetiğimizden hiç bahsetmiyorum bile. Kokpit formu, klima kumandaları için dokunmatik ekran, dijital kumandanlar, direksiyon tamamı 7 serisindekinin biraz küçülmüş hali. Dış tasarımda da durum böyle. İki aracında ön tasarımındaki farkılıkları fark etmek oldukça zor. Head up Display ekranı eskiye göre %70 büyük . Üst sınıf bir sedandaki kadar büyük olduğunu söyleyebiliriz.
Bunun yanı sıra BMW yeni 5 serisiyle birlikte yeni, kullanımı kolay, oldukça pürüzsüz bir arayüz sunan yeni bilgilendirme sistemini de tanıtıyor. 7 serisinde böyle bir sistem yok ama olması gerekli. I-drive sistemini konuşarak, dokunarak, basarak ya da el mimikleriyle kontrol edilebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra orta konsoldaki konumu mükemmel ayarlanmış 10.25 inclik dokunmatik ekran üzerinden de ayarlamaları yapabilmek mümkün. Yeni 5 serisini, 7 serisi gibi otobanda direksiyonu tutmadan da sürebiliyorsunuz.
Materyaller, işçilik kalitesi, teknik özellikler selefiyle karşılaştırma kabul etmeyecek düzeyde iyi. Yeni 5 serisi 6’yı arkalara itebiliyor. Yeni modelde birçok yenilikçi özellik söz konusu.
Yeni 5’teki Özellikler
Yeni 5’de birçok teknolojik oyuncak bulunmakta. Yeni 5 sınfındaki modellere göre gayet iyi bir görünüme sahip özellikle de Mercedes’in C,E ve S serilerinin birbirine oldukça benzediği düşünüldüğünde. Otobanda şerit ve mesafe takip sistemlerini deniyoruz. Yaklaşık 30 saniye boyunca sürücü direksiyondan elini çekiyor ve görüyoruz ki mesafe takip sistemli cruise kontrol sistemi fiyatının hakkını verir bir performans sergiliyor.Yeni 5, tamamiyle kendi kendine olgun bir şekilde şerit değiştirebiliyor. Akıllıca tasarlanmış bu sistem sayesinde araç boş olan şeride doğru otomatik bir şekilde sinyal veriyor ve şerit değişimini tamamlıyor. İki-üç denemede görüyoruz ki sistem 5 serisinde gayet iyi çalışıyor. 7 serisi için aynı şeyi söyleyemeyiz.
Sinir bozucu şekilde zeki bu sistem, ister sürücü hızlıca dur işaretini geçsin ister büyük bir yola giriş yapsın navigasyon sistemini kullanarak sürücüye yaklaşan durumla ilgili bilgi veriyor. Diğer taraftan start-stop sistemi ilk kavşağa kadar henüz hiç çalışmamıştı, ve burada da hiç durmadan dönmek istiyorduk.
Sekiz ileri otomatik şanzımanı adaptif moda aldığınızda şanzıman navigasyon sisteminin yardımıyla bir sonraki viraj en uygun vitesi seçiyor. Buna ek olarak yenilikçi otomatik park fonksiyonuyla ekranlı anahtarınız üzerinden aracı park edebiliyor, bununla da kalmıyor üç boyutlu çevre görüntüsünü akıllı telefonunuza yansıtabiliyorsunuz. Bu iki özellik bize oldukça kurnazca gelse de, BMW bunları modelin imajını yükseltecek özellikler olarak görüyor.
Büyük Sıçrama
5’in etkileyiciliğini sadece teknik olarak 7’ye benzemesi değil, aynı zamanda onun gibi hissettirmesi oluşturuyor. Genel olarak koltuklar, deri döşeme, orta konsol oldukça yüksek kalitede. Selefiyle arasında büyük bir sıçrama olduğu söylenebilir. Oldukça sessiz bir sürüş sunan 5 serisi yumuşak bir şekilde yolda kayıyor adeta. Üst sınıfla arasındaki farklılıkları görebilmek adına çok ince eleyip sık dokumanız gerekiyor.
Elbette arka koltuklar daha dar ve 5 serisi buradan bir kazanç elde edemiyor. Bununla birlikte orta konsolda daha dar ve vites kolunun, i-drive kontrol butonlarının, sürüş karakteri seçim butonlarının yan yana. Direksiyon butonları siyah plastik kaplıyken 7 serisinde daha iyi alüminyum butonlar kullanılıyor. İçeride iki yeni fan ve eşya gözü bulunmasına rağmen bu yerlere erişim kolay değil. Ayrıca yüksekliği ayarlanabilir emniyet kemeri de bulunmamakta, ilginç bir şekilde yok.
Dizel Yaşıyor
İyi olan şeyse 3.0 litrelik sıralı altı silindirli 530d. Motorun teknik olarak 5 serisinin pürüzsüz bir sürüşe sahip olmasını sağlarken 5 serisi motorları arasında öne çıkıyor. F10 kasadan da tanıdığımız bu motor yeni 5’de 265 beygir ve 620Nm tork üretiyor. Dört tekerlekten çekişe sahip test aracımız 0’dan 100 kilometreye 5.4 saniyede çıkarken gerçekte daha da hızlı hissettiriyor. Modelin dizel olduğunu anlamaksa oldukça zor. 530d rölantide de hareket halindeyken de aşırı derecede sessiz. Motor, şanzıman ve süspansiyon sistemi içeriye gelecek sesi minimuma getirecek şekilde tasarlanmış. Yol sesini ve genel tıkırtı seslerinin tamamı kabinin içinde sanki bir kapsülün içerisindeymiş gibi kayboluyor. Böylece sürücü gaza yüklendiğinde de altı silindir daha güçlü bir şekilde devir çeviriyor. Hiç ses duymuyor olmanıza rağmen canlı bir sürüş ortaya koyuyor ve eğimli dağ yollarında dahi tüketim değeri olarak 7-8 litrelerde kalmayı başarıyor. Bmw’ye bu motoru ürettiği için saygı duymamız lazım.
Dizel motor o kadar başarılı ki 3.0 litrelik büyük benzinli motor dahi onun yanında soluk kalıyor. Arkadan itişli versiyonlarda benzinli dizeli geçerek 0’dan 100’e 5.1 saniyede ulaşıyor. 540i ‘de aynı şekilde iyi bir itiş gücü uyguluyor. Bunun yanı sıra konforlu ve sessiz bir şekilde ilerliyor ancak yine de dizelin bir şekilde daha iyi olduğu söylenebilir, hem de 75 beygir daha az güç üretmesine rağmen. Elbette benzinli daha eğlenceli, ancak onu tercih etmek demek 7 litrelik tüketim değerini de ikiye katlamak anlamına geliyor.
Sıkı diyet
Eski 5 ile ilgili ironi hafif olmasına rağmen kötü hissettirmesiydi. Bunu dinamik açısından değilde ağırlığını hissettirdiği için söylüyoruz. Ancak yeni 5’deki yaklaşık 100 kilogramlık hafifleme sadece kağıt üzerinde değil gerçekte de gayet geçerli. Test aracımız 540i, 1670 kilogram ağırlığındayken bir önceki kasa(F10) 535i 1.765 kilogram ağırlığındaydı.
Sürücü oldukça konforlu bir şekilde yol alırken aracı efor harcamadan kullanabiliyor. Otobanda bu sedan oldukça sessiz ve yağ gibi kayıyor, tamamiyle iş sınıfı için üretilmiş gibi. Elektronik süspansiyon kontrolü sistemi aracın konforunu daha da ileriye götürüyor. Havalı süspansiyonlar E sınıfındakilere benziyorlar.
Başlangıçta virajlarda oldukça sert hissettiriyor, elbette Bmw’in sürüş karakterini değiştirebiliyorsunuz. Bmw akslar ve direksiyon kutusunu yeni modeliyle birlikte elden geçirmiş. Her ikisi de istenildiğinde yüksek kararlıkta çalışabiliyor artık. Eski kasayla yapılan bir kıyaslama kendinizi kötü hissettirecektir. Araba daha mı kötü? Elbette hayır. Sürüş soruya yer bırakmayacak şekilde daha mı iyi? Söylemesi zor, açık olansa; genel olarak daha pürüzsüz bir sürüşe sahip olduğu. “Yeni M5 CLS’den çok daha sıkı olabilir.”
Sonuç
Elbette 5 serisi 7 serisine bir alternatif değil. 5, 7’ye göre soruya yer bırakmayacak bir şekilde daha küçük ve makam aracı olmaktan çok araç sahibinin kendi süreceği bir otomobil olarak kalıyor. Fakat o inanılmaz bir şekilde cesur, yani tam da Bmw’nin istediği gibi. Özellikle de Çin pazarı gibi pazarlarda modelin uzun şasili versiyonlarının da yollarda olacağı düşünüldüğünde.
Bmw bunu niçin yapıyor? Çünkü Bmw’in 5 serisi kupayı kaldırmasını biliyor. 7 serisi S sınıfıyla başa çıkamıyor. Buna rağmen 5 serisi yıllardır dünya genelinde en çok satan orta-üst sınıf sedan. Bmw ise zirvede kalmakta kararlı, bizse oldukça heyecanlıyız.
Orijinal Almanca dilinden Türkçeye çevrilmiştir.
Kaynak: http://www.motor-talk.de/news/eigentlich-koennte-der-neue-5er-auch-6er-heissen-t5876251.html
Melih
Türkçe olarak okuduğum ilk inceleme ve oldukça başarılı şekilde anlatılmış ellerinize sağlık