Kedi Bıyıkları ve Esnek Sensörler

Robotik alanı zaman geçtikçe biyomimikriyi daha çok benimsemeye başladı. Bilim insanları yapacakları bir uygulamanın en etkili ve verimli yöntemlerini doğada arıyorlar artık. Yumuşak yapılı robotlara yönelim her geçen gün daha çok artmakta ve tabii ki bu gelişme ile beraber esnek sensörler de ilerleme kaydetmekte.

Bir yerlerden duymuşsunuzdur, kedilerin bıyıklarını kesmeniz onlara zarar vermek demektir. Bunun sebebi o bıryıkların aslında bizim derimiz gibi bir dokunma sensörü olmasından kaynaklanmaktadır! Kemirgenlerde de bulunan bu bıyıklar karanlık olsa bile bulunulan ortamı sezmekte ve hatta havadaki titreşimleri hissetmeye yarar. Bu mükemmel sensör sistemini neden biz de robotik alanında kullanmayalım ki?

Bu soruyu birkaç yıl önce soran insanlar başarılı çözümler ürettiler.  Oldukça elastik, hafif ve ince olması gereken bu elektronik bıyıkların arkasında nano parçacık teknolojisi yatmakta. İletken nano parçacık filmleriyle üretilmiş olan gerinim  (gerginleştirme) sensörlerinin aşırı derecede kıvrılması veya uzatılması sonucu nano parçacıkların arasında boşluklar kalması bu sensörleri zayıf kılmaktaydı. Yumuşak bir sensör yapma girişimi içerisinde olan bilim insanları bu iletken nano parçacıkları elastik  polimer katmanlar ile bir araya getirerek bu sorunun üstesinden geldiler. Bu sayede küçük değişimleri bile algılayabilecek bir sensör ortaya çıkmış oldu.

7 adet e-whisker ile akışkan ölçümü.

Elektronik bıyık sayesinde değdiği yüzeyleri algılayabilen ve havadaki akımı 3 boyutlu olarak modelleyebilen elektronik aletler üretilebilinir. Yüzey kalitesini ölçen fırçalar endüstriyel alanda kullanılacak iyi bir uygulama mesela. Yumuşak robot alanında da oldukça işe yarayabilen bu sensörü yakın gelecekte günlük hayatımıza dahil olacak robotlarda göreceğimize hiç şüphe yok.

 

Yazı Fotoğrafı: https://sciencewithmrlim.files.wordpress.com/2014/07/funny-cat-cute-animal-wallpaper-download-funny-cat-pictures1.jpg

E-whisker fotoğrafı: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918780/figure/fig05/

Kaynakça:

http://www.petmd.com/cat/behavior/evr_ct_why_do_cats_have_whiskers

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.chemrev.7b00291

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918780/#r22

http://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/845340/

 

 

Leave a Reply