Yeni Başlayanlar İçin Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi

Fotoğrafçılığa yeni başlayan herkes kendini bir üst seviyeye çıkarmak, bu hobiyi daha profesyonel bir ruhla yapmak ister. Eğer siz de uzun zamandır cep telefonuyla fotoğraf çekiyor ve artık daha ilerisini gerçekleştirmek istiyorsanız bir fotoğraf makinesi almanın vakti gelmiş olabilir. Bu yazıyı okuduktan sonra her detayıyla fotoğraf makinesi çeşitleri ve özellikleri hakkında detaylı bilgiye sahip olacağınızdan emin olabilirsiniz.


Fotoğraf Makinesi Çeşitleri

Öncelikle fotoğraf makinesinin çeşitlerinden başlamak faydalı olacaktır. Fotoğraf makinelerini özellik olarak temelde ikiye ayırmamız gerekiyor: DSLR ve Aynasız. Bu listeye birkaç tane daha tür eklenebilir ancak temel olarak bu iki makineyi bilmek yeni başlayanlar için oldukça yeterli.

DSLR Makineler

Gövdesinde ayna bulunduran makinelere DSLR makine denilmektedir. Vizörde gördüğünüz kısım lensten aynaya yansıyan kısım olacaktır. Aynalı oldukları için genellikle daha büyük ve ağırlardır. Bu nedenle makineyi taşımak bazen zorlayıcı olabilmektedir.

Aynasız Makineler

Adından da anlaşılabileceği üzere bu makinelerde ayna bulunmaz. Vizörde gördüğünüz kısım lensten alınan fotoğrafı elektronik ekranda gösterilmesiyle oluşur. Aynasız oldukları için genellikle daha küçüklerdir ve hafif oldukları için taşımak DSLR makinelere kıyasla daha kolaydır. Genellikle yanlış bilinen bilgi aynasız makinelerin iyi fotoğraflar çekemediği olsa da son teknolojilerle birlikte DSLR makineler kadar iyi fotoğraf çekebilmektedirler. Tek eksi yanı olarak fiyatından bahsedebiliriz. Genellikle muadilleri olan DSLR makinelere kıyasla daha pahalıdırlar. Bunun nedeni daha hafif olmaları ve DSLR makineler kadar iyi fotoğraf çekebilme kapasiteleridir.


Fotoğraf Makinesi Özellikleri

Fotoğraf makinesi tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken şey çok özelliği olması değil sizin işinize yarayan özelliklere sahip olmasıdır. Eğer video çekmeyecekseniz ve sadece fotoğraf çekerek yolunuza devam edecekseniz makinenizin video çekebilme kapasitesi sizin hiçbir işinize yaramayacak demektir.

Sensör

Fotoğrafın kalitesine direkt olarak etki eden şey sensördür. Sensörler Full Frame ve Crop olarak ikiye ayrılmaktadır. Full Frame, adından da anlaşılacağı üzere, daha geniş bir alanı alır ve doğal olarak daha fazla ışık alırlar. Bu sayede daha berrak ve kaliteli fotoğraflar çekmenize olanak sağlarlar. Crop sensörler ise alanı daraltır. Ancak, bu durum Crop sensörleri işlevsiz kılmaz. Yeni başlayanlar için Crop sensörler daha mantıklı gözükmektedir çünkü Full Frame sensörlü makinelerin fiyatları oldukça pahalıdır.

Autofocus

Netleme fotoğrafçılıkta çok önemlidir çünkü kimse bulanık bir fotoğrafa sahip olmak istemez. Bu nedenle doğru netleme fotoğrafın olmazsa olmazıdır. Kameranın otomatik netlemesine bakarken ne kadar hızlı netleme yaptığı, konuyu ne kadar doğru netleyebildiği oldukça önemlidir. Daha rahat ve iyi fotoğraflar çekebilmek için daha hızlı ve iyi netleyen makinelere yönelmek mantıklı olacaktır.

ISO

İlk yazımda ISO değeri ne kadar düşükse o kadar iyi fotoğrafların çıkacağından bahsettim ancak bazı durumlarda ISO değerini düşük tutarsanız karanlık bir fotoğraf elde edebilirsiniz. Bu nedenle ışığın oldukça az olduğu ortamlarda ISO değerini arttırmak mantıklı bir karar olacaktır. Teknoloji de zamanla geliştiği için ISO değeriniz artsa bile ortaya iyi kareler çıkabiliyor. Bütün bunları göz önüne aldığımızda ISO açısından teknolojik yani son yıllarda piyasaya sunulmuş bir fotoğraf makinesini almak iyi bir karar olacaktır.

Kolay Aktarım

Makinenizde çektiğiniz fotoğrafları sosyal medyada hızlı bir şekilde paylaşmak istiyorsanız makinenizin cep telefonunuza hızlı bir şekilde bağlanması ve görüntü aktarımı yapması oldukça önemli. Genellikle son yıllarda çıkan makinelerin çoğunda WI-FI ile aktarım yapılıyor ve bu çoğu insan tarafından tercih edilen bir yöntem. Ancak yine de almayı düşündüğünüz makine son yıllarda piyasaya sürülmüş olsa bile pişman olmamak için bu özelliğin olduğunu teyit etmenizi tavsiye ediyorum.


Yazı boyunca verdiğim bilgiler umarım yeni hobinizi bir üst seviyeye çıkarmak için faydalı olmuştur. Verdiğim öneriler dışında kendi ihtiyacınıza göre makineleri incelemek alacağınız verimi arttırmak için oldukça önemli. Umarım ki yazdığım yazı fotoğrafçılıkta gelişme açısından sizlere yardımcı olmuştur. Fotoğrafla kalın, hoşça kalın…

Leave a Reply