Gluten Tüketemeyenler İçin Ankara’dan Birkaç Mekân Önerisi

Gluten Nedir?

Buğday, arpa, çavdar gibi tahıl ürünlerinde bulunan ve türevleri dolayısıyla diğer birçok gıdanın vazgeçilmez parçası olan gluten, özünde bir protein grubunun ismidir. Son yıllarda dünya çapında edindiği kötü ün ve gıda dışında da birçok ürün üzerinde “glutensizdir” ibaresinin belirmeye başlamasıyla insanlar tarafından fark edilirken, ilk kez duymuş olanlar için bir katkı maddesiymiş izlenimi uyandırabiliyor. Vücudunuz glutene karşı alerjik reaksiyon göstermiyorsa varlığını fark etmezsiniz, ama yokluğunu kesinlikle fark edersiniz. Bunun için glutensiz undan ekmek yapmaya çalışmanız yeterlidir. Zira gluten hamura esnekliğini ve şekil alabilirliğini; ekmeğe kabarıklık, yumuşaklık ve kolay çiğnenebilirliğini veren şeydir aynı zamanda.

Kimler Gluten Tüketemez?

Ekmek başta olmak üzere günlük olarak tükettiğimiz birçok yiyecekte bulunan gluten, bazılarımız için vücudumuzun sindiremediği bir baş belasına dönüşebilir. Tüketmeleri durumunda bağırsaklarında tahribat meydana gelen ve karın ağrısı, kusma, mental bozukluklar gibi çeşitli reaksiyonlar gösteren çölyak hastaları için glutenin tamamen bırakılması gerekir. Bunun yanında çölyak hastası olmayan, yani vücutlarında glutene bağlı inflamasyon gerçekleşmeyen ama benzer alerjik reaksiyonları gösteren gluten hassasiyetli grup vardır. Çölyak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde birinde görülürken, çölyak olmayan gluten hassasiyetinin görülme oranı daha fazladır.

Glutensiz Mi? Nerede?

Başta buğday unu olmak üzere çavdar ve arpa gibi tahıl türevlerinin girdiği her yiyecek glutenli oluğundan, glutensiz ürünlere ulaşmak bir hayli zahmetli. Özünde gluten içermeyen, yulaf gibi, ama üretim esnasında glutene maruz kalan ürünler de cabası. Glutensiz gıdalara ulaşmak bu denli zor, maliyetli ve çoğu zaman lezzetten uzakken; dünya genelinde başlayan glutensiz diyet furyası bu durumu biraz hafifletti. Son on – on beş yıldır ünlü isimlerle anılmaya başlayıp halka yayılan glutensiz diyet; daha çok glutensiz ürün üretimine, restoran ve kafe menülerinde glutensiz alternatifler belirmesine yol açtı.

Ankara’da da son yıllarda bu konuda birçok girişim oldu. Yalnızca temel besin olarak sayılan ekmek veya makarna gibi ürünler değil; pasta, pizza, hamburger gibi ürünler de glutensiz olarak ulaşılabilir hâle geldi. İşte glutensiz beslenenler için Ankara’daki bâzı mekânlar:

ANKARA PASTASI

Bir kadın girişimciliğinin ürünü olan Ankara Pastası, henüz çok yeni olan bir işletme. En güzel tarafı mekânın tamamen glutensiz olması ve bulaş riskinin sıfır olması. Pazar günleri rezervasyon ile kahvaltı yapabili; poğaça, simit, pasta ve kurabiyelerini eneyebilirsiniz.

Adres: İnönü Bulvarı Gökkuşağı Kamu Pazarı No:17 Bahçelievler, Ankara

ALLES GLUTENSİZ

Alles Glutensiz Küçükesat’taki minik mekânlarının yanında online olarak da sipariş alan bir işletme. Pizza, hamburger, içli köfte ve yaş pasta gibi bulmakta zorlanacağınız ürünlere ulaşabilir; mantı ve kurabiye gibi ürünleri uzun vadede tüketmek adına stoklayabiliriniz.

Adres: Küçükesat Caddesi No:48 Kavaklıdere Çankaya/Ankara

SANDAVİÇ KRALI

Glutensiz diyete geçerken hayatınızdan bir anda çıkan şeylerden biri de fast-fooddur. Sandaviç Kralı glutenlilerden neredeyse farkları olmayan glutensiz sandviç ve hamburgerleriyle bu eksiği kapatabilmiş diyebiliriz.

Adres: Yeni Batı Mah. Veysel Karani Bul. Astim Sky Park Sit. No:5 Yenimahalle/Ankara

Leave a Reply