Yaklaşık 10 sene önce 512 mb lik ilk flash belleğimi 40 YTL’ye(!) aldığımı hiç unutamam. Yeni jenerasyon olarak görüldüğümüz halde bizde ilkokulda floppy disklerle ödev taşıdığımızı veya şu ana göre uçuk fiyatlara aldığımız flash bellekleri unutamayız. Peki bu sabit disk hikayesi nerelerden başladı ve nerelere gidiyor?
Tarihte ilk üretilen bilgisayara gittiğimizde bu bilgisayarlarda sabit disk olmadığını görüyoruz. Daha doğrusu mutlaka bilgisayarın verileri kaydetmesi gereken yer olması lazımdı ama basitçe söylemek gerekirse şu anda elektriksel olarak çalışan 1 ve 0 sistemi yerine delikli kağıtlar kullanıldığını görüyoruz. Bizim anladığımız sabit diskler ise 1954 sonlarına doğru bulunup 1956 yıllarında IBM tarafından piyasa sürülüyor ve üretilen ilk sabit disk sadece 5 MB kütlesinin de 1 tondan fazla olması ise ayrı bir konu. Satış fiyatı 160.000 dolar olan bu ilk sabit diskten 1961 yılına kadar 1000 adet üretildiği biliniyor.
1970 yıllarında yine IBM tarafından sabit diskler 100 MB kapasiteye kadar ulaştı. Fakat boyutlarına baktığımızda 250 kilogramlık bir buzdolabıyla karşılaşıyoruz.1980 yıllarında yine IBM tarafından sabit disklerin kapesitesi 1 GB’a kadar ulaşıyor ama hala boyutları çok büyüktü. 1991 yılında ise ilk defa 3.5 inç boyutunda 1 GB’a ulaşıldı. Bundan sonra gelişim çok daha hızlı devam ediyor. 1998 yılında 25 GB’lık sabit diskler piyasaya çıkıyor. 2005 yılına geldiğimizde ise sabit disklerin Hitachi tarafından 500 GB kapasiteye kadar ulaştığını görüyoruz ayrıca Sata bağlantısı da burada hayatımıza giriyor. 2007 yılında yine Hitachi tarafından ilk Terabaytlık sabit disk piyasaya çıkıyor. Ardından 2008 yılında Western Digital’in 2 TB ve 2011 de Seagate’in 3 TB boyutlarına ulaştığını görüyoruz. Buradan ne kadar IBM sabit disk yarışında geride kalmış gibi gözükse de 2003 yılında IBM’in sabit disk sektörünü Hitachi’ye sattığını hatırlatmak isterim.
2000’li yıllarda çok hızlı bir ilerleme göstermemize rağmen son 3-4 yıldaki bu yavaşlamanın sebebi artık bizi sınırlayan manyetik limitler. Bu yüzden şuan ne kadar pahalı olsa da gelecekte SSD belleklerin hayatımızda daha fazla yer edineceği kuşkusuz bir gerçek. SSD’lerden de öte günümüzde görmeye başladığımız RAM Diskler yani RAM’leri sabit disk olarak kullanarak saniyede 10 GB’a kadar varan veri aktarımı geleceği hayal etmenin bile ne kadar zor olduğunu gösteriyor.
[box_light]Kaynak[/box_light]
Wikipedia