robothespian

‘I Robot’ filmi izlendiğinde her ne kadar robotlar başkaldıran asi insanlara benzetilse de, RoboThespian adındaki bu robot kendi yaratıcılarının karşısında yer almıyor çünkü bu robot alışılmışın aksine savaşçı değil bir artist!

Oyunlarda yer alan, müzelerde ve sergilerde insanlara rehberlik yapan bu robotlardan dünya genelinde  35 tane kullanılıyor.

Kameralarla, derin perspektifler ve yüz tanıma fonksiyonlarıyla geliştirilen bu robotlar, dinleyicilerin hareketlerini algılayabiliyor ve ona uygun şekilde diyaloga geçiyor.

Bu robotlar Penryn, Cornwall’da bir fabrikada, insansı makineleri baştan sona bir haftada üretebilen mühendisler tarafından üretiliyor.  Robotların fiyatları ise 55.000 eurodan başlıyor.

RoboThespian’ın arkasındaki firma olan Engineered Arts, dünyada insansı robotların üretimini yapan tek şirkettir.

Sergileri tekdüze ve her gün sürekli tekrarlanan turlarda rehberlik olayından kurtarmak amacıyla kullanılmaya başlanan 3. nesil robotlar, artık tüm bu amacını aştı ve tüm dünyada eğitim amaçlı kullanılıyor. Ayrıca Güney Kore’de oyunlarda ve canlı şovlarda da bu 3. nesil yeni robotlara rastlayabilirsiniz.

Engineered Arts’da insansı robotlar üzerine araştırmacı olarak çalışan Nic Carey RoboThespian ile ilgili olarak “RoboThespian ilk olarak eğitimde kullanılmak üzere tasarlanmış bir iletişim aracıydı ama şimdi sergilerde rehberlik hizmetinde kullanılıyor. Biz elimizden geldiği kadar çok araştırma ve üretim yapıyoruz. Robotların daha gerçekçi hareket etmesini sağlamak için, Almanya’daki bir şirketin ürettiği hava kaslarını kullanıyoruz. Şu anki  atölyemizde sürekli geliştirilip üretilen belli sayıda insansı robotlar mevcut.” diyor.

RoboThespianlar “merhaba” demek için el sallamak gibi mimikleri algılamak üzere de eğitildiler ve ellerini sallarken aynı zamanda vücutlarını da hareket ettiriyorlar. Ayrıca bu robotlar başka bir odadan tabletler aracılığıyla da yönetilebiliyor.

Engineered Arts şirketi belli bir sürede sadece 12 robot üretebiliyor ve bu duruma gelmeleri 6 yıllık bir arşatırma sonucunda gerçekleşti.

Robotların sürekli şekilde şarj edilmeleri gerekiyor.

Bazı Robothesian videoları:

https://www.youtube.com/watch?v=e2jbQ8IRVZA

https://www.youtube.com/watch?v=VGt_W6hwnoo&list=UUVIo_UX–1R03WE_U3I6xEA

 

Kaynak: The Telegraph

 

Leave a Reply