Bir Pop Düellosu: Katy Perry vs. Lady Gaga

katy-perry-prism-lady-gaga-artpop-

Günümüz pop müziğine damgasını vurmuş, fazlasıyla iddialı iki isim aynı anda yeni single’larını yayınlarlarsa ne olur?

Tabii ki yazılı ve görsel medya, hayran grupları ve o isimlerden herhangi birini sevmeyen diğer sanatçıların hayran grupları tarafından birbirleriyle mutlaka kıyaslanırlar. Ben de birazdan bunu yapmaya başlayacağım ama tamamen farklı bir bakış açısıyla; iki ismi de severek dinleyen birisinin yorumu olacak bu.

Geçtiğimiz hafta içinde önce Katy Perry 22 Ekim’de yayınlanacak olan yeni albümü Prism’in çıkış single’ı  “Roar”u yayınladı. Neredeyse yayınlandığı andan beri farklı sebeplerden dolayı sürekli gündemde olan Roar en başta Amerikalı solist Sara Bareilles’ın dört ay önce yayınlanan şarkısı Brave’e benzerliğiyle dikkatleri üzerine çekti. Ardından şarkının yapımcılarından biri olan Dr. Luke sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden Roar’un, Brave yayınlanmadan çok uzun zaman önce hazır olduğunu belirterek şarkının çalıntı olduğuna dair dolaşan iddiaları yalanladı. Roar’un videosunun ne zaman yayınlanacağı hakkında henüz kesin bir bilgi açıklanmadı.

katy perry -roar

Katy Perry’nin Roar’u yayınlamasından iki gün sonra, 12 Ağustos’ta “anne canavar” Lady Gaga 11 Kasım’da yayınlanacak olan üçüncü stüdyo albümü ARTPOP’un çıkış single’ı “Applause”u yayınladı. Asıl yayın tarihi 19 Ağustos olarak belirlenen Applause, Lady Gaga’nın internette kötü amaçlı olarak şarkıyı yayınlayan insanlara karşı bir tepki olarak erken yayınlama kararı almasıyla şarkının yayınlanma tarihi bir hafta öne çekildi. Normal yayın tarihinde videosuyla birlikte yayınlanacak olan şarkı erken yayınlanınca videosu için fazladan bir hafta beklenmek durumda kalındı. 19 Ağustos’ta New York Times Square’deki dev ekranlar üzerinde de gösterilen video pazartesi günü Good Morning America Programı’nda ilk kez yayınlandı. Böylece Applause videosu Lady Gaga’nın iki yıl kadar bir süre sonra yayınladığı ilk video oldu.

Good Morning America’nın 19 Ağustos’taki Lady Gaga’yı konuk ettikleri programı izlemek için: http://abcnews.go.com/blogs/entertainment/2013/08/lady-gaga-applause-debut-on-gma-total-dream-come-true/

Lady-Gaga-Applause

Şu ana kadar kaydedilen dijital satışlara bakacak olursak Katy Perry’nin Roar’u, Lady Gaga’nın Applause’undan daha fazla sevilmiş gibi duruyor. Ancak zaman içinde iki sanatçının da yapacakları promolar bu durumu nasıl etkiler bekleyip görmemiz gerecek. 25 Ağustos’ta düzenlenecek olan Video Müzik Ödülleri’nde iki sanatçı da sahne alıp yeni single’larıyla performanslarını sergileyecekler. Bu düellonun “galibi”  de o tarihten sonraki bir hafta içinde belli olmuş olur. Şu an için bütün işaretler Katy Perry’nin önde olduğunu gösteriyor, bence bu şekilde de devam edecek.

Leave a Reply